Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Milliárdos áfacsalás tollal

Milliárdos áfacsalót buktatott le a röszkei vámhivatal. Az érintett Csongrád megyei vállalkozás paplanba való tollat utaztatott oda-vissza Magyarország és Szerbia között, hogy visszaigényelhesse az áfát. A cég ügyvezetőjét őrizetbe vették a nyomozók. Azt, hogy melyik megyei vállalkozásról van szó, nem árulta el a VPOP – de információink szerint képbe kerülhetett a nyomozás közben a klárafalvi Németh Toll Kft. is.
A vámosok még november közepén ellenőriztek Röszkénél három belépő szerb teherautót, ezek összesen 12 ezer kilogramm, 20 ezer eurót érő, paplanba való tollat szállítottak. A vámosoknak információink szerint azért tűnt fel az áru, mert néhány nappal korábban ugyanez a szolgálat ellenőrizte ugyanezt az árut – csakhogy azt akkor kifelé szállították, és közel 1,5 millió euró érték szerepelt az okmányokon.

A gyanú beigazolódott: a korábban Szerbiába átvitt termékek állaga semmit sem változott, úgy érkeztek vissza Magyarországra.

A november óta folyó nyomozás közben arra is fény derült, hogy a Csongrád megyei társaság 2005 márciusától harminchétszer vitt ki Magyarországról tollat, csaknem 20 millió euró, azaz több mint 5,2 milliárd forint értékben. A külföldön más okmányokkal ellátott termékeket olcsóbb árért visszahozták, vagy továbbvitték más országba. A holmit azután újból kivitték Szerbiába, de már többszörös értéken feltüntetve. A sorozatos áfa-visszaigénylés révén mintegy egymilliárd forintos kár érte a költségvetést.

A most felgöngyölített bűncselekményről a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága adott ki közleményt. Kérdésünkre közölték: nem mondhatják el annak a cégnek a nevét, amelynek igazgatóját őrizetbe vették. Lapunk információi szerint a nyomozás során a vámosok látókörébe kerülhetett a klárafalvi Németh Toll Kft. is. Tegnap számtalan alkalommal kerestük a cég tulajdonosát – sikertelenül. Először még tudtunk beszélni egy hölggyel, aki közölte, nem nyilatkozhat, az igazgató úr külföldön van, a telefonját átirányította, és ezért nem tudjuk neki föltenni a kérdéseinket. Egyébként már mások is keresték ez ügyben.

Kértük, hogy a cégvezető helyettesével beszélhessünk, de kiderült: nincs, aki nyilatkozhatna a kft. nevében. Abban maradtunk, valahogyan felveszi a kapcsolatot a cégvezetővel, és fél óra múlva értesíti a lapot. Nem tette meg. Amikor ezután többször is újra hívtuk a számot, már csak az üzenetrögzítővel tudtunk társalogni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelték az építményadót is Szegeden

Legutoljára 2005 januárjától emelkedett a vállalkozásokat sújtó építményadó, évente és… Tovább olvasom