Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Milliókba kerülhet a plakátolás Szegeden

Szeged - Bekeményít a szegedi önkormányzat, bírságol és kártérítési pert indít az illegálisan plakátolók-hirdetők ellen. Nem lehet ezentúl kifogás, hogy nincs hová ragasztani, mert új plakáthengereket raktak ki.
Szigorítja plakátolási rendeletét a szegedi képviselő-testület a jövő heti közgyűlésén a Szegedi Városkép Kft. kezdeményezésére. Az önkormányzat közterületi reklámokért felelős cége a város forgalmas pontjain hatmillió forintért harminckét új plakáthengert helyezett ki. Ezután nem bújhatnak ki az illegális hirdetők a felelősségre vonás alól azzal, hogy nincs hová ragasztani: szabálysértési feljelentést tesz a Városkép a jegyzőnél a rajtakapott plakátragasztók és a hirdetők ellen is. Szabálysértésért ugyan legfeljebb 50 ezer forintos bírságot lehet kiszabni, de a Városkép most már továbbmegy. Szövetkezve a kandeláberek reklámfelületeit kiadó Dél-Kandeláber Kft.-vel polgári pereket is indítanak: háromszáz illegális reklámplakátért akár hárommillió forintot is követelhetnek.

Plakáttal a fényes hengerek felé. Fotó: Frank Yvette

– A plakáthengerre csak mi ragasztunk és mi veszünk le. A bérlete olcsó, mert ide akarjuk csábítani a közterületi reklámokat a falakról, villanyoszlopokról, KRESZ-táblákról. Szükség esetén bővítjük is a plakáthelyek számát – mondta Szélpál Gábor a Városkép ügyvezetője. (Utánaszámoltunk: hárommillióból az új hengereket akár hét évre kibérelhetnénk.) Ezzel egy időben várostakarításba is kezdett a Városkép és a Dél-Kandeláber. Kétszázezer forintba kerül, hogy a Tisza Lajos körúton belül minden egyes jelzőtábláról és kandeláberről levakartassák a reklámszemetet. Eltüntetik a kétszáz, még a rendszerváltás előttről kint maradt régi hengert is.

Visszaeső nyelviskola

A takarítás, valamint az illegális plakátolás miatt elmaradt haszon évente több mint tízmillió forint kárt jelentett eddig az önkormányzatnak. Egy nyelviskola számít a legrenitensebbnek: négyszer jelentették fel, négyszer megbírságolták, másnap megint plakátolt – fényes nappal.

Olvasóink írták

 • 8. knegizi 2009. június 08. 17:46
  „Naná, hogy ilyet választanak az emberek, mert lehet, hogy csak pár ezer forint 1-1 plakát, vagy 1-1 fél négyzetméter, de összességében több százezres költség lehet egy szórólapozás, egy plakátolás így igyekszik mindenki spórolni. Azért a jobbak szerencsére a helyett, hogy összetapétázzák a város, már használják az alternatív vagy legalábbis olcsóbb, köztes lehetőséget, amiről most jelent meg pont egy cikk a délmagyarban is egy cikk gerilla marketing néven, ahol a http://szeged.reklamjarmu.hu/ mint egyik szegedi cég kocsija van lefényképezve. Egyébként sok élelmes vállalkozó matricáztatja fel a kocsiját, de hát ugye ez is elég nagy költség: kocsi, fenntartás, matricázás, stb.”
 • 7. joy 2007. december 06. 09:27
  „Nagyon helyes!
  MINDEN olyan plakátért rögvesst ki kell szabni az 50eHuF bírságot, ami lámpaoszlopokat, házfalakat, nem plakátolás célját szolgáló felületeket foglal el!
  A kukák felülete sem plakátolóhely, rögvest bele kell tenni a szemetet!”
 • 6. valacchi 2007. december 05. 23:44
  „Üdv.
  Megtaláltam az árakat, bár nem vagyok potenciális ügyfél, szerintem nem sok, talán megéri azt a párszáz forintot kifizetni, mint telehányni az oszlopokat, elcsúfítva a várost. Szerintem az is megoldás, ha ragasztó után 1-2 órával a cég emberei, vagy a köztisztaságiak, leszedik a plakátot, mert így egy idő után elmegy a kedvünk a fölöslegesnek tűnő ragasztgatástól. Sokfelé jártam Európában, sajnos ez nem csak nálunk probléma, hanem minden nagyobb városban. A választás más lapra tartozik, olyankor viszont ki kell rakni speciálisan csak erre a célra használható felületeket, amit a pártok között egyenló részben fel kel osztani így egyrészt nincs minden teleszarva, másrészt a kispénzű pártok, egyéni képviselők is be tudnak szállni a legális plakátkampányba. Ami meg illegális, azt rendeletileg el kell távolítani, legyen az hatalom, vagy ellenzék.”
 • 5. atomboy 2007. december 05. 21:30
  „Nagy Laci, en tudok egy megoldast: Caps Lock OFF!

  Plakattal kapcsolatban: mivel berelni kell, nem hiszem, hogy szivesen veszik majd igenybe, elso buntetes utan egy idore eltunnek, majd kezdik elorol...
  Imho ugyanugy ronda lesz, mint most a villanyoszlopokon. Legyen plakatmentes varos.”
 • 4. Nagyvári László 2007. december 05. 13:47
  „A BALOLDALI FRONT-KOMMUNISTA IFJÚSÁGI SZÖVETSÉG ÉVENTE 4-6
  ALKALOMMAL PLAKÁTOL.MINT A DEC.5.-EI SZÁMBAN IS LÁTHATÓ,MI SPÁRGÁVAL RÖGZÍTJÜK PLAKÁTJAINKAT.ÍGY KÖNNYEN LEVEHETŐEK.
  NEKÜNK NINCS TÖBB EZER FORINTUNK FIZETETT HELYRE PLAKÁTOLNI.
  AZ ILLETÉKESEKKEL EGYEZTETNI KÉNE,MINDKÉTFÉL ÁLLTAL ELFOGADHATÓ MEGOLDÁSRÓL.KERESSENEK MEG.AZ e-mail címem kiadható. TISZTELETTEL:NAGYVÁRI LÁSZLÓ”
 • 3. zsoltee0716 2007. december 05. 12:11
  „Dodó!! Akkor az önkörmányzat feljelentheti saját magát is.heheh
  Meg nem ártana több kukát kihelyezni .Ha jól kiveszem akkor a kép a Hősök kapujátol nem messze készült a Tanárképző felé.”
 • 2. Dodó 2007. december 05. 11:51
  „Érdekes ötlet!? Tele van a város két év után is választási plakátokkal. Nagy része Bodó úr, jelenleg már listás képviselő! Nem vele és a társaival kellene (kellett volna) kezdeni?”
 • 1. dova 2007. december 05. 10:19
  „Milyen érdekes, hogy a SZIN Ice plakátjait is a sok illegális plakát közé ragasztották a villanyoszlopokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sport a test és a lélek nevelésének eszköze

Szeged - Öröm forrásának és nevelési eszköznek tartotta a sportot Szent-Györgyi Albert. Gyerekkorának nyarait apja „kastélynak" nevezett vidéki házában, a Buják melletti Kis-kéren töltötte. A hatalmas kertben teniszpálya is volt. Tovább olvasom