Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Milliós számla a válóper után

A válás nemcsak lélektani katasztrófa, hanem olykor teljes anyagi csőd is. Mindkét félnek jelentősen esik az életszínvonala, ráadásul a pereskedéssel egy vagyont költhetnek el.
A regényesnek hangzó ásó, kapa, nagyharang helyett nagyon gyakran a bíróság választja el a házastársakat prózai és költséges körülmények között. Ezzel a felek akkor szembesülnek, amikor az egyik fél elhatározza, hogy megindítja a bontópert.

Az eljárás kezdeményezéséhez a felperesnek egy viszonylag barátságos összeget, mindössze 12 ezer forintos illetéket kell lerónia. Eddig voltaképpen sima az út, és sima marad abban az esetben is, ha a férj és a feleség egymás között békésen megosztja a vagyont. Ingatlan esetében ilyenkor még átírási illetéket sem számolnak fel. Van viszont ügyvédi munkadíj, amelynek szegedi minimum összege információink szerint 30 ezer forint, de még ezzel együtt is 42 ezer forintból kihozható a válás.

Különvagyon

A jog szerint a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. A házassági vagyonjogi szerződés jogintézménye 1987 óta teszi lehetővé, hogy a házasulók és házastársak a vagyonközösség időtartamára vonatkozó vagyoni viszonyaikat saját belátásuk szerint rendezzék. Az ezen időpont előtt kötött szerződések megítélésére változatlanul a korabeli szabályok az irányadóak. Így például azok a szerződések, amelyek 1987 előtt köttettek a közös vagyon megosztása céljából, és amelyeket nem foglaltak közokiratba, semmisnek tekinthetők.

A gondok akkor kezdődnek, amikor a házastársak nem jutnak egyezségre maguk között az anyagiakról és elkezdődik a vagyonmegosztási per. Ennek során a felek maguk is felkérhetnek szakértőt, de azokat jellemzően a bíróság jelöli ki számukra. Egy szakértő költsége minimum 50 ezer forint, de ha lakás és autó egyaránt vita tárgya, akkor máris két szakértőt kell felkérni és az összeg is duplázódik. A munka díját annak kell előre kifizetnie, aki igényli a szakértőt, a költségek megosztására azonban csak a per végén kerülhet sor. A vitatott vagyontárgy eljárási illetéke ráadásul 6 százalék, vagyis egy másfél szobás ötödik emeleti, ötmillió forintot érő panelnél is legalább 300 ezer forintot kell letenni készpénzben. Ha fellebbezésre kerül sor, akkor megint ki kell fizetni a 6 százaléknak megfelelő összeget.

Kérdés az is, mikor ér véget a per, az elhúzódó durva válásoknál ugyanis az ügyvédi költségek tovább szaporítják a kiadásokat. Szerettük volna megtudni, milyen tarifákkal számolnak a az ügyvédek tárgyalásonként és munkaóránként, de erre a kérdésre Dobozy Levente, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke azt válaszolta: a munkadíj szabad megállapodás tárgya. Lapunk számításai szerint azonban egy több tárgyalási fordulós, két évig elhúzódó bontópernél akár félmillió forint is lehet a végszámla összege.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom