Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Milliárddal tartozik Pest megye egy sándorfalvi cégnek

Sándorfalva - A Pest megyei önkormányzat közel egymilliárd forinttal tartozik a sándorfalvi HunGast Kft.-nek, amely emiatt bezárta a régióban működtetett konyháit. Hogyan maradhat életben a cégcsoport ekkora tartozással? Hogyan nőtte ki így magát egy kis családi vállalkozás? – erről is kérdeztük a HunGast résztulajdonosát, György Tamást.

– Pest megyében több mint két éve szolgáltatunk. A gondok idén januárban kezdődtek. A megyei önkormányzat először nehézkesen tudta kifizetni a számláit, később egyáltalán nem. Emiatt tetemes tartozás halmozódott fel. Először az iskolai étkeztetést állítottuk le, majd a főzést a szociális intézményekben. Vagyis ekkor az ételt már nem tőlünk vásárolták az intézmények, csak a tálalási és a takarítási feladatokat láttuk el. A héten azonban ezt is le kellett állítanunk, mert közel 1 milliárd forintos tartozást halmozott fel a megyei önkormányzat. Már a tálalási szolgáltatás számláit sem tudták kifizetni. Nagyon sajnálom az önkormányzatot, az ellátottakat még inkább, de meg kell érteniük, hogy pénz nélkül nem tudjuk üzemeltetni a vállalkozást – magyarázta György Tamás. A HunGast-cégcsoport résztulajdonosától megtudtuk: jelentős adósságokkal küzdenek. Csak azért tudnak talpon maradni, mert az elmúlt 13 évben folyamatosan tartalékolták az eredményeiket. Tartozásaik jelentős részét a cégcsoport saját tőkéjéből fedezik.

György Tamás konyhája még tartja magát. Fotó: Frank Yvette
György Tamás konyhája még tartja magát.
Fotó: Frank Yvette

Családi vállalkozásként indult

– Közétkeztetési szolgáltatást 1997 óta látunk el. A céget az öcsémmel és a húgommal Sándorfalváról, kisvállalkozásként indítottuk. Majd szerencsét próbáltunk az ország más területein is közbeszerzéseken és más megrendeléseken keresztül. Lassan elkezdtük építeni, bővíteni a céget, amely idővel cégcsoporttá fejlődött. Kicsiben még családi irányítás alatt működött, mára profikra bíztuk. Mi csak a tulajdonosi tevékenységet látjuk el – hallottuk György Tamástól.

– Patthelyzet alakult ki, egyelőre nem született megállapodás a Pest megyei önkormányzattal. Bízom benne, hogy a jövő héten valamilyen módon le tudjuk zárni a történetet. Ha mégis elválnak az útjaink, elképzelhető, hogy leszereljük az eszközeinket – magyarázta György Tamás, akitől megtudtuk: Pest megyében 6–7 ezer embert láttak el, ennek költsége havonta 150 millió forint volt. Így halmozódott fel az elmúlt fél évben az önkormányzat hatalmas tartozása.

A HunGast Pest megyén kívül közétkeztetési feladatokat lát el Dunaújvárosban, Siófokon, Somogy megyében, Esztergomban és Sándorfalván is. Önkormányzati megrendeléseiket közbeszerzési eljárásokban szerezték meg. Iskolákban, óvodákban, egészségügyi és szociális intézményekben szolgáltatnak. Máshol is adódtak már problémák: Esztergom adósságrendezési eljárás alá került, de az azóta keletkező számlákat rendben fizetik. Ott megegyezés született a tartozás rendezéséről.

Ha a Pest megyei önkormányzattal nem sikerül dűlőre jutni, a cégnél van még egy aduász: még márciusban megállapodást kötöttek arról, hogy az addig felhalmozott tartozásaikra a helyhatóság fedezetet ad. Az étkeztetési cég egy ingatlanra jelzálogbejegyzést tehet a tartozás értékéig. – Szeptemberig adtunk határidőt. Ha az önkormányzat nem tud fizetni, leülünk, és újabb egyezséget kötünk. Nem az a célunk, hogy ingatlantulajdonosok legyünk. A pénzre van szükségünk. Az ingatlanból nem tudjuk kifizetni a beszállítóinkat – fogalmazott György Tamás.

Olvasóink írták

 • 6. X_Y 2011. augusztus 07. 06:51
  „4. Ebgondolat

  "Mindenki egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek..."”
 • 5. jozko 2011. augusztus 06. 23:44
  „Nagy üzlet ez, nagy halakkal, "testreszabott" törvényekkel.”
 • 4. Ebgondolat 2011. augusztus 06. 19:31
  „Szinte hihetetlen! Ha ezer forinttal tartozol a banknak, már viszik a házad! Ha önkormányzati cégnek késedelmesen fizetsz, extraplussz kamatot számolnak fel! De úgy látszik, vannak, akikre semmiféle törvény, előírás nem érvényes! Pl az önkormányzatokat már nagyon sok éve törvény KÖTELEZI türelmi zónák kialakítására, de a legnagyobb részük törvénysértő módon, magasról tesz rá! Ebben az országban mindig lesznek, akik a törvény felett állnak?!”
 • 3. X_Y 2011. augusztus 06. 11:12
  „1. DMagóg
  Szerinted milyen "színű" a Pest megyei önkormányzat? Na pont olyan. Úgyhogy még örülhet hogy a fülkeforradalmi önkormányzat nem kötelezi ingyenes szolgáltatásra...

  Petikéről meg mindent elárul ez a nyilatkozata:

  "Értem persze, hogy ezek a döntések a múltban történtek (...); tehát visszaható hatállyal nem lehet jogszabályt alkotni" - mondta a fideszes politikus az MTV Ma reggel című műsorában hétfőn, ugyanakkor hozzátette: "csak (...) ezeknek a múltban megszületett döntéseknek a jelenben meg a jövőben is nagyon komoly hatásaik és következményeik vannak, és az mégsem megy, hogy mindenki viseli a következményeit, csak azok nem, akik előidézték ezt a helyzetet".

  Vagyis őket nem lehet majd felelősségre vonni, hiszen visszamenőleg nem lehet jogszabályt alkotni :)”
 • 2. jozko 2011. augusztus 06. 10:40
  „Első olvasatra sántít egy kicsit a történet.
  Jobban megnéve féllábon áll.
  Persze elég rosszul olvasok....vagy számolok.”
 • 1. DMagóg 2011. augusztus 06. 09:24
  „Az eladósodás felelőseinek börtönben a helyük! Szijjártó Petike, hol vagy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főpróbát nézhet, aki Újszegedre vesz bérletet

A Valahol Európában főpróbáját is megnézheti, aki bérletet vált az újszegedi színpad kisoperáira. Tovább olvasom