Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Minden harmadik elítélt szakkörös

Szeged - Újságot írnak, kosaraznak, csocsóznak, olvasnak, koncertekre is járnak a szegedi Csillag börtön elítéltjei. Az „is" fontos, hiszen a nap nagyobb részét szigorúan szabályozottan töltik. Sokuk szerint ezek nélkül a foglalatosságok nélkül nem lehetne kibírni ép ésszel a börtönt.
A korai kelés, a szigorú napirend, a szabályok és előírások mellett szórakozni és kulturálódni is tudnak az elítéltek a szegedi Csillag börtönben. Bár „kintről" sokan rossz szemmel nézik, hogy a bűnözők csocsóznak, fociznak, szakkörökre járnak, vagy koncerteket hallgatnak a letöltendő büntetésük ideje alatt, az intézmény dolgozói szerint azonban mindez jár nekik. Úgy működnek, mint egy kis kultúrház.

– Célunk, hogy ne emberi roncsok kerüljenek ki a börtönből. Ezek a férfiak miután kiszabadulnak, a gyerekeink mellé ülnek a trolin, vagy mögöttünk állnak majd a sorban a postán. Mindannyiunk érdeke, hogy ép ésszel hagyják el a börtönt – magyarázta Benkó Ildikó nevelő, aki már 1997 óta dolgozik a Szegedi Fegyház és Börtön fehérre meszelt falai között.

Az elítélteknek egy kérelmi lapon kell jelezniük, ha valamilyen rendezvényen, például egy komolyzenei koncerten részt szeretnének venni. A lapot egy „postaládába" dobják. A rendezvényeken bármelyik elítélt részt vehet. A börtön nagytermében 70 férőhely van.

– Ha valaki több szakkörre, kulturális foglalkozásra jár, együttműködő és jó magaviseletű, akkor nagyobb esélye van, hogy ő mehet a koncertre – avatott be Angyal Imre szociális segéd és előadó, a börtön könyvtárosa. Elárulta: a fogvatartottak csaknem fele jár kölcsönözni. Most Paulo Coelhótól Az alkimista a legnépszerűbb olvasmány.

Gondolatok a (börtön)könyvtárban. Röff (elítélt) Angyal Imre szociális segéddel.Fotó: Frank Yvette
Gondolatok a (börtön)könyvtárban. Röff (elítélt) Angyal Imre szociális segéddel.
Fotó: Frank Yvette

Autós, motoros és rocktörténetről szóló vetélkedőket szervezett a többieknek, szívesen jár koncertekre, de az olvasás a kedvenc időtöltése Röffnek – a 30 éves elítélt ezzel a becenévvel ír cikkeket a börtön újságjába. Kulturális rendezvényekről, szabadulásról és visszaesésről is írt már a Csillagtükörbe.

– Több tanfolyamot elvégeztem, most festeni tanulok. 12 évet letöltöttem, leghamarabb októberben szabadulhatok, de 2012-ben biztosan – mondta. A férfi emberölés miatt ül a Csillagban. – Minden jobb, mint a zárkában ülni. Minden tevékenység jutalom, ami ezen kívül zajlik – vallotta be Röff. A motorozás hiányzik neki a legjobban. A férfi hamarosan megkezdi tanulmányait a főiskolán, informatikus–könyvtáros szakon. Már szabad lesz, amikor befejezi.

– A szabadság szünetel, a kultúrálódás és az alkotás nem – kezdte Bozó Bea. A Csillag börtön sajtóreferense hat évvel ezelőtt szervezte meg először a Dankó Pista-fesztivált az elítéltek szórakoztatására. – Idén komolyzenei koncertek mellett két rock- és egy metálegyüttes, népzenei, lakodalmas és countryzenekarok lépnek fel a fesztiválon. A külső előadók mellett több fogvatartott készül saját produkcióval.

Bozó Bea elmondta: jelenleg, a dorozsmai intézménnyel együtt, 943 fogvatartottat őriznek. Közülük 661-et a Csillagban. Az elítéltek átlagéletkora 34 év – tehát életerős férfiakról van szó, akik ha nem vezetik le a felesleges energiájukat a sporttal vagy más kulturális, kézműves-foglalkozáson, nem bírnák ki ép ésszel a börtönéletet. Minden harmadik elítélt részt vesz valamilyen foglalkozáson.

Kereten kívül

Kilenc elítélt 50 alkotásából nyílik kiállítás május 12-én a szegedi IH Rendezvényközpontban. A művek bemutatják, hogy milyen az élet a börtön falai között. A kiállítás címe: Kereten kívül.

Olvasóink írták

  • 3. Nornora 2009. április 27. 13:13
    „De jó nekik... Inkább dolgoztatnák őket reggel 6-tól este 6-ig, hogy kitermeljék a költségeket, amibe az államnak kerülnek.”
  • 2. Zs 2009. április 26. 16:38
    „Szakkör = továbbképzés... :)))”
  • 1. persona 2009. április 26. 08:42
    „Asszem a Whiskysünk is 2 diplomás lesz, mire kijön a börtönből..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjat hozott a közelség szerepe

Szeged - Jól mutat a szakmai önéletrajzban, de a karrierépítés első lépése is egy jó tudományos diákköri dolgozat. Így gondolják ezt sokan a szegedi egyetem gazdaságtudományi karán. Tovább olvasom