Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Minden engedély megvan a szegedi lézerközponthoz

Szeged - Sikeresen zárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása, ősszel elkezdődhet az európai uniós tudományos nagyberuházás kivitelezési szakasza – tájékoztatott a projekt kommunikációs ügynöksége pénteken.
A kutatóközpont tavaly decemberben megkapta az útépítési engedélyt, valamint az épületekre az építési engedélyt, július közepén pedig a vízjogi létesítési engedélyeket.

A 24 ezer 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpont épületei nemcsak a lézerberendezéseknek, a másodlagos sugárforrásoknak, a cél- és kísérleti területeknek, a lézeres előkészítő és egyéb speciális laboratóriumoknak, valamint az elektromos, mechanikai és optikai műhelyeknek adnak majd helyet, hanem elegendő területet biztosítanak a mintegy 150 kutató és adminisztrációs tevékenységet folytató munkatárs irodáinak, a szemináriumi és tárgyalótermeknek, a könyvtárnak és a szociális helyiségeknek is.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében – közölte Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ELI lézeres kutatóközpont építése a tervek szerint idén ősszel kezdődik, és várhatóan 2015-re készülnek el a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek. A nagyberuházás első fázisában erre – 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból – 37 milliárd forint fordítható. A következő uniós költségvetési ciklusban további 24,3 milliárd forintot szánnak a központ speciális paraméterekkel rendelkező kutatóberendezéseinek kialakítására.

Olvasóink írták

 • 15. jozkó 2013. augusztus 12. 12:59
  „Rövidesen kezdődik a nagy bűvészmutatvány, a lézer show.
  Csak a kezeket figyeljétek.”
 • 14. szabójóska 2013. augusztus 11. 22:41
  „12 jojártpéter
  Köszönöm nagyon figyelemre méltó és hozzáértő hozzászólásodat Chip gyártást láttam Pesten a titokzatosan felrobbant mikroelektronikai cégnél. Ott csak sok lány és asszony szerelt lehetőségig beburkolva, hajvédő álarc,különleges zárt ruházat,mikroszkóp. Itt a lézer-közeli megoldások nyilván mások lesznek. Szigorúbbak. Nyilván az operativ helyek a legkényesebbek:ezeket pormentesíteni nagy feladat,de utána ezt fenntartani sem kisebb.No meg biztos kell szkafander is bizonyos esetekben,meg havaria esetére egy egység A másik dolog,hogy nagyfokú légcsere kell folyamatosan. ,mert a fény a levegővel is ,meg a berendezésekkel is (és ezt nagyon pontosan leírtad) reagál.Nekem a magasfeszültséggel,mint légvezetékkel van gondom. Úgy tudom,hogy a földalatti a szokásos(mert áram mindig kell!!!) ami szintén nem egyszerű. A kiszolgáló szerszám üzemet tekintve,meg a bürokráciát: nagyon jó szerszámkészítők vannak, de mivel vezettem műszeres labort és tudom,hogy vannak olyan eszközök,melyekből kell tartalék a folyamatos üzem érdekében és ezt nem szokták érteni minek, ez a problémakör sokágú. Szóval a vezetőség sem lesz mindenható és ha nem tudja korlátozni a tegnapra álmodókat az is nagy baj lesz.A hőmérséklet-tartás szintén egy külön problémakör. A konferencia központ nem probléma, bár már ott tartanánk. Ez egy szinten van a lakhatással,meg az étkeztetéssel.Meg végül eljuthatunk addig is ,hogy szépek a szegedi lányok.
  Ami pedig az öreg Nikolát illeti,magam is nagy tisztelője vagyok,de ő sem ült a tornya tetején,hanem a legjobb szállodákban lakott. A jelenlegi ismereteink szerint , kivéve a kuruzslókat, az elektromos és a mágneses tereket célszerű korlátoznunk nemcsak fiziológiás okból, hanem számos más tényező miatt (egyet Te is említesz , a mérőműszert). Nagyon,nagyon örülök hozzászólásodnak. Én végig éltem a politika és a tudomány párharcát,mint az akkori idők divatos és célszerű magatartását,külön köszönöm,hogy sem politikával sem pénzügyekkel nem foglalkoztál.Mindent meg lehet közelíteni sok oldalról. Ez addig leszűkíthető,hogy értelmi és érzelmi oldal. Én szeretnék az értelmi oldalon maradni,hisz ott is vannak álláspontok bőven. Tudom,hogy mást lát egy fizikus,egy kémikus és egy biológus. Nem hiszem,hogy megérhetem amikor ezek majd egymás között vitatkoznak a szegedi központban.”
 • 13. Agáta 2013. augusztus 11. 21:42
  „Végre elindul a beruházás. Remélem, hogy segít majd a helyi munkanélküliségen, kevesebb képzett fiatal kényszerül majd rá az ingázásra Pestre, mint most. Külön köszönet Jójárt Péternek a szakmai tájékoztatásért. Remélem, hogy a fanyalgók és szkeptikusok, meg az okoskodók is felfogják.
  Kimaradt, hogy adminisztratív apparátusra is szükség lesz egészen biztosan, persze nyelveket beszélőkre.”
 • 12. jojartpeter 2013. augusztus 11. 18:28
  „A politikai kommentekre inkább nem mondok semmit... Az viszont tuti, hogy nem kevés új munkahely lesz a környéken a közönséges földi halandók számára is. jönni fognak sokan majd konferenciákra és méréssorozatokat végezni, ezeket az embereket etetni kell, el kell őket szállásolni, szórakoztatni, szolgátatásokat elvégezni, és a többi.
  Szükség lesz technikai személyzetre is,akik az épületet rendben tartják, és hatékonyan elvégzik műhelymunkákat, például amikor egy egyedi alumínium alkatrészt marógéppel le kell gyártani a kísérleti elrendezésbe, és "tegnapra kellett volna, de csak ma éjjel álmodtam meg a tervrajzot" :-)

  Reakcióm a kommentekre, fizikusként:

  1. szabójóska 2013.08.10. 23:16
  "Szerintem a hely poros,mert nincs tíz km-re a homokvilághoz Párás,mert közel van a Fehér-tóhoz, Zajos mert közel van a vasúthoz,meg a közutakhoz, Közel van a magasfeszültségű vezetékekhez."

  A porral kapcsolatban jogos az aggodalom. De a homokvilágból jövő pornál sokkal jelentősebb gond az a por , amely a dolgozók ruhájáról, meg a berendezési tárgyakból származik. De erre jól bevált megoldások léteznek, ha kételkedsz, nézz utána a chip-gyártásnál alkalmazott pormentes tisztatereknek! Speciális nem szöszös öltözet, können takarítható padló és bútorok, rengeteg HEPA szűrő, külön átöltözőszoba, és persze váltócipő... meg a plafonról a padló felé alaposan átszűrt levegő áramlik.Optikában sem vesszük fél vállról a port, mert ha ráégeti a lézer a porszemeket a tükörre, vagy nagyon megkarcolódik (mondjuk ez mindenkivel előfordul), akkor máris van egy min. több tízezer Ft-os kár, és ha lehet rosszabb, a közbeszerzéssel a sok aláíráson és bürokrácián nagyon lassan megy át a rendelés, szóval ha nincs kéznél egy másik ugyanolyan tükör, akkor hónap(ok)ig állhat a munka egy adott projekten.

  A magasfeszültséghez való közelséget inkább előnynek nevezném. Jó sok áram kell majd a berendezésekhez, meg a járulékos dolgokhoz is. Hogy csak 1 példát mondjak: ha 1 C-fokot változik a hőmérséklet, akkor lehet mindent végig újra beállítani, és mire befejezné az ember, akkor kezdheti előlről. tehát kell egy jó erős klíma is...

  idézet:"Hozzátennék még egyet: Az üvegkalitkában milyen nehéz lesz hőegyensúlyt tartani.. "

  Legjobb tudomásom szerint az "üvegkalitka" csak konferencia központ, előadóterem, szóval a hőingadozás ott (az emberi határokat figyelembe véve) azért szerintem nem olyan kritikus. (pl. ilyenkor nyáron egy alapos hajnali szellőztetés egész nap hidegen tartaná...)

  idézet:"Még nem szóltam a sugárvédelemről:Ha terrawatt lézerek lesznek,akkor ott bizony lesznek ,komoly elektromos és mágneses terek is.Ezeket jól kell majd árnyékolni. Szóval eddig láttunk az épületről látványképeket, tojásos fikciókat,de mi és ,hogy lesz belül?"

  Itt teljesen el vagy tájolva... Nem az elektromos és mágneses tér okozhat gondot(mármint az embereknek, a műszerek elektromágneses kompatibilitása más tészta) Gondolj bele, Nikola Tesla, akinek az egész váltakozó áramú témakört köszönhetjük, nap mint nap kísérletezett nagyfeszültséggel is , mégis megérte a 87 éves kort.

  A problémát az ionizáló sugárzások jelentik. A nagyintenzitású lézerimpulzus szét tudja szakítani az atomokat, és a részecskéket külön-külön jó alaposan képes fel is gyorsítani. Ezenkívül, a szétszakított atommagok-elektronok rekombinálódásakor röntgensugárzás keletkezik, nem kevés. Az effajta sugárzások természete megegyezik az atomerőművekben, részecskegyorsítókban szokásos sugárzásokkal. Vagyis, készen kapható megoldás van a problémára, néhány jó vastag fallal kell körbevenni a kísérletek helyszínét, az felfogja. Jómagam jártam például a német GSI részecskegyorsítónál egy konferencián, és bementünk a laborba is. Hát életemben nem láttam még annyi 1x1x2 méteres betontömböt, amivel körbe volt minden pakolva....”
 • 11. szabójóska 2013. augusztus 11. 17:06
  „Én nem voltam soha ilyen szintű beruházás részese,de tudtam ez milyen szintű kihívás Nemzetközi szintű.Majdnem egy szinten van egy atomerőmű létesítésével. Üzemeltetési szinten is.
  Csak hát a szegediek erről nem igen lettek tájékoztatva.Nagyon örülök,hogy végre Tőled bőségesebb tájékoztatást kaptak.Remélem azt is átlátják,hogy ide milyen szintű munkaerő kell és nem azon spekulálnak,hogy már megint alig történt valami, meg ez az egyetem biznisze sőt talán lesznek olyanok is akik addig eljutnak,nem Orbánnal kezdődött.De bevallom még most sem világos számomra,hogy a folyamatban jelenleg hol állunk. Pl. az első kapavágás.Kik lesznek a kivitelezők.Látod erre is már fantáziálnak.A belső berendezések komolyabb része,meg biztos nem magyar. Biztosra veszem még sok minden nincs eldöntve,mert pályáztatás van,meg ha meg is indul a kőműves munka, akkor sem kell ,hogy már minden eldöntött legyen.Azt hiszem eddig az újság hiteles tájékoztatást nem adott.Azt is elképzelem,mert nem tudott adni.Meg sokszor még később sem fog tudni adni. De azért ez egy egyetemi város. Kellene adni. Nemcsak várható időpontokat,amelyekkel is lehetnek majd gondok. De ez még mindig jobb mint ami ma van.”
 • 10. lelketlen 2013. augusztus 11. 15:15
  „T.9.szabójóska!
  Csak röviden:Te is tudod,hogy minden ilyen és egyáltalán komoly beruházás kiinduló pontja az un.MŰSZAKI TARTALOM.
  Ebben határozza meg a beruházó a létesítendő berendezéssel kapcsolatos elvárásokat,technikai követelményeket.
  Ezt követően egy a téma magas szintű ismeretével rendelkező személyek un.tervzsűri elé kerül,ezen testület
  elemzi,értékeli a megkapott anyagot és vagy megvalósíthatónak,vagy módosításokkal megvalósíthatónak,vagy
  elvetendőnek minősíti.
  Amennyiben megvalósítható minősítést kapott elkezdődik a részletes műszaki tervezés.E tervek elkészülte után
  ezen terveken ismét átrágja magát egy immár a speciális ismeretekkel rendelkező szakemberekkel kibővített
  tervzsűri,a további eljárás a korábban említett.
  Amennyiben itt is zöld lámpát kap megkezdődik a részletes kiviteli tervek készítése,ezt követően az eljárás
  a korábban ismertetett azzal,hogy a tervszűri kivitelezési szakemberekkel bővül.
  Ezt követően az "első kapavágással"megindul a beruházás megvalósítása.
  Mivel ez egy EU- nemzetközi szintű,a jövő tekintetében igen fontos beruházás elhiheted,hogy a legmagasabb
  szintű műszaki és védelmi paraméterekkel rendelkezik.”
 • 9. szabójóska 2013. augusztus 11. 11:38
  „8 Lótely ivólé.
  Legalább az tudnád, hogy Andokat. Sajnálom mindazokat akiknek tárgyilagos érveik nincsenek,hanem rögtön politizálnak,ráadásul,ménkű bután. Kövesd a madzagot akkor nem tévedsz el( Milyen színű nem érdekel)No te vagy egy ellendrukker.
  Még nem szóltam a sugárvédelemről:Ha terrawatt lézerek lesznek,akkor ott bizony lesznek ,komoly elektromos és mágneses terek is.Ezeket jól kell majd árnyékolni. Szóval eddig láttunk az épületről látványképeket, tojásos fikciókat,de mi és ,hogy lesz belül?”
 • 8. kumisz 2013. augusztus 11. 09:43
  „Majd Viktor idehozatja az Andokot, ha az kell....”
 • 7. szabójóska 2013. augusztus 11. 08:21
  „6.TELSTAR
  Nem tudom mire gondoltál,amikor ezt leírtad.Remélem pozitív. De az tény ,hogy a legnagyobb csillagászati obszervatóriumok magasan a Chile-i Andokban vannak és azok is nemzetköziek.”
 • 6. TELSTAR 2013. augusztus 11. 08:07
  „Igen, sokkal jobb helye volna a Déli sarkon. Ott se homok, se tó, se vasút, se áram, és nincs is túl meleg...”
 • 5. szabójóska 2013. augusztus 11. 08:03
  „Minden elhárítható,csak tudni kell,hogy van és pénzbe fog kerülni, A francia TGV hosszú ideig zavarta a mélyen sziklába vájt genfi CERN-t 30 km-ről, aztán elhárították.Először jelentek meg konkrétumok a követelményekkel szemben Én bízok abban.hogy ezt tudják,vagy majd rájönnek akik csinálják .Bocsánatot kérek,hogy szólni mertem. Nem ellendrukkolni,segíteni szerettem volna. Különben ez az első ilyen létesítmény a közelben és a távolban.Kicsit bonyolultabb mint egy strand.”
 • 4. szabójóska 2013. augusztus 11. 07:23
  „3.Alfa258
  Hozzátennék még egyet: Az üvegkalitkában milyen nehéz lesz hőegyensúlyt tartani.. Én valósnak ítélem meg amit említek, nem károgok. Te mihez értesz?Mi a szakmád? Én nem a város ellenszurkolója akarok lenni,örülnék ha bármi jó végre megvalósulna.Magyarázd meg lépésenként,mi az ami nem így van!Tisztességgel. Kérlek ne minősíts. Indokolj. Meg add a neved hozzá,mint én.”
 • 3. freeboy 2013. augusztus 11. 07:21
  „Az 1. azt akarta mondani, hogy végre elindul az építkezés, ennyi tökölés után.((szerencsére "hozzáértő" vezetése van az országnak )). Lesz munkája sok embernek, gondolom a KÖZGÉP és környezete is szépen gyarapodik és persze az alvállalkozókat is mind időben kifizetik. Ha elkészül, gyarapodik a megye, valóban új munkahelyek születnek európai bérekkel.Ekkor szokott megszólalni a haverom: "és felébredtél, hogy a bilibe lóg a kezed "”
 • 2. alfa258 2013. augusztus 11. 07:01
  „Megszólalt az 1. sz károgó és követi még sok sok!”
 • 1. szabójóska 2013. augusztus 10. 23:16
  „Szerintem a hely poros,mert nincs tíz km-re a homokvilághoz Párás,mert közel van a Fehér-tóhoz, Zajos mert közel van a vasúthoz,meg a közutakhoz, Közel van a magasfeszültségű vezetékekhez. Lehrner úrnak semmi szakirányú képzettsége nincs a fizikához.Mit mondjak még,aggódom. Föleg ha még a TXM még feltár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oldtimer-felvonulás Szegeden

Az 1920-as években gyártott autó- és motorrégiségekkel is találkozhattak azok, akik kilátogattak pénteken a Széchenyi térre. Tovább olvasom