Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Mimiként debütál a genfi győztes

Szeged - A rangos genfi énekverseny győztese, Pasztircsák Polina alakítja ma este Mimi szerepét a Bohéméletben a nagyszínházban. A hazai operaszínpadon most debütáló fiatal szopránt sokan legendás mesteréhez, Mirella Frenihez hasonlítják.
A világ legrangosabb énekversenyei közé tartozó genfi Concours de Geneve szigorú zsűrije 2003 óta nem adott ki első díjat, idén azonban egy fiatal magyar szoprán megtörte a jeget. Pasztircsák Polina tarolt: nemcsak a 20 ezer svájci frankkal járó első díjat kapta meg, hanem elnyerte a 3 ezer frankos közönségdíjat, sőt négy további különdíjat is.

– Nagyon fontosak ezek a versenyek, mert egy ilyen elismerés egyben szakmai megerősítés is, ráadásul ügynökségek, operaházak képviselői is jelen vannak ezeken a viadalokon. Sok lehetőséget kaptam a győzelemmel: az egyik különdíj az volt, hogy portrélemezt készítenek velem, és felléphetek a genfi zenei fesztiválokon. Meghatott a fogadtatás, ráadásul egy magyar énekes két-három éves fizetését kaptam meg a különböző díjakkal. A verseny szponzora egy értékes svájci órával is megajándékozott. Ez az életforma óriási költségekkel jár, hiszen rengeteg útiköltséget, szállást kell fizetnünk. A szüleim sajnos nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy segíteni tudtak volna, ezért folyamatos küzdelem volt eddig az életem az ösztöndíjakért, a szponzori támogatásokért. Az elnyert pénzdíjaknak köszönhetően most egy kicsit fellélegezhetek, és látom: van eredménye az őrületes munkának – mondja Polina, aki orosz származású édesanyjától kapta oroszos hangzású keresztnevét. Már évek óta Pavarotti kedvenc Mimijénél, a legendás szopránnál, Mirella Freninél tanul, aki hét-nyolc évvel ezelőtt, az akkor még élő férjével, a világhírű basszistával, Nikolaj Ghiaurovval közösen alapított egy énekiskolát Olaszországban.

Boncsér Gergely (Rodolfo), Pasztircsák Polina (Mimi) és Cseh Antal (Schaunard) a Bohéméletben. Fotó: DM/DV
Boncsér Gergely (Rodolfo), Pasztircsák Polina (Mimi) és Cseh Antal (Schaunard) a Bohéméletben. Fotó: DM/DV

– Négy éve kimentem meghallgatásra, felvettek, és azóta is Mirella Frenihez járok, aki óriási tapasztalattal rendelkezik, alapos és kemény tanár. Nemcsak egyéni énektechnikáját és maximális professzionalizmusát adja át, hanem azt is, hogyan álljunk a szakmához. Civilben közvetlen ember, és annak ellenére, hogy már 74 éves, roppant friss és fiatalos, elképesztő lendülettel tanít. Mozarttól Pucciniig bármilyen repertoárra kitűnő az általa kifejlesztett énektechnika. Havonta egy hetet töltök nála intenzív tanulással, a Modenához közeli Vignolában. A hónap többi részében Hannoverben élek kedvesemmel, egy fiatal olasz karmesterrel.

Győr, Ferrara, Lugano

Pasztircsák Polina zenei tanulmányai mellett Győrben művelődésszervező diplomát szerzett, jelenleg a ferrarai konzervatórium ének szakos hallgatója. Szegedi debütálása után Svájcban egy Sosztakovics-szimfónia előadásán vesz részt, amit a kedvese vezényel. Luganóban koncertek várják, majd lemezfelvételt készít. A Genfi Operaháztól egy főszerepet is nyert a versenyen, de csak később egyeztetnek arról, konkrétan melyik lesz az.

Pavarotti és Mirella Freni szülővárosában, Modenában idén januárban már bemutatkozott Polina az operaszínpadon is: óriási sikert aratott a Carmenben Micaela szerepében.

– Ezzel a produkcióval Ferrara, Ravenna, Piacenza színházait is körbejártuk. Kellemes élmény volt, hogy az igencsak kritikus olasz közönség nagy szeretettel fogadott, jó kritikákat kaptam. Az olaszok nem szívbajosak, én is tanúja voltam annak, amikor kifütyültek egy énekest, aki nem tetszett nekik. Ugyanakkor hihetetlenül hálásak, ha úgy érzik, jó produkciót kaptak. Ez az értő hozzáállás máshol sajnos gyakran hiányzik – mondja Polina, akit a magyar közönség a szegedi Bohéméletben ma este hallhat-láthat először operaszínpadon. December 1-jén, 2-án, 10-én és 12-én további négy előadást énekel a nagyszínházban. – Izgalommal várom a szegedi bemutatkozást, először lépek fel Mimiként. Pál Tamásnál jelentkeztem meghallgatásra – rögtön megkaptam a szerepet. A szegedi kollégák nagy szeretettel fogadtak. Szerencsésnek mondhatom magam.

Olvasóink írták

 • 2. kissjohn 2010. március 18. 22:28
  „Kedves Polina!
  A családom és én tegnap hallgattuk, néztük meg az előadását - köszönöm!
  A zenével és a duettekkel-ha lehet operánál ilyet mondani :) fantasztikus volt. Ajánlom mindenkinek!
  Kristály tiszta hangja a lelkem mélyéig hatolt és mindemellett színészi teljesítménye is nekem nagyon meggyőző volt!
  Örülnék ha kiadnák lemezen amint ön Mimit énekel! Szívesen hallgatnám még sokszor!
  Gratulálok!
  És ami nagyon nagy dolog szerintem, hogy a 13 éves fiamnak és a nagyobb 17 éves kamasz fiamnak is tetszett - nem beszélve a zene értő és kedvelő feleségemről...”
 • 1. hb 2009. november 27. 10:12
  „meghallgatjuk :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Halálra ítélték a gyilkos fegyencet

1985: A Csillag bútorgyárában három embert megölő, négyet megsebesítő Richter Richárd bírósági tárgyalása köti le a média és a közvélemény figyelmét. A 29 éves rabot végül felakasztják. Tovább olvasom