Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Milyen lehetett volna a dóm?

Ma délután kettős kiállítás nyílik a szegedi Fekete Házban, az egyik a dóm építésének történetét, a másik a fogadalmi templom meg nem valósult terveit mutatja be.
Akár egytornyú is lehetett volna a templom
A szegedi fogadalmi templom felszentelésének hetvenötödik évfordulójára egyszerre két kiállítást rendez a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelye, a Fekete Ház. Az egyik a dóm helyén álló Szent Dömötör-templomról és lebontásáról szól, valamint összefoglalja a fogadalmi templom építésének történetét. A másik tárlat a dóm tervpályázatait mutatja be.

Szeged városa 1903-ban hirdetett pályázatot a templomépület tervezésére. A bírálóbizottsághoz harmincöt terv érkezett az akkori Magyarország legelismertebb építészeitől. A jeligés munkák közül a döntnökök első körben nem tudtak választani. Végül a Halászbástyát építő Schulek Frigyes tervei mellett határoztak. A beérkezett és meg nem valósított építészeti tervek közgyűjteménybe kerültek.

Épül a dóm, és áll még a Dömötör-templom. Fotó: A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből
A hosszú évtizedek során majdnem az enyészeté lettek a páratlan dokumentumok, ám egy elkötelezett szakember megmentette a terveket az utókornak. Így a most kiállított tervrajzok által képet alkothatunk arról, milyen is lehetett volna a székesegyház, ha a döntéshozók egy másik pályázat mellett állnak ki.

A kettős kiállítás ma délután fél 3-kor nyílik. A tárlatot Gyulay Endre megyés püspök és Novák István nyugalmazott szegedi főépítész nyitja meg. A kiállítás 2006. január 29-éig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életeket is menthet a gázszerelő

Itt az újabb fűtési szezon. Kétévente célszerű átvizsgáltatni a ház kéményét, gázkészülékeit. Rossz… Tovább olvasom