Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Minden gondot megoldott a tűzvész

Szeged - Nem derült ki hivatalosan, miért égett le a szegedi Sándorfalvi úti tanpálya faháza. A tűz azonban – bármi okozta – megoldott egy sor problémát. Eltűntek a hajléktalanok, akik itt szigetelést égettek a kábelekről, és gorombán beszéltek a környéken lakókkal. Az állami tulajdonú telken már nincs mozdítható érték.
Végül mégsem indult részletes vizsgálat annak kiderítésére, miért égett le Szegeden a Sándorfalvi út melletti egykori autóvezető-tanpálya faháza idén március 10-én, vasárnap délután. Aznap úgy tájékoztatott a katasztrófavédelem, hogy a tűz okait vizsgálat fogja kideríteni. Most viszont Arany-Tóth Attila tűzoltó zászlós, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, hogy mivel személyi sérülés nem történt, és a kárérték sem jelentős, nem vizsgálták a gyulladás eredetét. Nem is nagyon kellett, mert korábban a tűzoltók megbizonyosodtak arról, hogy a faházat önkényesen elfoglaló hajléktalanok odabenn, zárt térben gyakran tüzeltek.

A tanpályát eredetileg szegedi gépjárművezető-oktatók építették, társadalmi munkában. A területet bérelték a megyei önkormányzattól, de a néhány éve megemelt díjat nem tudták megfizetni, elmentek. Új bérlő nem jött, a telek pedig a megye többi vagyonával együtt az államra szállt. Miután nem folyt itt oktatás, az elhagyatott területen megjelentek a hajléktalanok, akik a közelben lakók ellenérzését kiváltva olykor az ide hordott vagy itt talált kábelekről égették le a szigetelést, ami büdös füsttel járt. Egy helybeli családfő – névvel azóta sem szívesen nyilatkozik – csatornafedelek fölött tanakodó idegenekkel került összetűzésbe. Bejelentése nyomán rendőrségi nyomozás indult.

Az összeégett rom ma is úgy áll, ahogyan a tűzoltók hagyták márciusban. A szerző felvétele
Az összeégett rom ma is úgy áll, ahogyan a tűzoltók hagyták márciusban.
A szerző felvétele

A faházban élő hajléktalanok februárban lapunknak tagadták, hogy közük lenne az ügylethez, azt mondták, ők éppen hogy vigyázni akarnak a házra, mert itt meg tudják húzni magukat. Tényleg viszonylag otthonossá alakították a korábban mosdóval, vécével is ellátott pihenőhelynek épült kisházat. Kutyájuk is volt. A környékbeliek azon a márciusi héten csütörtökön már nem hallották a kutyát ugatni, a háznál se láttak mozgást. Aztán vasárnap nagy durranásra lettek figyelmesek, a palatető darabjai 6-8 méterre is elrepültek a faházról.

A porta közben egyik állami szervtől a másikhoz került, és az új gazda, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. budapesti PR-menedzsere áprilisban azt mondta, ha a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nem tart igényt az ingatlanra, a zrt. hasznosítani fogja azt.

A kiégett, összedőlt faház romja ma is úgy áll, ahogyan márciusban láttuk. Értékes holmi itt már nincs, csak a kéménytéglák vöröslenek a fekete deszkák között, de mivel kormosak, ezeket sehová sem lehet beépíteni, legfeljebb járdának jók. Helybeli informátorunk azt mondta, a tűzeset óta a hajléktalanok nem mutatják magukat. Lehet, hogy csak a közeli erdőbe költöztek, de nem tüzelnek, semmivel sem hívják fel magukra a figyelmet. A csatornafedő-tolvajokat elfogta a rendőrség, erről tájékoztatást kapott a bejelentő, a szemetet pedig benőtte, eltakarja a fű. Úgy látszik, a gondok megoldódtak.

Olvasóink írták

 • 8. ikszy 2013. június 25. 21:52
  „Így olcsóbb volt, mint lebontani. A népnemzeti vagyonkezelőnek még őriztetnie sem kell. A katasztrófavédők szétverték ingyen.”
 • 7. majzik 2013. június 25. 13:44
  „Köcsög ,,hajléktalanok" felgyújtották !”
 • 6. acidrain 2013. június 24. 22:41
  „Hát miért nem adják vissza szegény, éhező autósiskoláknak, akik a hatalmas nyomor közepette nem tudtak éves szinten 3000 forintot (!) kigazdálkodni, hogy használhassák a pályát.”
 • 5. DOOMER 2013. június 24. 17:32
  „jobb helyeken felteszik a kérdést: cui bono?”
 • 4. szöszi 2013. június 24. 17:32
  „Az a területre és mellette-mögötte lévő részre felhúznék egy lakóparkot vagy parcellázám az erdősávot, és ikerházakat húznék rá. Rendbe tennék a tüzép mögött tavat, és nagyon szép lakóövezet lehetne, és végre lenne bolt is a közleben. Sok a fa, erdős rész, csendes, közel a város, és talán egy buszt is járatnának arra felé a Sándorfalvin kívül.”
 • 3. studyfy 2013. június 24. 17:24
  „Ugyanilyen sors vár Szentesen a volt megyei Vízmű kétszintes irodaházára. A megyei Vízmű megszűnt, TB tartozása fejében a a TB tulajdonába került - az akkor jó állapotban levő - az épület. 20 éve senki sem lakja, senki nem törődik vele. Az épület lapos tetején fák nőnek, stb.... A város szeretné hasznosítani, de a TB - azaz az állam - nem adja, inkább dőljön össze. Ennyire gazdag ez az ország.”
 • 2. Celtis 2013. június 24. 17:15
  „Jellemző megközelítés a hajléktalanság problémájára, hogy ha nincsenek szem előtt, illetve ha nem az én házam előtt vannak, akkor meg van oldva a probléma... Gorombán beszélni csak annak van joga, akinek lakása van. Még.”
 • 1. jozkó 2013. június 24. 16:06
  „Tisztítótűz?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlépített zártkertek okoznak gondot Szatymazon

175 állandó lakcímmel rendelkező ember hiányzik ahhoz Szatymaznak, hogy több állami támogatáshoz jusson. Tovább olvasom