Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Milliárdos rákfogás Nagylakon

Mintegy 25 ezer kecskerákot foglaltak le a nagylaki rendőrök .A Szegedi Vadasparkba kerültek az állatok.
A Szegedi Vadasparkba kerültek a Nagylakon lefoglalt kecskerákok

Ideiglenesen a Szegedi Vadasparkban helyezték el azt a 25 ezer kecskerákot (Astacus leptodactylus), melyet a nagylaki határátkelőhelyen találtak a rendőrök egy bolgár furgonban – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szombaton az MTI-t.

A szakember közölte, a nagyméretű édesvízi rákok, mint a folyami és a kecskerák, kedvelt csemegéi a francia és belga konyháknak. Az igények kielégítésére Kelet-Európából és Törökországból szállítanak nagy tömegben rákokat nyugatra, azonban ezek a fajok a természetvédelmi helyzetük miatt Magyarországon védettek. Engedély szükséges szállításukhoz is, ám ilyen okmányokkal a két bolgár férfi nem rendelkezett, ezért természetkárosítás büntette miatt őrizetbe vették őket.

Az általában 15 centiméteres hosszúságú, de akár 30 centisre is megnövő kecskerákok eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint, a teljes szállítmány összértéke pedig meghaladja az egymilliárd forintot.

Ahogy egyetlen magyarországi állatkert vagy mentőközpont, úgy a Szegedi Vadaspark sincs felkészülve 25 ezer rák tartására, így a védett állatok sorsáról mielőbb dönteni kell.

Egykor Magyarország is "ráknagyhatalomnak" számított Európában, köszönhetően a vizes élőhelyek gazdagságának. Azonban a nagyméretű hazai rákok - a folyami, a kövi és a kecskerák - száma jelentősen megcsappant, elsősorban az Amerikából behurcolt fajok - cifra és jelzőrák - által terjesztett – a köznyelvben rákpestisként emlegetett - gombás megbetegedés miatt. Emiatt is vált fontossá, hogy az őshonos rákfajokat védetté nyilvánítsák.

Korábban írtuk:

Egy bolgár honosságú Mercedes Sprinterrel jelentkezett belépésre a Nagylaki Határátkelőhelyen két férfi 2014. október 17-én 15 órakor. A rendőrök a jármű átvizsgálásakor annak rakterében körülbelül 800 kilogrammnyi, mintegy 25 ezer darab kecskerákot találtak ládákban elhelyezve. A vonatkozó jogszabályok alapján ezen állat Magyarországon védett fajnak minősül, eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint. A két bolgár állampolgárságú férfi nem rendelkezett a rákok behozatalához szükséges okmányokkal.A Makói Rendőrkapitányság lefoglalta az 1 milliárd forintot meghaladó értékű állatokat. A sofőrt és utasát, az 59 éves S. I.-t és fiát, a 29 éves S. D.-t a rendőrök természetkárosítás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették. A jelenlegi adatok szerint a gyanúsítottak Belgiumba vitték volna az állatokat - írja a police.hu.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elviselhetetlen bűz a lépcsőházban: több hétig élt együtt halott anyjával

A társasház lakói a férfi agresszivitása miatt nem mertek rákérdezni a lépcsőházban terjedő bűz okára. Tovább olvasom