Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Milliós bírság az öttagú családnak

Tipikus áramdézsmáló módszernek nevezi a szolgáltató a szeged-sziksósfürdői ház padlásán kialakított rendszert, a milliós büntetést jogosnak tartja. A város külterületén élő öttagú család viszont állítja, ők nem, csak az előző tulajdonos a vétkes, ezért nem fizetik ki a büntetést. A határidő lejárt, a tartozás beszedésével megbízott végrehajtó tegnaptól csengethet Bajusz Lászlóéknál.
Ne lopj! A „tízparancsolatból" is ismert alapszabály ellen vétkező büntetését jogosnak tartja a többség. Áramvezetéket, s villamos energiát lopni is bűn. Így gondolja ezt Bajusz Lászlóné is, ám jogtalannak tartja a családjára kirótt egymillió forintos büntetést. Története szerint ugyanis nem ők, hanem az előző tulajdonos dézsmálta az áramot.

– Sziksósfürdőn 2002 őszén vettünk házat, s a szolgáltatók közül természetesen a Démászt is hívtuk: vizsgálja át a házat, plombálja az órát, mert tulajdonosváltás történt. Akkor szóltam a szolgáltató emberének, hogy a padláson konnektorokat találtunk, de nem tudjuk, mire valók, ezért azokat is vizsgálják meg – idézi a közelmúltat Bajuszné.

– Az illető tériszonyára hivatkozva nem ment föl a padlásra mondván: minden rendben. Mi meg fizettük a havi 12-15 ezer forintos áramdíjat. Ezért ért váratlanul, mikor 2003 júniusában megjelent az áramszolgáltató autója, s a szerelők céltudatosan a padlásra tartottak ellenőrizni. Akkor rögtön „kiderítették", hogy ott az áramvezeték megcsapolására alkalmas berendezés van, s azonnal elvették tőlünk az áramot. Négy hónap után 300 ezer forintért cserébe visszakapcsolták az áramot. Mi tiltakoztunk a büntetés ellen, merthogy nem lopunk, áramot sem. De ügyvédre, pereskedésre nem telik a három gyerek nevelése mellett. Később úgy hallottuk, az előző tulajdonos jelentett föl minket – az általa elkövetett „csapolásért", mert így akarja visszaszerezni a házat. A történetnek nincs vége: kedden járt le a több mint egymillió forint büntetés befizetésének utolsó határideje, érkezhet hozzánk a végrehajtó.

– Tipikus szerződésszegésre bukkantunk: bizonyítottan méretlen fővezetéket csapoltak meg – jelenti ki Kecse-Nagy Sándor, a Démász Zrt. kommunikációs osztályának vezetője.

– Cégünk nem nyomozó hatóság, jogszerűen csak arra nyílik lehetősége, hogy a szerződésszegés nyilvánvalóvá válásakor velünk kapcsolatban álló ügyfél ellen lépjen föl. Vagyis neki kell bizonyítania, hogy a szerződésszegést nem ő, hanem mondjuk az előző tulajdonos követte el, ezért rendőrségi feljelentést tehet, polgári peres eljárást indíthat. A büntetés megállapításakor nem mérlegelhetjük, mekkora árammennyiséget használtak ingyen, a dézsmálásra alkalmas berendezés megléte önmagában vétség. Ebben az esetben egyébként az ügy már ott tart, hogy – a villamosenergia-törvény értelmében – jogos követelésünk behajtását egy külső cégnek adtuk át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom