Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Milliárdok hiányoznak a megyei cégekből

Milliárdok hiányoznak a megyei cégekből
4754 cég szűnhet meg március 15-e után a megyében - ennyi vállalkozás nem felel meg a tőkekövetelményeknek. Mintegy tízmilliárd forintra lenne szükség a teljes feltőkésítésükhöz.
Forgalomhoz kötné az összeget

– Nem látom értelmét az intézkedésnek. Ezzel egyáltalán nem segítik a döntéshozók a kisvállalkozókat, megnehezítik a kft.-alapítást. Egy fodrászüzletnek miért lenne szüksége 3 millió forint törzstőkére? Én forgalomhoz kötném az összeget – mondta Fenyvesi Csaba. A szegedi TradeArt reklámstúdió ügyvezetője már három éve felemelte cégének törzstőkéjét. Tavaly pedig 10 millióról 30 millió forintra növelte tovább a törzstőkét. – Próbálunk lépéselőnyben lenni – indokolta döntését.
Kétéves haladékot kaptak azok a 2014. március 15-e előtt bejegyzett kft.-k, amelyek tőkéje nem éri el a polgári törvénykönyvben megszabott 3 millió forintos határt, a határidő két hónap múlva lejár. A ceginfo.hu és az Opten céginformációs adatbázis segítségével összegyűjtöttük, mennyi vállalkozás nem felel meg az új követelményeknek.

A ceginfo.hu adatai szerint ma – azaz a 2014-es beszámolók alapján – Csongrád megyében 4754 rendben működő vállalkozás van, amelyiknek a tőkéje nem éri el a 3 millió forintot. Ami meglepő: 1821 olyan vállalkozást is találtunk, ahol a tőke 0 forint alatti, ebből 1037-et Szegeden tartanak nyilván. Sok az alvó cég, az 1037 nulla forintos tőkéjű kft.-ből mindössze 469 foglalkoztat legalább 1 embert. Ha kitekintünk a megyébe, akkor azt látjuk, hogy a „majd jó lesz majd valamire" kft.-ből 2663 van, ennyi cég egyetlen embert sem foglalkoztat, és még a tőkéje is 3 millió forint alatti.

Kiszámoltuk, ha csak az 1821 tőke nélküli cég feltöltését vállalják a tulajdonosok, akkor március 15-éig 5,4 milliárd forintot kell a vállalkozásokba bevinni. Ha a teljes megyei feltőkésítést nézzük, ez a szám elérheti akár a 10 milliárd forintot is.

Az általunk összeállított – 2014-es céges adatokat tartalmazó – listán szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok biztosítását 2015-ben végző szegedi Ultra-Média Kft., a hódmezővásárhelyi Alfa Autóház Kft., az Oskola utcai Alabárdost üzemeltető kft. is. Meglepő, de olyan ismert és nagy forgalmú cégek sem felelnek meg a márciusi tőkekövetelményeknek, mint a Papp Bútorház Kft., vagy éppen a Kelemen utca sarkán lévő Tündérkonyha Gyorsétterem Kft. Lépnie kell a városszerte ismert fényképész, Dusha Béla cégeinek is, két vállalkozása jóval a tőkelimit alatt áll.
 

A cégeknek március 15-éig kell eldönteniük, hogy felemelik-e törzstőkéjüket, de hogy a tőkeemelést milyen módon valósítják meg, az részben rajtuk is múlik. – Többféleképpen növelhetik a tőkét a vállalkozások, ez lehet készpénz vagy más mód is. Ha ezt nem teszik meg, bírságra, majd kényszertörlésre számíthatnak – mondta lapunknak Angyal József. A Vénusz Szoftver Kft. okleveles adószakértője azt is megjegyezte, ideje, hogy megszűrjék a vállalkozásokat. 

– Nem normális, hogy emberek úgy vállalkoztak, hogy csak az 500 ezer forint tőkéjükig feleltek. Az egyéni vállalkozók, betétitársaság-tulajdonosok a teljes magánvagyonukkal felelnek, míg a kft.-tulajdonosok nem – hangsúlyozta Angyal József. Hozzátette, a változtatással remélhetőleg csak a komoly cégek marad meg a piacon. Megjegyezte, aki nem emel tőkét, át is alakulhat, de ezt időben kell megtenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felépült az algyői nagy fal

Felépült az algyői nagy fal
A kínai nagy fallal ellentétben valószínűleg nem fog az egész világ csodájára járni az Algyő végét és a megépült kerékpárutat a 47-es úttól elválasztó, legalább öt méter magas falnak. Tovább olvasom