Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Milliárdos kompenzációt kapnak a hőszolgáltatók

Csongrád megye - Érzik a rezsicsökkentést a háziasszonyok, de azt mondják, ettől nem élnek jobban. Az első díjvágást júliusig 1 milliárddal kompenzálta az állam a megyei hőszolgáltatóknak. A gáz- és áramszolgáltató visszafogta a beruházásait.
– Nem marad több pénzünk, hiába csökkentik a rezsit. Nyilván mert másra elmegy. Persze még mindig jobb, mintha nem lenne ez az intézkedés – számolt utána egy kétgyermekes szegedi édesanya az Északi városrészben. Andrea nem követi a számlákon szereplő megtakarításokat, de azt fejből sorolja, hogy bár nem minden helyiséget fűtik, havonta a távhőre 16 ezret, villanyra 10 ezret, vízre kéthavonta 5-6 ezret, gázra negyedévente 6 ezret költ. A kormánypárt szerint egy átlagos négytagú család terhei idén 88 ezer forinttal csökkennek, Andrea szerint ez túlzás. A nyugdíjas Éva is máshogy kalkulál. Eszerint egy 50 négyzetméteres távfűtéses lakásban élő házaspár 81 ezret spórol idén – a belvárosi asszony megmutatta a számláit: eddig 26 ezret takarítottak meg.

Novemberben jön a rezsicsökkentés harmadik hulláma. Fotó: Segesvári Csaba
Novemberben jön a rezsicsökkentés harmadik hulláma.
Fotó: Segesvári Csaba

Többször megírtuk: januárban az áram, a gáz és a távhő lakossági tarifáit vágta vissza a kormány 10 százalékkal. A második hullámban júliustól lett olcsóbb a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás, a keményseprés, illetve a palackos gáz is. A novemberi harmadik ütemben megint az áram, a gáz és a távhő ára csökken – 11,1 százalékkal. A változásnak a november 1. után kiállított számlákon már látszania kell. Mivel a távhőcégek részben vagy egészben önkormányzati tulajdonban működnek, nagy érvágást jelent nekik a díjvágás. Hogy ne dőljenek be, január óta az addigi támogatás növelésével kompenzálja őket az állam. Nyilván a második díjleszállítást is hasonló állami kompenzáció követi majd.

Egységes számlák

Várhatóan január 1-jétől egységesek, egyszerűek, átláthatók, mindenki számára érthetők lesznek a közműszámlák – közölte Németh Szilárd, a kormánypárt szakpolitikusa szerdán. Meghatározzák a számlák színét és betűméretét is.

Az intézkedés végrehajtásáról leghamarabb jövő héten várható kormányrendelet, addig a szolgáltatók nem tudják, miként érinti őket az intézkedés. Nyilván emiatt nem nyilatkoznak az újabb teherről az érintett szolgáltatók. A GDF SUEZ a korábbi díjcsökkenésről és az idén bevezetett közműadóról (2,3 milliárd forint) év elején azt írta: ezekre költségmegszorításokkal és a beruházások jelentős visszafogásával reagál. AZ EDF DÉMÁSZ akkor szintén úgy reagált, hogy a gazdasági túlélésre összpontosít, és ennek szükségszerű következményeit főként a Szeged térségi befektetései, illetve a helyi partnerei, alvállalkozói fogják megérezni. Megtudtuk, a közműadó 5 milliárd forint terhet jelent, miközben sújtja a céget az energetikai cégek megemelkedett Robin Hood-adója és a megnövelt társasági adó is. Annyit már tudni, hogy a hírek ellenére a cég marad az EDF DÉMÁSZ- Szeged Vízisport Egyesület névadó szponzora, de az operaversenyt nem támogatja. Meghirdette eladásra a Virág cukrászda feletti irodáit, és 198 álláshelyet szüntetett meg.

Emelt támogatások

Az első félévre a Szegedi Hőszolgáltató Kft. összesen 923 millió forint állami támogatást kapott a rezsicsökkentés miatt. A szentesi cégnek januártól október végéig 9 milliót, a makóinak idén 50-60 millió forintot, a csongrádi hőszolgáltatónak januártól augusztus végéig 4,5 millió forint kompenzációt fizetett az állam.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. scott1 2013. november 03. 06:43
  „"Képtelen vagy a brosúrák papagájérveinél messzebbre látni." ?

  Éppen ez lehetett annak a hátterében, hogy veletek ellentétben nem "vettem észre", hogy:
  - IMF megállapodás nélkül bekövetkezett az államcsőd Magyarországon...
  - Az IMF (EU) megállapodás folyamodványaként lemondott az Orbán kormány és Bajnai szakértői kormánya követte...
  - A jobboldali kormány teljes támogatását elvesztve, hatalmas vereséget szenvedett az időközi választáson...
  - Az IMF megállapodás elmaradása miatt 400 Ft-os árfolyamot ért el az euró, 500 Ft-t a benzin...
  - Az új jegybankelnök kinevezésével összeomlott a forint árfolyama...
  - Általános ingatlanadót vezettek be Magyarországon és megadóztatták a nyugdíjakat...
  - A szociális kiadások nyirbálásának köszönhetően kórházakat zártak be a megyébe...
  - A kormány az ELI beruházást elvitte Szegedről mert az itteni PM nem az ő politikai oldalukhoz tartozik, sőt meg se építi azt mivel képtelen felmérni a tudományos beruházások fontosságát...
  ... tovább is van mondjam még? Na mindegy döntsd el nyugodtan melyikünk is tartozik a papagájkommandó elit egységéhez!”
 • 34. NP1 2013. november 03. 04:41
  „33. scott1 2013.11.02. 20:05

  Képtelen vagy a brosúrák papagájérveinél messzebbre látni.
  Önmagában természetesen nem reccsent meg sem a telefon, sem az átutalási adó. Ezek azonban a hasonszőrű társaikkal együtt ( gyorsvonat pótjegy, 27%-os ÁFA, chipsadó stb.) összeadódnak és bőven meghaladják az ezerszer szajkózott "rezsicsökkenés" áldásos hatását.

  "A Policy Solutions ezért évekre lebontva összegyűjtötte a 2010 tavasza óta bevezetett új adókat, járulékokat és egyéb új közterheket. Bár új adók már a kormányzás első hónapjaiban is megjelentek, 2012-re azonban végképp lemondhatunk az egyszerűsítés vágyáról: az Orbán-kormány idén eddig 17, a kormányzása kezdete óta pedig összesen 28 új közterhet vetett ki vagy jelentett be későbbi bevezetéssel. " - ennyi!”
 • 33. scott1 2013. november 02. 20:05
  „NP1!
  A banki költségek az elmúlt évekbe ennél jelentősebben drágultak (folyószámlán levő összeg után járó kamat csökkent és megszűnt...) úgy, hogy egy rossz szavad se volt ellene! Most, hogy ezen költségek a tranzakciós díj bevezetése és áthárítása miatt azoknak, akik a szolgáltatásikat nem csekkben, hanem átutalással intézik 2-300 forintos pluszt jelenthet már világvége hangulatot gerjesztesz és a rezsicsökkentés feleslegességét hirdeted...
  Anno volt más alternatíva is az újabb banki terhek helyett, az ellenzék konkrétan a nyugdíjak megadóztatásáról beszélt. Gondolom egy sikeres választás után megcsináljátok...

  Elnézést, ha a telefonadó ilyen súlyosan érint titeket, kormányváltás után szerintem ezt nem kell majd fizetnetek és a gáz ára pedig ismét úgy fog drágulni, ahogy régen is és akkor majd semmi kivetnivalót nem fogsz találni mindebben, ahogy régen sem...”
 • 32. NP1 2013. november 02. 17:44
  „Egyébként a havi telefonadó plafon januártól nem 400 Ft, hanem 700 Ft.
  Mert Magyarország jobban teljesít.....”
 • 31. NP1 2013. november 02. 17:36
  „29. scott1 2013.11.02. 10:45
  A tranzakciós díj miatt azért "sírdogálok" mert eddig kevesebb volt! Csak ennek a megemeléséről, az áthárításokról (amik nincsenek....) nem szokott Rogán naponta sajtótájékoztatót tartani.
  A telefonnal ugyanez a helyzet: örülnöm kellene annak, hogy az új sarc miatt a családnak havonta kb. 700 Ft-tal (évi 8400 Ft) többet kell fizetnie?

  Változatlanul érdekelne, miért is olyan nagyon jó az embereknek a készpénzzel történő fizetés?”
 • 30. macs 2013. november 02. 15:01
  „27. történész,
  nem a profitot biztosítja az állam, hanem az akció okozta veszteséget csökkenti. Nem mindegy! :-)”
 • 29. scott1 2013. november 02. 10:45
  „Megértem, ha rosszul esett neked, hogy leírtam azt, hogy extrém telefonhasználat esetén is csak max. 400 forint plusz a plafon havonta!
  Azt viszont nem, hogy ha neked átutalással ennyire megéri a számláidat kezeltetni, akkor miért is sírdogálsz a tranzakciós díj ellen... illetve azt sem tudom miért nem beszélsz arról, hogy ha valamennyi szolgáltatást átutalással egyenlíted ki, akkor is a tranzakciós díj 200-300Ft és nem több?
  A propagandista maszlagodat meg tudom már hova is kell tenni, hasonló jelzőkkel láttatok el amikor azt írtam, hogy lesz ELI Szegeden, nem lesz kórházbezárás a megyében, nem veszik el a szavazati jogunkat... sőt tőletek ez inkább már bóknak számít! :D”
 • 28. NP1 2013. november 02. 06:51
  „11. scott1 2013.11.01. 14:36

  "Nem tudom milyen telefonhasználatot produkálsz, hogy a 3Ft/perc telefonhasználat (havonta max 400Ft talán) ellensúlyozza a többi csökkentést, nem tudom milyen banki műveleteket hajtasz végre, ha a kétszeri felvétel által nyújtott ingyenesen 150 ezer forintos keret kevés neked..."

  Hozzád hasonló hívő propagandistát észérvekkel meggyőzni lehetetlen de hátha...
  Csak egyetlen tételt említenék amivel a hozzád hasonlókat megszívatják Viktorék és még örülnek is neki: az ingyenes készpénzfelvétel.
  Ingyen jutsz hozzá a pénzedhez és a számláidat (tudod: víz, villany, gáz, biztosítás, fűtés stb.) elmész szépen és sárga csekken befizeted a postán - darabját 190.-Ft-ért! Én átutalom ezeket az összegeket - 30-50 Ft körüli díjért.
  Szerinted melyikünk járt jobban?”
 • 27. történész 2013. november 01. 21:35
  „26. macs 2013.11.01. 19:27

  Akkor talán nincs is rezsi csökkentés,ha a profitot számukra az állam az adókból biztosítja. Nos paraszt most vagy vakítva..
  A legnagyobb baj ebben az országban az,hogy a párt fél támogatóit megadóztatni,milyen érdekes mert akkor bizony egyharmada sem lenne...életünk és vérünk az adómentességünkért.”
 • 26. macs 2013. november 01. 19:27
  „23. J.G.,
  ezek a szolgáltatók a maguk területén monopol helyzetben vannak, ezért az állam, mint árszabályozó, belépett a rendszerbe, és a lakossági tarifák megállapításának jogát magához vonta, ezzel teremtve egy kvázi versenyt.
  Tudja valaki, hogy ebben az esetben hogyan kell értelmezni a non-profit kifejezést? Én anno úgy tanultam, hogy a non profit cég a nyereségét visszaforgatja a cégbe, vagy úgy állapítja meg az árait, hogy azok fedezetet nyújtanak a költségekre illetve a tevékenység érdekében szükséges jövőbeni beruházásokra. Tehát nem nagyon látom az árcsökkenést, mint következményt.
  Különösen annak fényében nem, hogy nem régen hallottam Gémesi Györgyöt, gödöllői polgármestert arról beszélni, hogy 200 és 300 millió forint közötti veszteséggel zárja majd az idei évet a Gödöllőt és környékét ellátó regionális hulladékgazdálkodási cég, mely önkormányzati tulajdonban van és non profit. A bajt az okozza, hogy olyan költségek merültek fel, amikre az árak nem nyújtanak fedezetet, sőt a tarifát is csökkenteni kellett.”
 • 25. macs 2013. november 01. 18:45
  „16. Pirát,
  szóval, amennyiben hazai forrásból - értsd a lakossági és üzleti szféra által befizetett adókból - kompenzáljuk a távfűtők tarifa változás miatti veszteségét, az jó. Végül is a számlában fizetem az ár egyik részét, a másik részét pedig akkor, amikor befizetem az adómat.
  Az államadósságot nem akarjuk növelni, a költségvetési hiányt 3% alatt kell tartani, tehát az állam ezt a kompenzációra fordított összeget + kieső ÁFA bevételt, úgy tudja előteremteni, ha valahonnan elvon, mondjuk egészségügytől, közösségi közlekedéstől.
  Igazad van, idézet Tőled, francos csigazabálók megérdemlik, hogy kevesebb a profitjuk, de már nem csak róluk van szó, hanem önkormányzati, kvázi állami cégekről is.
  "Kérdésre válaszolva Cser-Palkovics András alelnök, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmondta: megvizsgálták a rezsicsökkentés önkormányzati tulajdonú szolgáltató cégekre gyakorolt hatásait is. A szövetség támogatást kért az önkormányzati cégeknek Fónagy Jánostól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárától a rezsicsökkentés végrehajtásához."
  Szerinted miről beszél a polgármester?”
 • 24. queenmargareth1 2013. november 01. 18:28
  „13:) ja, ezt kellene felfogni, de nem megy, már látom régóta.”
 • 23. J.G. 2013. november 01. 17:55
  „22. Pirát 2013.11.01. 17:42

  Semmi gond, majd lesz sirasrivas, ha az eladas elotti szinre esik a szolgaltatas. Persze az eladast rosszul cinaltak, mert szet kellett volna darabolni a piacot, megnyitni uj szereplok elott, hogy legyen verseny - ezt kihagytak. Most is meg lehetne lepni, de most inkabb tonkreteszik es visszaallamositjak (aztan meg majd ellopjak belole penzt). Ez sokkal jobb :D

  A non-profitsag meg akar jo otlet is lehetne, csak ugye akkor egy privat ceg miert FEKTETNE BE, miert fejlesztene az agazatba, ha aztan nincs belole haszna? Szoval persze lehet nyomni a kommunista uton (fideszi allamositas), de mar jartunk ott es nem mukodott. Persze ki lehet probalni megegyszer, hatha. :D Csak kozben a kornyekunkon mindenki elhuz mellettunk fejlettsegben.”
 • 22. Pirát 2013. november 01. 17:42
  „19#-es J.G. ! elárulom csak Neked: "spontán" áramkimaradások akkor is előfordulhatnak, ha a francos
  áramszolgáltató úgy látja - hogy a mindenféle fórumokon lepocskondiázott Magyar, nem képes belátni,
  hogy az ő hasznuknál nincs fontosabb a világon, még a megélhetésünk sem ! Továbbá: már az első rezsi- csökkentés meglebegtetésekor, hangsúlyozom : jóval előtte, itt a DM-ben is megjelentek olyan károgó
  cikkek, hogy akkor leállhat...szakadozhat...elbocsájthatunk...stb...stb ! nna most akkor : kérdem én,
  mielőtt a hazaáruló bagázs el-nem adta ...é-húgyé az energia szektort, gyertyával ment az internet ,
  és a villamos ? nem ! csak Kóka azt dumálta be (annak akinek lehetett) : hogy az állam rossz gazda, aztán
  meg jól kiraboltak !”
 • 21. hangman 2013. november 01. 17:28
  „Még, hogy ingyenes 2 kp felvét, hülye aki elhiszi és még nagyobb aki ezt harsogja, elég megnézni mi történt a vállalkozói számlacsomagokkal, előbb a tranzakciós adó, majd az augusztusi egyszeri extra tranzakciós adó kivetése kapcsán.

  2013.03 hó: havi 729 Ft
  2013.05 hó: 1.390 Ft
  2013.09 hó: 3.690 Ft

  Ez lesz itt is, ingyen lesz két felvét, de eközben a havi díj megemelkedik 500 Ft-tal, végül ki fizeti meg?”
 • 20. scott1 2013. november 01. 17:27
  „J.G.!
  Valóban szomorú! De azért az is sokat elárul, hogy a kétszeri ingyenes tranzakciós díj nélküli, csak a bank által felszámlázott banki költséggel terhelt művelet után mégis ugyanannyi lesz talán kiszámlázva, mintha az állam tranzakciós díj is szerepelne ezen műveletek után is...

  Az ezrelékes transzferadó egy átlag család részére a bankok által felszámlázott költségekhez képest csak töredék költség, persze lehet ennek a jogosságát megkérdőjelezni, valamilyen szinten a bankok érzékenységét is meglehet érteni ezekben a "vérzivataros gazdasági években" de hát ez van! Engem a török hódoltság idején élő magyarokra emlékeztetnek, Isztambul újabb és újabb adókat vetett ki, de a beszedett adó mégsem nőtt soha... :D

  X_Y!
  Semmi gond sincs ezzel! Mantrázni kell, hogy ez számotokra elfogadhatatlan és meg kell hirdetni, hogy amennyiben megbukik ez a kormány, újra az lesz mint régen! Visszamenőlegesen meglesz emelve minden, lesz kompenzáció is újból a gázra, persze ha mindeközben a gáz ismét a háromszorosára drágul, hát sorry... Legalább ti nemfogtok rajta háborogni, ahogy régen is nagyon megvoltatok vele elégedve!”
 • 19. J.G. 2013. november 01. 17:12
  „16. Pirát 2013.11.01. 16:42
  Az a baj, hogy
  1. nem csokkennek
  2. az igy kivereztetett szolgaltatok nem fognak tudni szolgaltatni (akik nem "kizsebelnek", hanem a befektetett penzuk utan hozamot visznek el - ismetlem: BEFEKTETETT! mikor hoztak a penzt az meg jo volt, ugye?)

  Na majd kivancsi leszek ha surusodnek az aramkimaradasok, meg nem fel ora alatt csinaljak meg a trafot hanem masfel nap alatt a szuperhatekony allami aramszolgaltato (mert ugye efele tartunk), akkor kivancsi leszek mit mondasz majd.”
 • 18. J.G. 2013. november 01. 17:09
  „14. veszettmajom 2013.11.01. 16:01
  Ez eppen a korrupcio miatt nem fog megtortenni: furfangos modon sosem talalnak buncselekmenyt mikor elkezdik nyomozni. Meg ugye ha a jogot csavarjak a lopashoz, akkor egy csomo minden szimplan "nem etikus", de nem buncselekmeny. Lasd trafik-/foldmutyi. Ha az a torveny, hogy "lehet lopni", akkor lopni nem torvenyserto. Erted?”
 • 17. X_Y 2013. november 01. 16:50
  „Látszik hogy az egyszerű egybites droidok mint scotty cica szépen megeszik ezt a reszcsekkentés dumát.”
 • 16. Pirát 2013. november 01. 16:42
  „13#-as ! lehet hogy nem értettétek meg ? a szösszenetem lényege abban van, hogy ha belső forrásból lehet valamit fedezni az még mindig sokkal jobb, mintha nyájas mosollyal álcázott "baráti kölcsön"-nek nevezett kötéllel fojtogatnak...és a francos csigazabálók amúgy továbbra is kizsebelnek ! De ha az itt kételkedőknek az jó , hát a csökkentett számlaértéken felül, még egy-két kosárka manit beönthettek a zsebükbe...
  Nem értem ! értelmes embereknek miért nem jó ha csökkennek a kiadásaink - de legalábbis nem növekszenek !?
  vagy nem értelmes emberek ? ...akkor meg mi a ....nak firkálnak ?”
35 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői menetrend: így járnak a buszok, villamosok

A Szegedi Közlekedési Társaság és a Tisza Volán is módosított menetrenddel közlekedteti járműveit ezen a hétvégén. Töltse le tőlünk a hétvégére érvényes menetrendeket! Tovább olvasom