Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Minden apró jelnek örül a Varga család

Szeged - Egy hónappal ezelőtt a szegedi Varga család még az utolsó napjait töltötte Kölnben, ahová a 11 éves Ádámot vitték őssejtbeültetésre. Azóta újra visszazökkentek a hétköznapokba, és azt figyelik, javult-e a gyerek állapota. Szerintük már vannak jelei a változásnak.
Vargáéknál is elkezdődött az iskola: a 11 éves, kerekes székes Ádám a Sólyom utcai általánosba jár, öccse, a 6 éves Ákos a Karolinában kezdte el az első osztályt. Az új menetrend feladja a leckét Márkus Tímeának, a fiatal édesanyának, aki délben előbb Ádámot tolja haza Tarjánból az Északiba, majd, miután férje hazaért a munkából, fél háromkor elindul Alsóvárosra Ákosért. A kisbabát, a féléves Árpádot pedig a kenguruban cipeli magával.

Tímea menni is alig tud, gerincsérve van, de azt mondja, hagyjuk, ezzel most ne foglalkozzunk. Az arcomra kíváncsi, amikor meglátom Ádámot: azt nézi, észreveszek-e rajta változást. A szülők ugyanis elfogultak, minden apró jelről, új mozdulatról, szóról, mondatról azt hiszik, már az egy hónappal ezelőtti, augusztus 13-i kölni őssejtbeültetés következménye. Mint emlékezetes, a Rajna-parti városba lapunk is elkísérte a családot.

Ádámot édesanyja sok akadállyal küzdve viszi az iskolába Fotó: Frank Yvette
Ádámot édesanyja sok akadállyal küzdve viszi az iskolába Fotó: Frank Yvette

Úgy időzítünk pénteken, hogy a Sólyom utcai iskolába éppen kicsöngetésre érjünk oda. Belépünk az osztályba: Ádám kitörő lelkesedéssel fogad: „Szia Klári!" – kiabálja. „Segítesz?" – ez már a következő mondata, kéri, nyissam az ajtót. Varga Ádám kommunikál. Kérdez, felszólít, feleletet vár – és incselkedik. Amikor nekimegy a lábamnak a kerekes székkel, azt mondja: „bocsi".

Tímea szerint a kisfiú a kamaszkorba lépett, emiatt sajnos vannak hangulatváltozásai is. Egyre jobban érzi azt is, hogy kerekes székes, hogy rá van szorulva másokra, és ezt bizony nehezen viseli.

Minden apró jelnek örül a Varga család

Az édesanya úgy véli, javult a gyerek beszédkészsége. Javult jobb kezének állapota is, a bal segítségével már meg tudja fogni a poharat. Ezt a kezét korábban egyáltalán nem használta. Ami pedig a legszembetűnőbb, az az, hogy Ádám majdnem szabályosan mászik otthon, a szőnyegpadlón. A kölni beavatkozás előtt „békatempóban" húzta maga után mindkét lábát, most viszont térdel, összezárja a lábát, és váltva rakja egymás után. Mindezek ugyan apró tünetek Tímea szerint, de vigasztalásul hozzáteszi: hiszen még csak egy hónap telt el Köln és az őssejtbeültetés óta.

Köln, 2008. augusztus 10–16

Az öttagú Varga család egy hónappal ezelőtt utazott Kölnbe, augusztus 10–16. között egy hetet a Rajna-parti városban töltöttek. Az őssejtbeültetést a német klinikán az S.O.S. Alapítvány szervezte meg számukra. A Délmagyarországban és a Délvilágban a beavatkozást megelőzően másfél éven keresztül követtük figyelemmel a sérült kisfiú sorsát azért, mert a család gyűjtésbe kezdett az őssejtbeültetésre. Több mint 6 millió forint jött össze a számlájukon, aminek egyharmadát olvasóink adták össze, amikor lapunk a Cora Áruházzal együtt az egy- és kétforintos érmék leadására akciót kezdeményezett az egész megyében. Az első őssejtbeültetés ára körülbelül 2 millió forint volt, de a család még szeretne kétszer visszatérni Kölnbe további kezelésekre.

Olvasóink írták

 • 9. Macs 2008. szeptember 16. 21:25
  „Alf,

  ne légy ilyen gonosz. Nagyon örülök, hogy a Te ismerőseidnek sikerült a gyereket kivinni Kinába. Ők valószinűleg nem ennyi ember segítségével jutottak ki. (Bocs, ha tévedek.)

  Igen, kell Ádámról irni, mert sokan aggódtunk/aggódunk érte. Segítettünk, ahogy tudtunk, hogy összejöjjön a pénz és szurkolunk a műtét sikeréért.

  Nem kell gonoszkodni. Bárkivel megtörténhet, hogy a családjában történik valami és szüksége lenne mások segítségére, akkor hogy esne neki a sok gonosz megjegyzés?”
 • 8. Alf 2008. szeptember 16. 16:16
  „Nem kell erről a szerencsétlen gyerekről 2 hetente írkálni.
  Akkor nem reagál senki bunkón, vagy kevésbé bunkón, kedves Clean.
  Az én ismerettségi körömben is van ilyen sérüt gyermek, de nem reklámozza a családja. Elvitték őssejtbeültetésre Kínába és ennyi...”
 • 7. clean 2008. szeptember 16. 12:49
  „l és Sebast csakis tizenéves hülyegyerekek lehetnek. Egy felnőtt(még ha kicsit bunkó is) nem csinál ilyenből "poént". Nem tudom mit szólnátok ti barmok, ha a családotokban lenne olyan ember, akit pl. nektek kellene életük végéig gondozni? Bár igaz, ti nem lennétek rá alkalmasak, mert már agyilag sérültek vagytok.”
 • 6. egyszeru polgar 2008. szeptember 16. 08:04
  „Bizony sajnalatos, hogy "emberek" igy viszonytulnak egymashoz.
  Ha egy gonosz, brutalis , masoknak kart okozo szemelyrol lenne szo, meg megertenem a felhaborodast. Azonban egy beteg kisfiurol es egy aggodo csaladrol szolo jelentesre ily modon csak pszichesen serult emberek reagalhatnak. Ha valki unja a temat, lapozzon tovabb es elvezkedjen ahogy tud. Nagyon sok embert erdekel a kisfiu allapota, hiszen rengetegen tettek is erte valamit!
  Nyilvanvaloan, a rosszindulatuak meg csak gondolatban sem akarnak segiteni embertarsaikon, talan atkoltozhetnenek egy mas bolygora.
  Hogy szakmailag hol all az ugy, az egy mas jellegu kerdes.”
 • 5. mucu 2008. szeptember 15. 21:28
  „l és Sebast! Ne legyetek undorítók! Örüljetek, hogy nem ti vagytok ilyen helyzetben! Vagy azért vagytok útálatosak, mert ti is sérültek vagytok? Ha testetek nem, a lelketek mindenképpen sérült. Én örülök a kisfiú fejlődésének, és igenis kíváncsi vagyok a jó hírekre.”
 • 4. exe 2008. szeptember 15. 20:57
  „No ezek miatt ilyenek az emberek,mint ez a I" de nagy fasz fej vagy!
  Ezek a lelketlen rohadékokkal teli a világ,éld át braszdmeg...”
 • 3. Sebast 2008. szeptember 15. 15:49
  „Ismét a "kedvenc" témám........
  Már vártam. (nagyóóóóón!!!!)

  Érdeklődve várom, -mi lesz jövő7 végén, szombat este Ádámka programja?”
 • 2. sr 2008. szeptember 15. 15:01
  „Mekkora egy tahó vagy így név nélkül! Kívánom, hogy te is éld át azt, amit ez a család átél!”
 • 1. l 2008. szeptember 15. 14:45
  „És kinem szarja le, de tényleg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezren voltak az ópusztaszeri szobori búcsúban

Ópusztaszer - Kétezren voltak a tavaly után idén is felelevenített szobori búcsúban, Ópusztaszeren.… Tovább olvasom