Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Minden, amit az egyszerűsített bevallásról tudni kell

A magánszemélyeknek idén is lehetőségük van az egyszerűsített bevallást választani, azaz a NAV közreműködését kérni szja-bevallásuk elkészítéséhez. Az ehhez szükséges 1453NY jelű nyilatkozat kitöltésének és elküldésének határideje február 16. – tájékoztatott az adóhatóság.
Az egyszerűsített bevallás lehetőségével elsősorban azok a magánszemélyek élhetnek, akik nem kértek munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltató annak elkészítését nem vállalta, és a 2014-es adóévben kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szereztek, amelyből a kifizető adót vagy adóelőleget vont le. Nem zárja ki az egyszerűsített bevallás választását, ha valakinek 2014-ben ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásból, ingó vagyontárgy értékesítéséből jövedelme származott, vagy egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt. Nem kizáró ok az adókedvezmény vagy családi kedvezmény érvényesítése, a nyugdíj-előtakarékossági vagy az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári számla javára történő rendelkezés sem. Már egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha vállalkozói tevékenységüket az adóév teljes tartama alatt szüneteltették.

A 1453NY jelű nyilatkozatot tartalmazhatja a postázott egységcsomag, továbbá térítésmentesen beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, vagy letölthető az adóhivatal www.nav.gov.hu honlapjáról is. A nyilatkozatot február 16-ig lehet elküldeni postán vagy az Ügyfélkapun keresztül, valamint leadni a NAV ügyfélszolgálatain.
Az elkészített egyszerűsített bevallást (1453E) a NAV legkésőbb április 30-ig elküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Amennyiben a magánszemély elfogadja a NAV egyszerűsített bevallását, nincs további teendője, azt nem is kell visszaküldenie. Ha az egyszerűsített bevallást az adózó május 20-ig nem küldi vissza, a NAV bevallása az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.

Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt és javított adatokkal elfogadott 1453E jelű bevallás benyújtásának határideje május 20.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új mozgó traffipaxok a be nem kötött biztonsági övet is látni fogják

Százhatvan darab változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzeme kezdődik… Tovább olvasom