Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Milliókból fejlesztenék Deszk moziját

Deszk - Kevés Csongrád megyei település büszkélkedhet saját mozival. Kivételnek számít Deszk, ahol még mindig hetente játsszák a legújabb filmeket az érdeklődőknek. A mozit most több millióból újítaná fel a településvezetés.
Ritka a mozi Szeged környékén, mint a fehér holló: a legtöbb községben érdeklődés és anyagiak híján már évek óta nem vetítenek filmeket, és még a kisvárosnak számító Makó mozijára is több éve lakatot tettek az üzemeltetők.

A deszki faluházban azonban minden héten legalább egy filmet levetítenek az érdeklődőknek: kis csúszással ugyan, de a mostanában készült alkotásokat láthatja minden pénteken a közönség. Például még márciusban vetítik a Sherlock Holmes című akciófilm második részét, amelyet néhány hete a szegedi mozikban is játszottak.

A deszki mozi napjainkban... (Fotó: Karnok Csaba)
A deszki mozi napjainkban... (Fotó: Karnok Csaba)


– A faluház nagyterme eleve filmszínháznak készült. Egy ideig rossz volt a vetítőgépünk, amelyet 2000-ben testvértelepülésünk, a német Königstein által nyújtott 5 milliós adományból tudtunk megjavítani. Azóta rendszeresek nálunk a vetítések, és néha még közönségtalálkozókat is tartunk. A lejátszandó filmeket a faluház vezetősége választja ki – mondta Király László polgármester. A deszki mozit a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetjük fapadosnak: a vetítő megjavítása után az önkormányzat pályázatokból Dolby hangtechnikát alakított ki a teremben, amelyet kényelmes székekkel is felszereltek.

...és a nem túl távoli jövőben (Látványterv)
...és a nem túl távoli jövőben (Látványterv)


– Áprilistól minden mozinak át kell állnia a digitális vetítésre, ami jelenleg nálunk még nem létezik: a filmeket sima tekercsekről játsszuk le. Ezért adtunk be közös pályázatot egy határon átnyúló projektben a romániai Gavojdia településsel: a 30 milliós pályázat elnyerése esetén gond nélkül át tudunk majd állni a digitális vetítésre, és a mozit is tovább tudnánk fejleszteni – magyarázta a polgármester.

A mozira Deszken és a környéken egyre nagyobb igény mutatkozik: az emberek elszegényedése miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy busszal vagy kocsival Szegedre menjenek és megvásárolják a deszkinél jóval drágább mozijegyet. – Nálunk minden filmre 500 forint a belépő – mondta Király László. – A mozit pedig gyalogosan vagy biciklivel is kényelmesen el lehet érni.

Olvasóink írták

 • 9. THK 2012. március 19. 21:04
  „2,
  és hol nagyítod ki?
  Halott a filmes fényképezőgépipar, még a Kodak is csődbe ment nemrég... Otthoni felhasználásra már évek óta sokkal jobb választás a digitális, minden szempontból.”
 • 8. nagymacika 2012. március 19. 20:52
  „Szeretek Deszken élni ,mert ez egy dinamikusan fejlődő falu.”
 • 7. tuningfine 2012. március 19. 20:43
  „De jó volna "csak" egy ilyen Makóra :(
  Egyszerűen nem hiszem el hogy nem működne a dolog.”
 • 6. mozis 2012. március 19. 20:22
  „Egyetértek! Csak nem árt az sem, ha bejön a néző a moziba! És bizony a szőkeribancos filmekre jön be leginkább. Sajnos...”
 • 5. Mozimasiniszta 2012. március 19. 20:10
  „Huu.. gyerekek ! hogy mennyi film van a raktárakban 35-ös kópián, amit érdemes lenne levetíteni a digitális , vérfröcsögős , ordibáló szőkeribancos, kaptafára csinált vizuális szemét helyett !”
 • 4. mozis 2012. március 19. 18:52
  „Kedves JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell! Valóban nem kell átállnia a digitális technikára, csak egy gond van: filmet nem fognak tudni adni, hiszen egyre kevesebb film készül a régi tekercses 35 mm-esekből. Aki nem áll át, előbb-utóbb nem tud vetíteni. Sajnos...”
 • 3. deszki 2012. március 19. 16:08
  „Imádok itt lakni és a mozit is szoktam látogatni. Ha sokan tudnák, hogy még saját szinházunk is van...”
 • 2. balihoho 2012. március 19. 15:14
  „Ez a Deszki mozi, még mostani állapotában is szép! Nem biztos hogy a digitális technika, minden tekintetben jobb mint egy hagyományos, filmes technika. Kép minőségére, annak felbontására gondolok, mert például köztudott, hogy egy hagyományos, filmes, márkásabb, de régebbi fényképező géppel, ma is jobb felbontású, szebben nagyítható képet lehet készíteni, mint egy tíz egynéhány megapixeles digitálissal.”
 • 1. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. március 19. 11:31
  „"Áprilistól minden mozinak át kell állnia a digitális vetítésre"

  Nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mars tér: újabb csörte a kereskedők és az igazgatóság között

A Mars téri csarnokokban lévő üzletek bérlőinek márciustól szemétszállítási díjat kell fizetni, eddig a bérleti díj fejében a piacigazgatóság állta a közös költséget. Tovább olvasom