Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Milliárdos a téli közfoglalkoztatás a megyében

Csongrád megye - Télen 6828-an dolgoznak a közfoglalkoztatásban Csongrád megyében. Öttömösön mézeskalácsot és fatárgyakat készítenek. A képzéssel spékelt téli közmunkaprogramok 990 millióba kerülnek.
Téli közfoglalkoztatásra idén összesen 990 millió forint jut a megyében; ebből több mint 680 millió konkrét foglalkoztatásra, közel 310 millió az uniós támogatású képzésekre. Megírtuk: 111 tanfolyam indult decemberben, és március végéig tart, 1803-an vesznek rajtuk részt. Köztük 69 az OKJ-s képzés, 40 a betanító és 2 a tavalyihoz hasonló, alapkompetenciát oktató tanfolyam. A kormányhivatal munkaügyi központjának adatai szerint Szegeden indult a legtöbb, 33 tanfolyam 530 résztvevővel. Makón 443-an járnak 28 képzésre, náluk tartják a 2 alapkompetencia-oktatást is.

Vásárhelyen 249 résztvevője van 13 tanfolyamnak, Csongrádon 156-an vannak 9 kurzuson. Szentesen és Mórahalmon 10-10 tanfolyam indult 155, illetve 150 fővel. Kisteleken 8 tanfolyamra 120 jelentkező jutott. Az OKJ-s tanfolyamokon többek között mezőgazdasági munkást, tb-ügyintézőt, múzeumi gyűjteménykezelőt, családellátót képeznek. A betanító kurzusokon például házi betegápolónak, anyagmozgatónak, konyhai kisegítőnek és varrómunkásnak lehet tanulni.

Mézeskalács díszeket készítenek közmunkában Öttömösön. Fotó: Frank Yvette
Mézeskalács díszeket készítenek közmunkában Öttömösön.
Fotó: Frank Yvette

A képzéssel kombinált közfoglalkoztatáson kívül három más programban is dolgoznak télen a munkanélküliek. Hosszabb idejű közfoglalkoztatásra 1861 emberrel kötöttek szerződést a munkaügyi kirendeltségek február végéig. Kistérségi startmunka-mintaprogramban 1920-an vesznek részt. Az országos közfoglalkoztatásba 1244-en kapcsolódnak be.

Ruzsán összesen 30 munkanélkülit vontak be a közfoglalkoztatásba. 15-en a növénytermesztés és állattenyésztés elméletével ismerkednek a művelődési házban, a gyakorlattal pedig egy mórahalmi gazda telepén. A többiek tanyai segítőként dolgoznak, illetve mezőgazdasági és külterületi utakat tesznek rendbe. Öttömösön a startmunka-mintaprogramban összesen 55 főt foglalkoztatnak. Náluk is dolgoznak tanyai segítők és mezőgazdasági munkások, de két kis üzemet is berendeztek.

Az önkormányzati fűrészműhelyben büszkén mutatták a munkások, hogy ételhordó ládát, kerítéslécet, fakanalat, utcanév- és házszámtáblát készítenek. Terveik szerint más önkormányzatokkal cserélnek majd a fölöslegből. A garázsból átalakított mézeskalácsműhelyben – Krabótné Tanács Anita szakmai vezetésével – sütik, színezik, festik, díszítik, csomagolják az ötletes díszeket. Legutóbb egy lakodalomra kértek tőlük 300 szívdesszertet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esős időben többet ˝szellőztet˝ a vakond

Százszámra jelentek meg vakondtúrások Szegeden. A gyepet tönkretevő túrásözön a talaj gazdag élővilágának és a csapadékos időjárásnak köszönhető. Tovább olvasom