Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Milliárdokat költenek spórolásra az iskolák

Csongrád megye - Milliárdokat fordítottak az elmúlt években Csongrád megyében az oktatási intézmények energetikai korszerűsítésére. Megéri: negyedével is csökkenhet a rezsiköltség – ha nem jön közbe például a gázáremelés.
– 110 éves intézmény a miénk. Az ablakok is ilyen idősek voltak, gyakorlatilag a Bécsi körutat fűtöttük. Volt olyan ablak, amit nem tudtunk becsukni – mondta Horváth Norbert, a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon tagintézmény-vezetője. Ezt és további 5 oktatási intézményét a közelmúltban korszerűsítette a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) – 27 millió forintot spórolva az energiaszámlákon.

Az intézmények igényeihez igazodó felújítási csomagokat dolgoztak ki a Klúg Péteren kívül az ásotthalmi Bedő Albertben, a vásárhelyi Kozmutza Flórában, a makói Pápay Endrében, a pusztamérgesi középiskolában és a szentesi Rigó Alajosban. Uniós támogatással 363 millió forintból fejlesztettek, az elnyert támogatás 138,5 millió forint.

Diákok a megújult Klúg Péter iskola udvarán. Fotó: Karnok Csaba
Diákok a megújult Klúg Péter iskola udvarán.
Fotó: Karnok Csaba

– A fejlesztés kiemelt szerepet kapott a korábbi fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat életében, hiszen a hat intézményből négy súlyosan és halmozottan hátrányos gyermekek gondozását, képzését és fejlesztését végzi egyedülálló módon a megyében – hallottuk a szerdai projektzáró rendezvényen Magyar Annától, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökétől. Az intézmények január 1-jétől kerültek a MIK kezelésébe.

– Kicserélték a nyílászárókat, új radiátorokat, világítást, kazánt szereltek fel, napelemeket kapott az épület – mondta Horváth Norbert. Úgy kalkulálnak: milliókat takaríthatnak meg egy év alatt.

Minden intézmény megújul

Ratkai Imrétől, a Szegedi Kistérségi- és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: a hozzájuk tartozó 8 oktatási intézmény energetikai korszerűsítését 2010 szeptemberében befejezték, összesen 1,2 milliárd forintból. A Varga Tamás Általános Iskola átadásán, 2010. szeptemberében ígérte meg Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere: 2014-ig megújulnak a város óvodái és iskolái. Megírtuk: a Varga energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése, bővítése 241 millió forintba került. Tavaly a HISZK Gregus Máté Tagintézmény Árpád utcai épületét például 142 milliós beruházással fejlesztették: megújult a teljes hőszigetelés, nyílászárókat cseréltek. Két friss pályázatával a város a Klauzál Tornyai János utcai óvodáját és a Nádor utcai óvodát építi át, 249 millió forintból.  

Szinte mindegyik fenntartó pályázott az elmúlt években energetikai korszerűsítésre, „zöld" beruházásra, Szentestől Makóig, Szegedtől Vásárhelyig.

– A Csongrád Megyei Önkormányzat 2010-ben a villamosenergia megtakarítására fordított nagy gondot – közölte Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal szóvivője. Öt középiskolát, a csongrádi Batsányit és a Bársonyt, a szentesi Zsoldost és Pollákot, valamint a makói Galambot korszerűsítették. – A felújítással 29 százalék megtakarítást értünk el, a beruházás összértéke 64 millió forint volt.

Szegeden is középpontba kerültek ezek a beruházások, mert – ahogyan Kardos Kálmán, a Szegedi Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója fogalmazott – a pedagógusok bére után az energia a legnagyobb kiadás az oktatásban. – Négy szegedi intézményt ilyen szempontból teljesen korszerűsítettünk az utóbbi években, körülbelül 24 százalékkal csökkent a gázfogyasztásuk. Ám a gázár növekedése miatt ez valójában azt jelenti, nem nő a fizetendő összeg, valódi spórolásról nem beszélhetünk.

– Idén mindössze 119 millió forint jut üzemeltetési, karbantartási és épület felújítási munkálatokra. Ez 50 szegedi óvoda, 21 általános iskola, 21 középiskola és 7 kollégium között oszlik el. Ez a pénz az utóbbi évek összegének mindössze negyede, tavaly 430 millió forint volt erre – mondta –, de bármennyire is szűk az idei keret, az intézmények működését nem fenyegeti veszély.

Olvasóink írták

 • 3. ipiapacs 2012. június 14. 08:43
  „Ilyen véleményt én is hallottam már, de nekem sem fér a fejembe, hogyan nem ér semmit. Ha tényleg így van, akkor valami probléma van a felújítással vagy a lakáshasználó életvitelével. Vagy esetleg azt nem kalkulálják bele, hogy voltak energiaáremelések és a korszerűsítés hatására nem emelkedett a rezsiköltség, hanem az áremelés előtti szinten maradt.”
 • 2. .suhym. 2012. június 14. 08:07
  „1. virág25 2012.06.13. 21:46

  Miért nem lehet megtakarítani? Nálunk egész jól bevált a panelprogram. Az igaz, hogy nem fűtjük agyon magunkat, mert bőven elég 21-22 fok.

  Azért azt ne mondd már, hogy egy "szélebélelt" nyílászárónál egy jól záródó, hőszigetelt nem jobb, akár lakásról, akár iskoláról van szó.”
 • 1. virág25 2012. június 13. 21:46
  „Gyakorlatilag semmit nem ér a csere. Lásd a panelprogramot, ahol hiába minden nem lehet megtakarítani. Ráadásul, meg sem térül a beruházás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a Coop olimpiai szurkolói mozgalma!

A vásárlók és a dolgozók aláírásukkal lelkesíthették a londoni olimpiára utazó sportolóinkat. Tovább olvasom