Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Milliós károkat okozott a fagy

„Ültem a paprika között, és sírtam" – mondja Tóth Piroska, szatymazi termelő. Egymillió forint kárt okoztak számára az utóbbi, hideg napok. Egy másik, szintén a Mars téren árusító termelőnek pedig az asztalán fagyott meg a karfiol, hajnaltól reggelig.
Tóth Piroska mindent megtett... Fotó: Segesvári Csaba
– Csöpögtetővízzel igyekeztem megelőzni a kárt, ez jól véd, üvegházhatást idéz elő. Mégis elfagyott, az utolsó darabig, a fehérpaprika – mondja a szegedi Mars téren árusító, szatymazi Tóth Piroska. – Két fóliányit ültettem belőle, május-júniusban, hogy ilyenkorra beérjen. Be is ért, épp kezdtem volna hordani a piacra, és semmi nem lett belőle – teszi hozzá. Almapaprikából szintén volt egy fóliásnyija, az is megsemmisült. – Ennyit bírtam csak belőle megmenteni – mutatja a rekesznyi termést. A pritamin felét le tudta ugyan szedni, de a másik fele „kész". Vége. S amit betakaríthatott, annak egy részét is megcsipkedte a fagy. – Nézze meg ezt – mutat föl egy károsodott paprikát. – Egymillió forintos kárt okozott nekem a hirtelen jött fagy – számol. Tavaly nem voltak ilyen gondok: nem a nyárból lett tél, december hetedikéig mindent el lehetett adni.

Sárközi Andrea sok réteg öltözetben árusítja az almát. Fotó: Segesvári Csaba
– Nem tudom, hány fok mínusz lehetett tegnap-tegnapelőtt hajnalban, de nagyon sok – teszi még hozzá. A csöpögtetős rendszer, ami pedig nyolc-tíz fokos hőmérsékletemelkedést biztosít, semmit nem ért. Fekete fólia is védi a fóliásban a talajt, ha csak egy kis napsütés is van, máris összegyűjti a hőt. Ez sem volt elegendő. Mindent megtett Tóth Piroska tehát a fagy ellen, amit tehetett – mégis bekövetkezett a tragédia. S hová fordulhat kárenyhítésért? – Maga szerint fordulhatok valahová? – kérdez vissza.

A szomszédos standnál padlizsánt árusítanak. – Jól nézzék meg: az év utolsó padlizsánjai. Ami még kinn van, az el is fagyott – mondja Kálmán Imréné. – Ez meg – mutat föl egy nagy fej karfiolt – itt fagyott meg reggel óta előttem, az asztalon. Hajnalban, amikor kihoztuk, még semmi baja nem volt – teszi hozzá. Jóformán az utolsó utáni pillanatokban is semmivé válhat a küzdelmes munka eredménye.


Pincében, letakarva

Nemcsak a fagy nem jó a zöldségnek-gyümölcsnek – hanem a fűtött hely sem. Az alma összefonnyad, a krumpli kicsírázik a lakásban – hívja föl a figyelmet Sárközi Andrea, aki jonatánalmát árusít a piacon. Fagymentes helyen: pincében, lépcsőházban, vagy, ha nincs más, gangon, erkélyen kell tartani a zöldséget-gyümölcsöt. Szorosan a fal mellett, ahol a szobából kiáramlik a meleg, és jól „bebugyolálva".

Enyhülés jön

Ma reggelre mínusz öt fok körüli hőmérsékletet mondanak, délutánra plusz négy-öt fokig is fölmelegedhet a levegő. A szegedi meteorológiai szolgálat szerint hó nem várható – ha esetleg esik egy kevés csapadék, az eső lesz. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú Gregor Józseftől

A szegedi Belvárosi temetőben ma délután 3 órakor vesznek végső búcsút a 66 éves korában egy hete… Tovább olvasom