Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Minden elítéltnek dolgoznia kell

Szeged - Az összes fogvatartottnak – néhány kivétellel – kötelező lesz munkájával hozzájárulni tartási költségeihez Magyarországon – döntött az országgyűlés. Nagyfán már eddig is szinte mindenki dolgozott, és a Csillagban is sokaknak volt munkája. A BVOP szerint több lesz a börtöncégekhez befutó megrendelés.
Szigorította a szabályokat az országgyűlés: az elítéltek legtöbbjének – a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek, a tényleges életfogytiglanra ítéltek, a terhességük 6. hónapját elérő nők és a gyermeküket gondozók kivételével – kötelező lesz dolgozni. A törvénytervezetről először tavaly szeptemberben Szegeden, a Csillag börtön alapításának 125. évfordulóján hallottunk: „Kiemelten fontos, hogy a fogvatartottak tevékenyen töltsék idejüket. Mivel a börtönrendszer-fenntartás a világon mindenhol költséges, elvárjuk, hogy az elítéltek járuljanak hozzá tartási költségeikhez – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter.

A Csillag börtönben bünetésüket töltők most is dolgozhatnak. Illusztráció: Frank Yvette
A Csillag börtönben bünetésüket töltők most is dolgozhatnak.
Illusztráció: Frank Yvette

Nagyfán közel 400 elítéltet tartanak fogva: többségük kisebb súlyú bűncselekményeket követett el, és eddig is számos lehetőségük volt a munkára. Az intézményt körülvevő szögesdrót kerítésen kívül a legkisebb veszélyt jelentő fogvatartottak dolgozhatnak: földet művelnek, és állatokkal foglalkoznak. A kerítésen belül a konyhán tevékenykedhetnek, vagy az épületek tisztántartásában, a környezet csinosításában jeleskedhetnek. Egy éve írtunk Nagyfáról: az akkori 380-as létszámból 260 fogvatartott végzett munkát, a többiek a krónikus utókezelő betegei voltak.

Kártya

Az elítéltek bérét egy bankkártyához hasonló plasztiklapon tartják nyilván: a fogvatartott ebből vásárolhat az intézet büféjében, de haza is küldhet pénzt a családjának.

A Csillag börtön 650–700 lakójának is van lehetősége dolgozni: 15-en külső helyszínen, a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft.-nél betonoznak. Az elítéltek nagyjából fele a Nagyfa-Alföld Kft.-nél tevékenykedik: az Alföldi Bútorgyár területén kialakított ipari park vállalkozásainál többek között kosarat fonnak, játszótéri fajátékokat és tévéállványokat készítenek, valamint ágyemelő motorokat gyártanak. A börtönkonyhán nagyjából 30-an készítik az ebédet. A fogvatartottak az előző évi minimálbér egyharmadát, vagyis idén körülbelül havi 24 ezer 500 forintot kereshetnek. Jövedelmük után nem adóznak, ám keresetük bizonyos részét eddig is az intézmény fenntartására kellett odaadniuk.

A BVOP sajtóosztályán lapunk kérdésére elmondták: továbbra is keresik a munkalehetőségeket. Az már most látszik, hogy több lesz a börtöncégek megrendelése, így a foglalkoztatott elítéltek száma is nő. A börtönökön kívüli munkáltatásra is keresik a kapcsolatot további külsős vállalkozásokkal és az önkormányzatokkal. – Célunk, hogy minél több elítélt dolgozzon. Ez a költségekhez való hozzájáruláson túl szabadulásuk után tartalékot biztosít számukra: megnő a sikeres visszailleszkedés esélye – közölték. 

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Lótusz9 2011. november 21. 08:47
  „Mondjuk egy elítélt akkor bűnhődne igazán ha egész nap nem lenne kihez szólnia , csak 1 maga a cellába!!!”
 • 48. Power 2011. november 20. 17:52
  „A sok képviselőtől a sok elítéltig ...mindenkit nem tarthatnak el az adófizetők.”
 • 47. Quantumleap 2011. november 20. 17:38
  „"Szigorította a szabályokat az országgyűlés: az elítéltek legtöbbjének - a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek, a tényleges életfogytiglanra ítéltek, a terhességük 6. hónapját elérő nők és a gyermeküket gondozók kivételével - kötelező lesz dolgozni."

  Lehet, csak én vagyok értetlen, de börtönben hogy gondozhatja valaki a gyerekét?

  Én amúgy külsős munkára csak olyan rabokat vinnék, akiknek kevesebb, mint 6 hónap van hátra a büntetésükből. Csak kisebb a rizikó.”
 • 46. Manitu007 2011. november 20. 16:41
  „36. Elvira
  minőségi termékek gyártásához minőségi gépek kellenek.Ez a kép jó pár éve készült,de most is profi gépekkel dolgoznak!
  Régen is dolgoztak ,most is dolgoznak ezután is dolgozni fognak. A tényleges életfogytosok közül is dolgoznak lent is a bútorgyár területén, és van olyan aki fent dolgozik a körleten. Akik fent dolgoznak azokat biztonsági okokból nem viszik le gyárterületre......”
 • 45. THK 2011. november 20. 16:22
  „39,
  nyilvánvaló: akinek nincs vesztenivalója, azt mivel kényszeríted?
  A többiek kapnak az ilyen lehetőségen, ha az feltétele egy előzetes szabadulásnak - de ők?

  Ráadásul akinek már úgyis minden mindegy, az mindenütt sokkal nagyobb kockázat: a munkavégzéshez használt szerszámot is nagyobb eséllyel fordítja mások ellen.”
 • 44. Erzsike5 2011. november 20. 16:21
  „ÚGY LEGYEN ..”
 • 43. Ferrer 2011. november 20. 16:18
  „Néhány éven belül meg is lesz a Szeged-Hmvhely villamosvasút :))”
 • 42. Ferrer 2011. november 20. 16:16
  „"Fidesz-KDNP: 1 jó döntés."”
 • 41. Power 2011. november 20. 16:04
  „Feltételezem, hogy a hajléktalanoktól behajthatatlan 150 ezres bírság is ezt a célt szolgálja. Ott legalább kap ételt, italt, egészségügyi ellátást és dolgozhat is...”
 • 40. deszkás 2011. november 20. 16:03
  „A Csillag Alföldi Bútorgyárában két műszakban 800-1000 fő dolgozott. Havi bérezésük (szélsőséges esetben) egy egy szabad munkavállaló művezetőét is meghaladta.”
 • 39. Wacky 2011. november 20. 15:20
  „"a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek, a tényleges életfogytiglanra ítéltek, a terhességük 6. hónapját elérő nők és a gyermeküket gondozók kivételével - kötelező lesz dolgozni."

  csak nekem tűnt fel hogy a tényleges életfogytiglanra ítéltek a kivételbe tartoznak??:O miéééért???”
 • 38. N.P. 2011. november 20. 14:09
  „"Minden elítéltnek dolgoznia kell" - a Csillagban, a Markóban szerintem megoldhatatlan. Az iszonyatos költségekkel nem is számolva.
  Úgy tudom, eddig is többen akartak dolgozni mint amennyinek munkát tudtak adni...
  Az elvvel egyébként egyetértek.”
 • 37. dodoni 2011. november 20. 14:05
  „Mi van akkor, ha nem akar dolgozni? Semmi. Nem kényszeríthetik rá semmivel. Erőszakkal meg pláne nem. A liberális álom valóság lett: a tetű nyugodtan lakmározhat a levelekből, semmiféle hátrány őt ezért nem érheti. Lehet neki prédikálni, hogy nem szép dolog az élősködés és helytelen, amit tesz, de ha őrre csak a vállát rángatja vagy kiröhögi a prédikálót, akkor annyi. Permetszert nem lehet bevetni ellene.”
 • 36. Elvira 2011. november 20. 13:57
  „Pfaff gép, irodai szék? Én is a ruhaiparban dolgozom, de ez hozzám képest luxus!”
 • 35. lukrecia 2011. november 20. 13:46
  „Ha nem akar dolgozni, masodosztalyu ellatast kapjon csak a bortonben, na es a buntetesi tetele sem felezodhetne. A kozveszelyes rabok meg bent is kaphatnanak munkat. Egyebkent a GPS vilagaban nem olyan nagy problema az orzes sem, mint ahogy felnagyitjuk. Nagyfa kaliberu onfenntarto "otthonokban" lehet pl mezogazdasagi munkara, vagy allattartasra nevelni oket. Exportra termelhetnenek ha meg lenne az egesz szervezve. Sertes telepeken akar a Pick szamara nevelhetnek a disznokat. De mar az is segitseg lenne ha a hazai CBA halozat szamara arletores miatt bedolgoznanak.
  Itt a problema ismet legfelul volt. Az iranyito testulet nem akart nekik munkat adni,jogszabalyokra hivatkoztak, illetve nem volt senki aki ezt az egeszet megszervezze. A magyar felso vezetesnek eddig ritkan volt terlatasa, sosem tudtak rendszerezetten, produktiv elkepzelesek menten dolgozni.
  Nem a kozmunkasok es a rabok szivatasa, buzultatasa , improduktiv cselekvesre kenyszeritese a fo cel, hanem az emberi produktiv celszeruseg. nem a sajat erdek a mindig donto, hanem a kozossegi eletter jobba tevese is fontos erdek.
  Alatot kinozni sem szabad, de az ember kinzas fokozatai elfogadottak???”
 • 34. karaly 2011. november 20. 13:04
  „Mi van ha nem akar dolgozni? Korbácsolás lesz, vagy nem kap enni?”
 • 33. DMagóg 2011. november 20. 12:46
  „"Minden elítéltnek dolgoznia kell"

  Ha nem dolgozik, KMK-ért (közveszélyes munkakerülésért) -mint régen- bebörtönözhetik!”
 • 32. .suhym. 2011. november 20. 12:37
  „27. THK 2011.11.20. 11:02

  Akiket én láttam Floridában utat építeni, azok nem voltak láncra fűzve, hanem őrök vigyáztak rájuk. Az viszont igaz, nem volt egy helyen száz rab. Kisebb létszámú "brigádok" voltak, nem is túl közel egymáshoz. Naponta láttuk őket, mert arra vitt az utunk, amikor vásárolni mentünk.”
 • 31. Lótusz9 2011. november 20. 12:30
  „Legalább ott biztosítanak munkát, kaját, ruhát, meleget!!!

  Kint mi vár hideg lakás, és a kukázás, mert nincsen munkád!!!

  Börtönbe jobb a sorsod, csak a bezártságot kell kibírnod!!”
 • 30. Pandora 2011. november 20. 12:13
  „kevés a munkalehetőség? nézz már körül!
  van ebben az országban annyi szemét és gaz, hogy ha minden elítélt kapát-kaszát-ásót-lapátot fogna a kezébe, akkor se végeznének egyhamar.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoiskolák: mindennap környezettudatosan

Csongrád megye - A környezettudatos nevelést szem előtt tartó „zöld iskolák" nem kevés… Tovább olvasom