Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Minden Dugonics téri fáról egyeztetnek

Szeged - Tucatnyi fát kivágnának, több mint húszat a város más részére helyeznének a Dugonics térről a felújítás során. A közgyűlés szakbizottsága és a park kezelője ehelyett beillesztené a növényeket a tervbe.
A tervek szerint áprilisban elkezdik felújítani a teljes Dugonics teret a Szeged Biopolisz Park projektben. A tér parkja helyi védelem alatt áll, ezért a közgyűlés városfejlesztési és városképi bizottságával is engedélyeztetni kell a beavatkozást. A városfejlesztés már rábólintott a parkrekonstrukcióra, mert az a közérdeket szolgálja. A Szentistványi István (LMP) vezette városkép- és környezetvédelmi bizottság még egyeztet a növényzet sorsáról.

A napokban a kezelő környezetgazdálkodási kft. és a polgármesteri hivatal városfejlesztési szakemberével szemléztek a téren. Az alapkoncepcióval egyetértenek, vagyis hogy a száz évvel ezelőtti hagyományos találkozóhely és liget restaurációja történjen meg a mai elvárásoknak megfelelően. Ez alapján az egyetemi épület felé teresedik ki a mostani tér, központjában a felújított zenélő szökőkúttal. A József Attila-szobor a helyén marad, de jobban beillesztik a térre. A park felújításának továbbra is a Dugonics András-szobor áll a fókuszában, ahonnan sugárirányban futnak ki a sétányok tér széleire. A parkrekonstrukcióval átlátható teret alakítanak ki, a Somogyi utcai oldalon aszfaltburkolatú utcával, ahová korlátozottan autók is behajthatnak, a többi részen díszburkolattal és autók nélkül. 

Tele van védett természeti értékkel a tér. Nem egyszerű feladat a növényzet megmentése. Fotó: Karnok Csaba
Tele van védett természeti értékkel a tér. Nem egyszerű feladat a növényzet megmentése. Fotó: Karnok Csaba

A szakbizottságnak és a kezelőnek a terv növénytelepítéssel és átrendezéssel foglalkozó része nem tetszett: nagyjából tucatnyi fát ítélt kivágásra és húszat átköltöztetne, valamint a cserjéket is eltávolítanák. Szentistványi István elmondta: a város más részére vinné át a tervező a tér parkoló és Somogyi utcai oldalán ültetett 5–6 éves hársfasort, ami rizikós művelet, ehelyett szeretnék tervbe illeszteni a fákat. Eltűnne az egykori bizományinál még látható régi nyárfa, valamint a szökőkút felőli növényszigetekről például a tiszafa és a fenyőfa, illetve lecserélnék a József Attila-szobor mögötti díszgalagonyát is. A szakbizottsági elnök hangsúlyozta: bár parkrestaurálásról és növénytelepítésről van szó, fontos, hogy mennyire térhet el a kert- és tájtervező a jelenlegi állapottól.
Vagyis átstrukturál vagy beilleszti a tervbe a meglévő fákat, cserjéket. A tervhez egyelőre általános magyarázat kapcsolódik, eszerint a növények cseréje, illetve átrendezése indokolt, nagy részük azonban marad. Ezért a szakbizottság minden egyes növény elmozdításához magyarázatot kér a tervezőtől, és hamarosan ismét egyeztetnek a koncepció finomhangolásáról.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. makákó 2012. február 03. 10:59
  „A Tér és Formát milyen pályáztatással választották ki már megint??? Volt nyílt tervpályázat? Hol? Mikor?
  Úgy néz ki a tervük, mint egy 3 éves gyereké. 1 kör, két vonallal áthúzva. A lámpákat kb. az Obi-ban is lehet kapni, annyira design (de biztos drága lesz).
  Én nem látom, hogy sokkal élhetőbb lenne a tér attól, hogy lefedjük piros kockakővel amiben fut egy csík.
  Mivel az összes közteret a Tér és Forma tervezi, így ne csodálozzunk, hogy egy egyenváros lesz Szeged.
  A gyengébbek kedvéért az Árkád környékét az Árkád beruházója terveztette és fizette! Talán azért néz ki némileg jobban.”
 • 37. alfoldi 2012. február 03. 09:15
  „Sajnos semmi értéke nincs jelenleg az idős fáknak. Hány évtized kell ahhoz, hogy egy fa 40-100 cm átmérőjű legyen?
  Kivágni pedig fél óra.
  Az öreg fák az érték!
  Tessék megnézni a Roosevelt téri játszótér melletti öreg platánt, melynek még az ágai is legalább 30-40 cm átmérőjűek, vagy a Stefánia 1 m körüli átmérőjű tölgyeit, a rektori épület melletti kínai mammutfenyőt.
  Ez utóbbit úgy megnyírták a felújítók, mintha nyárfa lett volna. Csoda, hogy ezután él.
  Mindez, mintha természetes lenne.”
 • 36. NP1 2012. február 03. 08:00
  „Civil
  Többször volt a közgyűlés előtt és igen lényeges részletekben változtattak is rajta, tehát az akkori tudósításokban több helyen is szerepelt. Foglalkozott vele a DM többször is (pld. 209. november 12-én) és a másik szegedi hírportál is. Volt róla szó a Központi épület átépítése kapcsán, az Árpád-ter, Dugonics tér átépítéséről is voltak cikkek - a különböző pártújságok is beszámoltak róla...”
 • 35. CsImre 2012. február 02. 23:51
  „31. Civil :

  Nem volt agyonreklámozva, nehogy sokan bele akarjanak szólni, milyen helyen szeretnének élni. De nyugi, mikor a szalagátvágásra kell mennie a népnek tapsolni, díszletül a sajtómegjelenésnek, akkor kellően népszerűsítve lesz.

  A beleszólás gesztenyéjét a lakosoknak kell kikaparni, mert senki nem kínálja majd föl, ahhoz ez az ország nincs eléggé fejlett. De az embereket még a saját társasházuk élete sem érdekli sokszor, nemhogy a városé. A kör bezárul, és ott tartunk, ahol.”
 • 34. Lackó50 2012. február 02. 23:44
  „Ismét csak költekezünk. Ezzel lehet, hogy - ha sikerül - szebb lesz a tér, de nem lesz több munkahely. Ebben a formában csak a további eladósodást fogja a város fenntartani. Az az érzésen, hogy ez az anorexiás folyamat addig fog tartani, még teljesen tönkre nem megyünk. A tér nem fog értéket termelni. Ha már ott tartunk, hogy az iskolák működését korlátozzuk, mert az oktatásra sincs pénz, akkor nem az lenne a fontos, hogy minél szebb legyen a koporsónk. Inkább valami termelő üzemre kellene a pénzt fordítani, ami munkahelyeket teremt és a megtermelt érték a városnak is több adóbevételt jelentene hosszabb távon és akkor a bevételekből majd lehet szépítkezni. Ha mondjuk a megszűnt cipőgyár helyett új épülne, vagy helyre állítanák a ruhagyárat, konzervgyárat, textil gyárat, .... lehetne sorolni, hogy mi szűnt meg az utóbbi 20 évben, mert "gazdaságtalan". Munkahelyek voltak és azok értéket termeltek. Nem megszüntetni kellett volna, hanem azon gondolkozni, hogy lehet gazdaságossá tenni őket. Ha az olaszoknak megéri, hogy pl. idehozzák a cipőjüket, akkor nekünk is megérné, ha nem valutáért szerezzük be, hanem itt gyártjuk le magunknak. Piacot KELL KERESNI. Ennyi. Ha másnak megéri, hogy ezeket az árukat legyártsa és kamionokkal - drága üzemanyaggal - leszállítsa, akkor nem hiszem el, hogy a jelenlegi bérekkel nem tudnánk versenyképesen a piacra kerülni. Akkor a befolyt adókból már lehetne gondolkozni, hogy mit lehetne szebbé tenni a városban. Viszont ha csak a csicsázáson gondolkodunk, hogy milyen hitelekre lehet pályázatokat beadni, addig csak költjük a pénzt és mikor baj van, akkor jönnek a megszorítások. Csak lassan már nem lesz miből elvenni, hogy a lyukakat betömjük. El kellene azon is gondolkozni, hogy abból a rengeteg pénzből, amit kertépítésre költenek, milyen termelő egységet lehetne létesíteni. Ha megtermeltük a rávalót, akkor lehet szebbé varázsolni a várost.”
 • 33. Fido8891 2012. február 02. 22:30
  „minek nyúlnak ahhoz ami érték és a várost ékesíti?!
  ha a terv nem fér el a fák között akkor haszontalan és nem jó semmire, csak egy sivár jellegtelen újszerű kontár mű lesz belőle... vigyázni kéne arra, ami szép...

  u.i.: ma már nem képes senki sem olyan szép épületeket építeni mint régen...csak nézzük meg milyen hangulata volt bármelyik alkotásnak, ellentétben egy mostanival...és még sorolhatnám...egy lapon sem lehetne említeni a kettőt, ja a "gránitkockás" megoldásra csak annyit, hogy mindennek meg volt régen a funkciója hogy tartós is legyen!!! inkább tanulni kéne egy kicsit még...

  amúgy a felújítással nincsen baj csak VIGYÁZZUNK ARRA, AMINK VAN”
 • 32. CsImre 2012. február 02. 22:13
  „29. nemjogasz:

  Minden fesztivál, vásár alkalmával, valamint kitelepülő teraszokhoz. Ezek egy része szürke gumival borított, de van, amit csak deszka véd. Láttam már babakocsival fennakadni ilyennél közlekedőket.”
 • 31. Civil 2012. február 02. 22:05
  „Hol csócsáltátok, NP? Mert én ugyan követem ezeket a dolgokat, de ezzel nem találkoztam.”
 • 30. NP1 2012. február 02. 21:01
  „Civil 2012.02.02. 18:38

  "Hogy jobb lenne-e az ízlés kérdése, nekem pl. nem tetszik jobban. De az biztos: ha előtte megfuttatták volna a terveket a köz előtt.." - 2008 vége, vagy 2009 eleje óta már annyit csócsáltuk mint a Lófarát...közben módosítottak is az eredeti elképzelésen.”
 • 29. nemjogasz 2012. február 02. 20:40
  „- nem építenek kábel-alagutakat, így minden rendezvénykor végig lesz akadályosítva tér.

  mikor is van? nagyobbat lehet bukni bárhol a városban úton, járdán egyaránt”
 • 28. info 2012. február 02. 19:18
  „naggyon jól megy nekünk!!! ha ez a legnagyobb probléma, hogyan strukturáljuk át a fáinkat a Dugonics téren. Ezt ingyen ugyebár!!! vagy az fizet aki strukturál.A pénzhiány idején eszeveszett költekezés!!! mi pedig fizessünk fizessünk........”
 • 27. Civil 2012. február 02. 18:38
  „Hogy jobb lenne-e az ízlés kérdése, nekem pl. nem tetszik jobban. De az biztos: ha előtte megfuttatták volna a terveket a köz előtt, akkor lehetne olyan verzió, ami most nem is létezik, és nem pedig a jelenlegi és egyetlen változat közt lehetne választani. Vagy mi lenne, ha akár még most is lehetne módosítani a terveken? Hogy a tervezői és a zöld szempontok egyszerre érvényesüljenek?

  Az a durva, hogy ezek az apró dolgok annyira messzinek tűnnek itt Szegeden. A várostervezésben tényleg a régi tervutasításos rendszer él itt tovább. Meg a dzsentriizmus.”
 • 26. CsImre 2012. február 02. 18:13
  „A betonpavilonnal szerintem nincs gond, érdekes, és izgalmas épület. A szökőkút a kedvencem, nem egy giccses csobogó, hanem lelátó (kis szabadtéri színház, táncház, stb.), találkozóhely is egyben. A Dugó tér nyugodtan lehetne fiatalos, élettől pezsgő közterület, nagy zöld-felületekkel, j,ó fantáziadús éjjeli megvilágítással (LED-ek, betonpavilon megvilágítása...) teraszokkal, gyalogló, bicikliző, görkorcsolyázó városlakókkal, egyetemistákkal. Ne 19. századi közpark-restaurálás legyen, antik-hatású giccsbútorokkal, hanem épüljön egy 21. századi, egyetemi központhoz méltó tér, ami a funkcióinak él, az emberekért van.

  Amitől megmenekül a tér: a járhatatlan, a Lófaránál és az Indóház téren rútul leszereplő rücskös, szürke cseh gránitkocka.

  Amitől tartok:

  - a Somogyi utca aszfaltos lesz, rajta hétköznap gépjárműforgalommal, ez hétköznapokra zajjal és bűzzel tölti meg a teret. És parkolók nagyon helyesen nem is lesznek, tehát mindez azért lesz, hogy az újszegedi átmenőforgalom itt áramolhasson át a belvároson. (az épülő szállodának a Zrínyi utcáról is lehetett volna bekötés)
  - túl sok fa, és zöld kerül kinyesésre az újító szellem elszabadulása folytán
  - győz az uniformizálás, ugyanolyan egyforma émelyítően narancssárga egyenlámpák lesznek, ugyanolyan díszburkolat, ugyanakkora, vagy kicsit kisebb zöldfelület.
  - nem építenek kábel-alagutakat, így minden rendezvénykor végig lesz akadályosítva tér.”
 • 25. Civil 2012. február 02. 18:12
  „Hogy jobb lenne-e az ízlés kérdése, nekem pl. nem tetszik jobban. De az biztos: ha előtte megfuttatták volna a terveket a köz előtt, akkor lehetne olyan verzió, ami most nem is létezik, és nem pedig a jelenlegi és egyetlen változat közt lehetne választani. Vagy mi lenne, ha akár még most is lehetne módosítani a terveken? Hogy a tervezői és a zöld szempontok egyszerre érvényesüljenek?

  Az a durva, hogy ezek az apró dolgok annyira messzinek tűnnek itt Szegeden. A várostervezésben tényleg a régi tervutasításos rendszer él itt tovább. Meg a dzsentriizmus.”
 • 24. dBrown 2012. február 02. 17:57
  „Itt vannak részletes látványtervek: http://teresformaszeged.hu/#hu/munkak/teljes-lista/27
  Ne mondjátok, hogy ez nem lenne jobb a mostani állapotnál!”
 • 23. Civil 2012. február 02. 17:24
  „Szerintem borzasztó lenne a tér fák nélkül.

  Szerintem fákkal együtt is meg lehetne azt csinálni szépre, ha ez lenne a szándék.”
 • 22. Bendegúz007 2012. február 02. 17:14
  „Sokan itt fellázadnak a fa kivágás miatt,szerintem elég tré parkok vannak Szegeden,beleértve a Dugonics teret,ha valaki járt Bécsben,az tapasztalhatta ott hogy néz ki egy park,vagy tér.
  A Szegedi tükörben részletesen le van írva hogy hogy rendeznék át a teret,szerintem úgy sokkal szebb lenne,illetve több fa lesz a környéken mint ami volt.Ez a mostani park egy kommunista borzadály.
  Tessék itt 1 link hogy régen hogy nézett ki a Dugonics tér.
  http://www.bibl.u-szeged.hu/szeged/photo_old/dugon1.jpg
  Ehhez hasonló lenne kialakítva ha hagynák.”
 • 21. Horthyszobor 2012. február 02. 16:35
  „20. Pedig a Yeti ezt a zord időszakot szereti:)”
 • 20. Mike3 2012. február 02. 14:30
  „Botka ébredezik a téli álomból? Indul a fanyűvés már megint?”
 • 19. zehn 2012. február 02. 14:14
  „Szerintem szép lesz a tér. Rendezett. A fákat,növényeket nyugodtan rá lehet bízni a szakemberekre.Mint olvasom,nagy körültekintéssel fognak eljárni.Ez a szakmájuk, gondolom értenek hozzá. Én örülök,ha szépül,fejlődik a város,nem kell mindenben a rosszat keresni. A mai világban minden értéket létrehozó igyekezetet meg kell becsülni. Egy-két gondolatot azért én is hozzáfűznék: nézve a látványtervet, azt vettem észre, hogy a tér sarkán lévő betonoszlopos jegypénztár megmarad. Szerintem kifejezetten csúnya.Jelenlegi állapotában lepusztult,nem oda való,nekem nem tetszik. A másik a Nagyáruház. Mindenki tudja, elhibázott lépés volt ide építeni.Nem értettem akkor sem,azóta sem. Ha már nem bontják le/megjegyzem: az volna a legjobb megoldás/ legalább a színével kellene valamit csinálni,mert esztétikailag kifejezetten zavaró és abszolút nem illik a környezetbe.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonukról vallottak a képviselők

Lázár János egy karosszéket és egy Audi A6-ost vásárolt tavaly, Botka László 3,5 millió forinttal a megtakarítását, Bohács Zsolt 3,2 millióval az ügyvédi jövedelmét növelte. Tovább olvasom