Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Min spórolhat a templom egere?

Ásotthalom, Öttömös, Pusztamérges - Már nincs miből spórolni a faluvezetők szerint, nehezen húzzák ki a kistelepülések tavaszig. Ásotthalmon, Öttömösön és Pusztamérgesen kritikus a helyzet, sok a tartozás.
– A falukarácsony nem maradhat el, de ennyire szegény sose volt, mint a mostani. Ajándék nincs, magunkat fogjuk szórakoztatni – fogalmaz Bata Ferencöttömösi polgármester. Eleve 46 millió forintos hiánnyal tervezték az idei költségvetést. A helyzetet súlyosbította, hogy nem kaptak Önhiki-támogatást (ezt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek ítélik oda), de annak terhére már 8 milliós előleget vehettek fel. Ezt vissza kell fizetni az államkasszába. Folyószámlahitelből utalnak, de a 13 milliós hitelkeretükből már 12 milliót felhasználtak. A béreket bérhitelből fedezik. Húsz éve nem volt ennyi hitele Öttömösnek. Kritikus a szituáció, mert idén nem igényelhetnek a települések Önhiki-előget, és az adóbevételekre is csak tavasszal számíthatnak. Egyszer jutott lélegzethez a 800 lelkes falu, amikor a működésképtelen településeknek járó támogatás első 2 milliós, majd 4 milliós összege befolyt a számlájukra.

– Október óta nem adtunk étkezési utalványt a dolgozóinknak. Előfordult, hogy tartozás miatt átmenetileg kikapcsolták az intézmények telefonját. Most az áramszolgáltatóval meccselünk – jellemezte Ásotthalom áldatlan állapotát Petró Ferenc. A polgármester elmondta: 26 millió forintos rezsihátralékot görgetnek maguk előtt, aminek a 70 százaléka 30 napon túli tartozás. A túléléshez szükségük lenne a működésképtelenségi támogatásból pár millió forintra, és 5–6 millió forintos bevételre számítanak még idén. Kimerítették viszont a 17 milliós munkabér-hitelkeretüket és a 60 milliós folyószámlahitelből is már csak 800 ezer forint maradt. 15–16 millió helyett mindössze 6 milliós állami normatívát kaptak meg, ez nem lesz elég a januári fizetések 13 millió forintos összegére sem. Mórahalomnak is adós a falu 15 millióval, azt sem tudják törleszteni. Valamelyest kint lennének a vízből, ha az uniós pénzből épült orvosi rendelőkre és közösségi házakra tényleg megkapnák a segítséget, mert abban 12 milliójuk áll.

Pusztamérges egy hónapja bezárta a művelődési házát, és összeköltöztette az alkalmazottait, spórol a fűtésen és a villanyon. Papp Sándorpolgármester szerint ők is az Önhiki-előlegen csúsztak el, 26 milliót vettek fel, és végül kettőt kaptak. A többit részletekben visszafizetik. Működésképtelenségi támogatást is kértek, arról nincs döntés. Halmozódnak a kifizetetlen számláik, tartoznak a kistérségnek a közösségi közlekedési pályázat 2 milliós önerejével. A fizetések és az állások egyelőre megvannak. A mai képviselő-testületi ülés készíti elő a 2011-es költségvetést, és próbálja kitalálni – ahogy a polgármester összegezte –, hogy min spórolhat a templom egere.

Olvasóink írták

 • 4. mazsolaszolo 2010. december 15. 16:27
  „Nyílván azon, ha nem eszik csak egy héten egyszer. :( Különben hamar elfogy a küszöb.”
 • 3. jozko 2010. december 15. 16:00
  „Ez jó!
  Ha telik nekik géppapírra, betrjesztik!

  Annó /réges régen/
  egy uradalmi intéző meg egy segédje irányította és leadminisztrálta a környéket!”
 • 2. becsei.sandor 2010. december 15. 14:30
  „Talán ha Ásotthalom,Öttömös,Pusztamérges még megosztaná magát egy alsóra és egy felsőre........
  és kiharcolna egy önálló önkormányzatot magának.Köztudomású: minden magyar áűllampolgár
  alanyi joga eltartani egy önálló önkormányzatot.”
 • 1. jozko 2010. december 15. 12:02
  „"...a fizetések és az állások egyelőre megvannak!"

  Hitelből....

  Az állami költségveté fedezi azoknak az állását, fizetését is, akik nem tudnak a közös kölltségvetésbe befietni, nem tudják a településüket nyereségessé tenni, csak tengődnek!

  Egyébként meg miért is törnék magukat?
  Az állások és a fizetések megvannak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szingapúrban is Picket fogyasztanak

30 százalékra kívánja erősíteni exportjának arányát az értékesítésben a Pick Szeged Zrt. – áll a vállalat keddi közleményében. Tovább olvasom