Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Milliárdokkal tartozunk a közszolgáltatóknak

Szeged – Az érintett fogyasztók védelme érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervezete szerint március 1-jétől 60 napos tartozás után kikapcsolják a nemfizetőket.
A számlákat rendesen fizetők talán nem is gondolják – de a nemfizetők kockázatát a szolgáltatók a rendesen fizetők díjaiba beépítik. Egy összkomfortos lakásban szerencsésebb esetben fizetünk a vízért, a gázért, a villanyért – ha távfűtésesek vagyunk, akkor a távhőért is. A törvénytervezet miatt megkerestünk az EDF Démászt, a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-t (korábban Dégáz), a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t és a Szegedi Vízmű Zrt.-t, hogy megtudjuk, kinek előnyös a kikapcsolási idő rövidítése, kinek mennyivel tartoznak a fogyasztók.

A Szegedi Vízmű Zrt. arról tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy 2010-ben ugyan növekedtek a kintlévőségei, de azok kezelhető méretűek maradtak. Megtudtuk, hogy a fizetési meghagyások gyakoribbá váltak. A vízkorlátozási kezdeményezés hatására a fogyasztók általában rendezik a tartozásukat, és csak kevés alkalommal kényszerültek ténylegesen vízkorlátozásra, illetve lezárásra – tudtuk meg a vízműtől.

Az EDF Démász tájékoztatása szerint Csongrád megyében jelenleg 1300 a szolgáltatásból kikapcsolt ügyfelek száma
Az EDF Démász tájékoztatása szerint Csongrád megyében jelenleg 1300 a szolgáltatásból kikapcsolt ügyfelek száma.

Volt ilyen is - 10 százalék kedvezmény a pontos fizetésért

Az E.ON Bónusz Kedvezménnyel jutalmazta azokat az ügyfeleket , akik 2010. január 1-je óta mindig időben befizették villanyszámlájukat. A pontosságuk 10 százalékot ért, azaz egy éven keresztül 10 százalékkal alacsonyabb energiadíjat garantáltak számukra a mindenkori lakossági A1 egyetemes szolgáltatói tarifa díjából.

A Bónusz Kedvezmény 2010. október 1. és november 30. között lehetett igényelni az online ügyfélszolgálaton.

Minden olyan lakossági E.ON ügyfél jogosult volt a kedvezményre, aki 2010. január 1-jétől rendelkezett élő és folyamatos egyetemes szolgáltatói villamosenergia-szerződéssel, és az ehhez kapcsolódó Partnerszámához tartozó összes fogyasztási helyen villanyszámláit minden hónapban pontosan fizette.

A kilévőséget firtató kérdésünkre az EDF Démász részletesebb választ adott. Elárulták, hogy Csongrád megyében több mint 70 ezer ügyfél nem tudja fizetni az áramszámlát a fizetési határidőn belül, a megyére vonatkozó jelenlegi hátralékállományuk meghaladja a 900 millió forintot. Megtudtuk, hogy a befizetések tekintetében pozitív előrelépés tapasztalható, a 30 napon túli tartozások esetében is kimutatható csökkenés. Az EDF Démász tájékoztatása szerint Csongrád megyében jelenleg 1300 a szolgáltatásból kikapcsolt ügyfelek száma, azonban a késedelmes befizetések elkerülése érdekében online kapcsolatot is lehet létesíteni társaságukkal, ezen belül regisztráció után minden fogyasztó folyamatosan figyelemmel kísérheti saját fogyasztási adatait és aktuális egyenlegét is. Az áramszolgáltató szerint amennyiben az ügyfél szociálisan rászorult és fizetési nehézségek miatt kikapcsolásra kerülne a sor, tájékoztatást adnak és felajánlják az előrefizetős mérés lehetőségét.

A védendő fogyasztók számára ezen túl részletfizetési kedvezményre is lehetőség van – de az energiafogyasztás díjának teljes megfizetésétől semmi esetben sem tudnak eltekinteni. Az előrefizetős mérőkkel kapcsolatban pedig elmondták, hogy jelenleg 2500 ügyfél használ előre feltöltős villanyórát.

A kikapcsolási „moratórium" szerint szociálisan rászorulónak kell tekinteni a nyugdíjasokat, a munkanélkülieket, és például a nevelőszülőket, akik saját háztartásukban nevelik a gondozásába helyezett átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermeket. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja szerint sincs „ingyen ebéd" – az el fogyasztott energiáért fizetni kell. Az előrefizető mérő a feltöltőkártyás mobilokhoz hasonló, hátralékot nem lehet vele felhalmozni. A minisztérium véleménye szerint még tudatos és takarékos magatartásra is ösztönöz.

2010-ben mindössze 106 lakást választottak le a hálózatról, összesen 245 ingatlant kapcsoltak ki.
2010-ben mindössze 106 lakást választottak le a hálózatról, összesen 245 ingatlant kapcsoltak ki.

A távfűtéses lakásban élők speciális helyzetben vannak – ugyanis csak bizonyos műszaki feltételek esetén tudják a fogyasztót kizárni a fűtés-, melegvíz szolgáltatásból. A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-től megtudtuk, hogy 2010-ben, mintegy 6 százalékos növekedéssel, 624 millió forint fölé nőtt a lejárt tartozások összege. Ha a hátralék összege meghaladja az 50 ezer forintot – 6 havi rendszerességgel fizetési meghagyást, a jogerős fizetési meghagyást követően 3 havonta végrehajtási lapot adnak ki. A végrehajtási eljárás során a hátralék beszedése lakossági fogyasztóik esetében történhet munkabér, nyugdíj letiltásából, végrehajtási jog bejegyzésből, ingó-, ingatlan végrehajtásából is. 2010-ben mindössze 106 lakást választottak le a hálózatról, összesen 245 ingatlant kapcsoltak ki. Hozzátették: a kisebb összegű tartozások, illetve a tárgyhavi számlák kifizetéséhez a SZMJV Polgármesteri Hivatal Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Irodája átmeneti segéllyel és lakásfenntartási támogatással nyújthat segítséget.

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. arról tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy 2010-ben több mint egymillió felszólító levelet küldtek ki. Megtudtuk, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest a társaság kintlévőségének összege folyamatosan növekszik, valamint az ügyfélkör több mint felénél jelentkezik hosszabb-rövidebb csúszás a fizetésben. Ezt alapvetően három tényezővel lehet magyarázni: a gáztörvényben előírt erős szociális védelem, fizetési képesség romlása, valamint a válság elhúzódása. Kiderült, hogy a kintlévőségek egy része már hosszabb ideje fennálló tartozás. A gáztörvény hatására igen jelentős mértékben megnőtt a 90 napon túli tartozások aránya, amely rendkívül nagy finanszírozási terhet jelent a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-nek. A gázszolgáltatótól megtudtuk, hogy a jelenlegi szabályozás a gyakorlatban nem érte el célját. Nem jelentett valós segítséget, védelmet.

Az ügyfelek fizetési hajlandóságát rontja, egyre több ügyfél fizet késedelemmel ennek hatására. A tartozás ugyanakkor megmaradt, tehát csak elodázta annak rendezését. A folyamatos késedelemmel történő fizetés egyre nagyobb tartozás felhalmozását jelenti sok esetben, aminek egyenes következménye, hogy egyre kisebb az esély a felhalmozott tartozás kiegyenlítésére. Sokkal hatékonyabb volt a rövid kikapcsolási határidő, mert arra ösztönözte az ügyfeleket, hogy a tartozásukat folyamatosan, rendszeresen kiegyenlítsék. A kintlévőségeken belül, a 90 napos kikapcsolás miatt, pont a lakosság részaránya nőtt meg. Nem véletlen, hogy a gázár-moratórium kapcsán zajlott egyeztetések során a gázszolgáltatók hatékonyabb rendszer kialakítását szorgalmazták. Az új GET-tervezetben ez köszön vissza: a kikapcsolási határidő várhatóan csökken 60 napra és a kikapcsolás folyamata is némileg egyszerűsödik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a hatályos előírásoknak köszönhetően olyan mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére specializálódott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni, kiegyenlíteni. A módosítások legfontosabb célja ezen a tartozás felhalmozásnak a megakadályozása. A szociálisan rászoruló fogyasztók védelme a kormány elképzelései szerint a jövőben az előre fizető mérők biztosítása útján és az átalakított lakásfenntartási támogatási rendszer működtetése révén fog megvalósulni.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. azigazitrebitsch 2011. február 03. 14:09
  „Nem tudna valaki egy megközelítő gáz/köbméter/ forint árat mondani nekem.
  Köszi.”
 • 89. SADAF 2011. február 03. 06:47
  „Azt hiszitek, hogy bármelyik politikus ill. párt különb a másiknál? Korrupt harácsoló társaságon nem érdemes vitatkozni! Őket is a színfalak mögül irányító nemzetközi bankvezérek rángatják! Bilderberg csoport...”
 • 88. DobóI 2011. február 03. 05:50
  „87. qrumpli 2011.02.03. 03:35

  Látom gyucsányi iskolában szocializálódtál.. Büszkén vállalom, hogy rájuk szavaztam, és akkor szólok amikor akarok. Tudod sajtó szabadság van. Lendvai szipirtyótok is ezért küzdött.
  Amúgy nem emlékszem, hogy a 2002-ben és 2006-ban szocikra szavazók nemesen átvállalták volna választotjaik által elszabaditott engergiaárakat..”
 • 87. qrumpli 2011. február 03. 03:35
  „Aki a FIDESZ re szavazott fogja be a száját és fizessen ,és ne pofázzon!”
 • 86. xilinx 2011. február 02. 23:39
  „67. zoltanszabo 2011.02.02. 14:24

  nos én nem panaszkodok minimálbéres keresetre, 3 gyereket mégsem merek bevállalni....
  aki megtette, az meg ne sírjon!”
 • 85. deszkás 2011. február 02. 21:20
  „Akkor bocsánat.”
 • 84. nemecsekerno_007 2011. február 02. 20:42
  „82. deszkás

  Költői túlzás volt. Sajnálom, hogy ez ragadt meg :( Mer´ nem ez volt a lényege a mondandómnak : )”
 • 83. Egyolvasó 2011. február 02. 20:38
  „Erre varjatok gombot
  decemberben lekötötte a EDF Démász az oszlopról az áramszolgáltatást, februárban kaptam egy 9000Ft számlát miszerint elhasználtam 200 KWh áramot, de hogy ezt hogyan csináltam áramszolgáltatás nélkül nem tudtak rá magyarázatot adni.”
 • 82. deszkás 2011. február 02. 20:35
  „NEMECSEKERNO_007! Milyen tizmillió komcsiról beszélsz(összevissza)? Ja sejtem te vagy az egyetlen aki NEM KOMMUNISTA! Nehéz is lehet igy hol a gyógyszer gurul el, hol komcsik baltáznak ki veled.”
 • 81. nemecsekerno_007 2011. február 02. 20:14
  „75. fles2

  Tőlem se kérnek hónapról-hónapra engedélyt, mégis elveszik a fizetésem 60%-át, aztán szétosztják 13. havi nyugdíjra, diákkedvezményre, szociális segélyre, meg olyanok egészségügyi ellátására aki nem fizet TB-t. Ez lenne a szolidaritás része : ) Csak nem jószándékból csinálom. A munkahelyen meg verseny van és a külföldi konkurenciát nem érdekli a magyar adórendszer : )
  A teljesáru bérletemben is bele van építve azé aki féláron v. ingyen utazik. (a MÁV-nél kb. 15% fizet teljes árat) Csoda, hogy veszteséges : ) Hát az közüzemi szolgáltatók nem állami cégek (szerencsére) nem hülyék, hogy lenyeljék mint a BKV v. a MÁV. A tőkés nem hülye, különben már csődbe ment volna : )

  Nem egyszerű 10 millió kommunistával piacgazdaságot építeni : ) Dehát most remélem elkezdjük megtanulni, ha máshogy nem akkor a saját bőrünkön.”
 • 80. nemecsekerno_007 2011. február 02. 20:07
  „70. allwin

  Azért mert nem nő a termelékenységünk olyan mértékben, illetve sok az eltartott, kevés az aki bevételt termel az országnak.”
 • 79. achilleus 2011. február 02. 19:01
  „zoltanszabo 2011.02.02. 11:23
  Mikori a vízdíjszámla, mert az enyém még nem jött meg, pedig időszerű lenne? (Bocs.)”
 • 78. macs 2011. február 02. 18:25
  „zoltanszabo 2011.02.02. 11:23
  "A vízdíj teljesen kiakasztott..pedig még ezután emelnek. Nekem pl. vízdíj : 5325.-Ft + alapdíj 451.-Ft + szennyvíz : 11520.-Ft + vízterhelés ? 73. ===17369.-Ft ??????????"
  A számaid így önmagukban nem sokat mondanak. A Szegedi Vízmű honlapja szerinti árakkal számolgattam. Az általad megadott összegek feltételezem ÁFÁ-ak.
  Tehát 5325/192,25Ft/m3= 27,7m3
  11520/415,88Ft/m3=27,7m3
  az alapdíjat nem értem, mert én 499,63ft/hó összeget találtam.
  Tehát majd 30m3 vízet használtatok. Kérdés, hány fő, mennyi idő alatt, a melegvízet Ti melegítitek?”
 • 77. achilleus 2011. február 02. 18:09
  „76. mihaly-1 2011.02.02. 17:56
  Az ilyenekre gondoltál?: http://vastagbor.blog.hu/2008/12/02/bajnai_es_a_megbutykolt_villanyora
  "A Bajnai-villát 2008. július 23-án ellenőriztek a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. szakemberei. Az Elmű dolgozói megállapították, hogy Bajnai Gordon villanyóra szekrényében, az éjszakai árammérőbe réz drót van bekötve, ezért az ügyet, cégen belül átadták a ,,szabálytalan vételezés csoportnak". A jegyzőkönyvet a miniszter gondnoka írta alá. Mindannyian pontosan tudjuk, hogy egy "átlagpolgár" esetében ilyenkor mi is szokott történni, körülbelül az esetek 99,99%-ban. Kiszámolják, hogy mennyi áramot lopott a kedves fogyasztó, kiküldik csekken, plusz a büntetés, plusz az új villanyóra és az ilyen esetekben kötelező rendőrségi feljelentés. (...)"”
 • 76. mihaly-1 2011. február 02. 17:56
  „Még a média is a létminimumon élőket hergeli, de a korrupt gázóra, villanyóra, vízóra használókról mélyen hallgatnak! Igenis a korrupciót a szegényebb fogyasztókkal akarják megfizettetni amit, ellopnak gázt, villanyt, csatornázott vizet, a szolgáltatok nem is akarnak a lopásokról nyilatkozni mivel saját embereik is benne vannak a korrupcióba!”
 • 75. fles2 2011. február 02. 17:13
  „még csak annyit a hír24.hu lehet olvasni,hogy Orbán köszönetet mond a nyugdíjrendszer összefogásáért.Tőlem senki nem kérdezte meg,hogy akarom-e, szeretném-e a pénzemet felajánlani,se szó se beszéd elvették.”
 • 74. fles2 2011. február 02. 17:03
  „tegnap Én ezt más fórumon már olvastam és itt közé is tettem.Na a mai esetem,gyes összege csökkent..a barátnőm mamijának a nyugdíja 3000ft-tal lett kevesebb....ez csak egy példa ,hogy a képviselő urak kur@a jól élnek,mondhatni luxus módban ,mi meg???Nyomorgunk és éhezünk!!!Kellett nekünk Fidesz!!!”
 • 73. husi 2011. február 02. 16:35
  „Üdvözletem ismét Silvio! 63! korrekt. Osztom a véleményét! Én is szeretnék másodállást a jelenlegi 12 órás váltott műszakos munkahelyem mellé, de mindenhonnan visszautasítanak. Ha nem volna rákényszerülve az ember, nem keresne másodállást.. . Gyerekkoromban (szabad/kommunista szombat idején) emlékszem, édesanyám minden áldott nap reggel hattól, este tízig dolgozott, hogy meglegyen a betevő. Sajnáltam szegényt nagyon. De most én is ebben a cipőben járok, illetve járnék szívesen, ha engednék... mivel a bérem nevetséges (megannyi közszférában dolgozóéval együtt) muszáj lett az úr az otthonomban. Az eü. béreket 8 éve nem rendezték, a pótlékokat elvették... stb. Férjem beosztott, szintén, egy a munkaadónk. 71200 Ft-ot kapott.. siralmas, kétségbeejtő, (8 ügyelettel...). Miből fizessünk, ha nem becsülnek meg, és nem fizetnek meg? A nincsből nem lehet adni... Rablás az egész! Az embert lealacsonyítja a munkaadója, hogy kiszúrja a szemét holni alamizsnával, és a szolgáltató pedig rabol tovább, lök mégegyet rajta, hátha belefullad a .. sz..ba. Egyelőre nem hullámzik, de fog.
  Mi volna a megoldás? Igazságos bérezés, versenyképesség a munkaerőpiacon - akár a munkaadó segíthetne továbbképezni a dolgozót, ill. profilba illő szakmát adni a kézbe-, elérhető árak. Megfelelő energiafejlesztő berendezéseket kellene alkalmazni.. de erről Frakk tudna mesélni..”
 • 72. azigazitrebitsch 2011. február 02. 15:47
  „Bencsik Jancsi már megmagyarázta,hogy nem volt váratlan az áremelés,mert tudtak róla előre .(mármint ők,mi nem )”
 • 71. dühös 2011. február 02. 15:47
  „Olyan fizetéseket kell adni, hogy kifizethetőek legyenek a rezsi számlák. Gyalázat, amit a munkáltatók művelnek.”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas a porszennyezettség északon, Szegeden nincs baj

Napok óta meghaladja a tájékoztatási fokozatot a levegő porszennyezettsége tőlünk északra; Szegeden nincs baj. Tovább olvasom