Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Minden harmadik nyugdíjas rokkant a megyében

Csongrád megye - Megyénkben majdnem minden harmadik nyugdíjas rokkantsági nyugdíjat kap. Az országos átlag kisebb, a nyugdíjasok negyede rokkant. A visszaélések miatt ellenőrzést tart az országos szakértői intézet.
Két egri orvos szakértőt tartóztattak le néhány napja, mert a gyanú szerint pénzt fogadtak el a rokkantnyugdíjasoktól a felülvizsgálat kedvező kimeneteléért. Emiatt év végéig Egerben minden egyes felülvizsgáló orvos szakértőnél tételes vizsgálatot tart az országos központ. Országszerte pedig január végéig szúrópróbaszerűen ellenőrzik az orvos szakértőket.

– Elsőként a szakhatósági állásfoglalásokat ellenőrizzük – mondta kérdésünkre Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója. Az orvos szakértőknél áttekintik az elfogadási arányokat és az egyes szakértőket érintő panaszügyek számát is. Vagyis az érintett orvos szakértőket külön ellenőrzik. Ha szabálysértést találnak, fegyelmi eljárást indítanak. Többször nekifutottak már a különböző kormányzatok az ellenőrzésnek. Egy-két lebuktatáson kívül nem történt semmi. A főigazgató szerint a mostani kontroll hatékonyabb, mert alkalmas a már elkövetett szabálytalanságok feltárására. A további szabálytalanságok megelőzése érdekében pedig kifejlesztenek egy számítógépes programot, ami folyamatosan kiszűri a hibás vagy gyanús orvosi dokumentációkat. Párhuzamosan megteremtik a tárgyi és személyi feltételeket ahhoz is, hogy az egészségpénztár adatbázisából ki tudják szűrni a manipulált zárójelentéseket és más orvosi papírokat.

Korábban is bárki bejelentést tehetett, ha potyautasról tudott. A továbbiakban is él ez a lehetőség, vagy aki konkrét megvesztegetésről tud, közvetlenül feljelentést tehet. A főigazgató szerint az eddigi bejelentések nagy része névtelen, vagy hamis névvel és címmel érkezett. Emiatt szinte képtelenség kivizsgálni őket. Ahol viszont beazonosítható a személy, minden alkalommal vizsgálatot végeznek.

Ellátás az országos átlag alatt

Hazánkban – a KSH legfrissebb, 2010. januári adatai szerint – összesen 2,98 millió ember kap nyugdíjat vagy nyugdíjszerű (például rokkantsági) ellátást. Minden negyedik ember, vagyis 750 ezren kapnak rokkantnyugdíjat. Csongrád megyében 134 ezer nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátott él, közülük minden harmadik, azaz 41 ezer kap rokkantnyugdíjat. Az ellátásuk egy főre jutó átlagos összege havonta – az országos átlagnál alacsonyabb –: a nyugdíjkorhatárt betöltötteknél 85 ezer 177 forint, az alatt 69 ezer 992. Hazánk különösen rosszul áll a 33 fejlett országot tömörítő OECD-államok között; nálunk jut a legtöbb rokkantnyugdíjas a 20–64 éves kereső lakosságra: több mint 10 százalék.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. jozko 2010. december 06. 11:44
  „Kedves Dolgozni Akarók!

  Ne essetek tévedésbe, önmagában a munkahely teremtés nem old meg semmit!
  Értéktermelő munkahelyekre van szükség, ahol gazdaságosan előállítható, piacképes árut lehet előállítani!

  Ehez csak felvevő piacunk, nyersanyagunk, energiánk, szakképzett munkaerőnk, korszerő termelőeszközeink nincsenek!
  Már a rendszerváltozást megelőzen is de még utána is jó ideig "hozzáértő" közgazdászaink, korrupt politikusaink közreműködésével sikerült a gazdaságot elprivatizálni, ellopni, a külföldi tőke kezére juttatni!

  Úgyhogy a teljes vertikumot kellene felépíteni, jószerint a semmiből.
  Egy-két emberöltő elég is lesz hozzá....
  Szétverni, elkótyavatyélni lönnyebb volt!

  Addig is a multinacionális tőke többé-kevésbé a saját kénye szerint ugráltat bennünket!
  Okosan ki lehet táncolni jó néhány menetet, de ha nem figyelünk oda, KO lesz a vége!
  A nehezét, a talpraállás viszintagságait senki nem kerülheti el.
  Sokan persze megpróbálják!

  Tegyünk különbséget a ténylegesen nyugdíjas korú, a ténylegesen lerokkant vagy a munkanélküliség elől menekülü kényszer k i s n y u g d í j a s o k között!
  Nem ők fosztják ki az államkasszát!
  A nekik mindösszesen kifizetett nyugdíjtömeggel /és erre sincs mát teljes fedezet!/ összemérhető azon k e v e s e k által felvett segélyekkel és nyugellátással-amiért vagy meg sem dolgoztak, vagy éppenhogy átkos tevékenységükkel kifosztották az országot-és fosztogatják most is?

  Ezt akarjuk-vagy fogadjuk el, hogy a hatalmon lévő, legitim kormány a nyakuk közé csapjon?
  Ha megteszi-kimászhatunk a gödörből!

  Ha nem ezt teszi-megnézhetjük magunkat!”
 • 79. reader 2010. december 06. 09:55
  „75. hozzászólás roozee 2010.12.06. 08:34

  Szerintem ez csak egy figyelem elterelés. Pl arról, hogy az én magánnyugdíjpénztáramra rátette az állam a kezét. Na valóban problémát jelentenek a "BM-s nyugdíjasok" bár nem tudom mennyi az átlag rokkantnyugdíj. De nem csak ezt a segélyformát kellene csökkenteni! De le merem fogadni, hogy ahhoz nem nyúlnak! Bár ha így haladunk a mostani dolgozó generációnak már nyugdíja sem lesz....”
 • 78. joy 2010. december 06. 09:27
  „Az egész rendszert meg kellene végre reformálni, mert úgy sz.r, ahogy van.
  Rengetegen kényszerültek munkahelyük elvesztése után rokkantnyugdíjba 55 év fölött könnyen válhat bárki mélyen depresszióssá, valóban rokkanttá.
  Ám sokkal többen pusztán csalók, akik sápot húznak, miközben valójában dolgoznak, de semmit sem fizetnek be a közösbe.

  Ha visszakényszerítik a munkaerő piacra az ingyenélőket -a segélyezetteket is!- akkor munkahelyeket kell először teremteni!
  Az pedig nem megy elbocsátásokkal, szolgáltatók, üzletláncok megsarcolásával!

  Munkahelyteremtés csupán ígérete V. Ormánynak, mint annyi mást, ezt sem tartja be.”
 • 77. mazsolaszolo 2010. december 06. 08:53
  „"Mindannyian a semmiből jövünk és el is megyünk a nagy,büdös semmibe"

  70: Halálfélelem ellen különösen javaslom Önnek - ha valóban szeret olvasni és Önnek sokat segítenek az írott szavak -, az Aranyketrec helyett inkább szedje le a polcról tündérszavú, bölcs, okos Arany Jánosunk verseit és üsse fel a kötetet a Honnan s hová c. versénél. Vagy keresse meg a másik csodálatos lantos, Kosztolányi Dezső verseit, jelesül is a Hajnali részegség c., csodálatosan szép művét.

  Minden jót!”
 • 76. mazsolaszolo 2010. december 06. 08:40
  „Na, akkor számoljunk.

  Van egy 10 milliós Magyarország, ahol az aktív, keresőképes korúak nagyjából 4,5-5 millióan lehetnek.
  Ebből van 800 ezer rokkantnyugdíjas (akinek kb. a kétharmada-fele a valódi rokkant), és van usque 20%-os munkanélküliség, azaz minden 5. keresőképes ember nem talál munkát. (A valóságban valószínűleg ez a szám jóval 20% fölött van.)

  Na, akkor hol is tartunk? Mennyien maradtak? Marad kb. 3 millió 200 ezer ember, és mennyi ebből effektív teremelő munkát végző ember? Szép képzavarral azt mondhatnám, lassan úgy járunk, mint a Tíz kicsi négerben: a végén nem marad senki, vagy majdnem senki - aki dolgozik. Jó, ha 2 millió ember aktív kereső, azaz 2 milió tarta el a vállán a másik nyolcat.

  Valamint az a néhány százezer külföldön élő és boldogulni akaró ember, akit otthonról a bűntudattól kezdve minden megadurva lelki mocsokkal megpróbálnak a nagyon magyar, irigy, tehetlenb, lusta, gyáva, tetű, rongy, nagypofájú rokonok, családtagok, tehetlen szar alakok megkopasztani és megnyúzni - azaz belőlük is élni. Nehogy már nekik jobban menjen, nehogy már más merjen boldulni, ha ők nem! A dögöljön meg a szomszéd tehene is mellett ez a másik olyan ritka szép szép hungarikum, hogy múzeumban kéne mutogatni, vagy inkább állatkertben, rácsok moögött, veszettség oltás kötelező felvétele mellett. :(

  És mindig mindig és mindenütt, itt is tisztelet a kivételnek!”
 • 75. roozee 2010. december 06. 08:34
  „azért nem csinálnak semmit sem az ,,ügyeletes törvényhozók,, ez ügyben sztem, mert akkor ciki lenne, hogy nő a munkanélküliek száma,ugyanis az államnak teljesen mind1, hogy rokkantságit, vagy munkanélkülit fizet....legalább is nagyjából, és még a statisztikát sem rontja!!!!azt viszont nem értem, hogy a rokkantsági igazolvánnyal parkolók ellen miért nem tudnak valamit tenni!!!
  Valahogy azt sem értem, hogy jól megfizetett vezető hivatalnokaink nem tudnak erre megoldást, míg a sokszor 8 általános sem végzett embereknek nem gond a törvényeket kijátszani azonnal!!!!???? hmhm......csak nem olyan okos,jól képzett emberek végzik ott fönn a dolgukat!!!??? tényleg Stadlert kéne vezető pozicióba helyezni!!!-jó ez csak vicc volt.....”
 • 74. reader 2010. december 05. 23:59
  „Hát ha tényleg ennyi a BM-s "rokkant", meg a sok 20-onéves aki "0 évvel" leszázalékoltatta magát akkor miért nem vették már el tőlük? De hát gondolom miért......”
 • 73. becsei.sandor 2010. december 05. 21:35
  „Úgy hiszem ez annál azért bonyolultabbnak látszik (legalább is nekem) mintsem,hogy úgy jozan,úgy látommal
  elintézhető legyen. Elintézhető,természetesen bármi,egy huszár vágással,de azért törekedni kellene az át-
  gondolt,megnyugtató megoldásra.Ha ez az egyedüli járható,akkor rajta.”
 • 72. jozko 2010. december 05. 20:40
  „Tisztelt Becsei Sándor!

  Nem használok naprakész statisztikai adatokat, mint ahogyan nem áll mögöttem folyamatosan frissített adattár sem.
  Nem vagyok profi, a megfigyeléseimre, tapasztalataimr-egyszóval a józan ?? paraszti eszemre hagyatkozom!
  Nem hiszem, hogy egyszer is láttad volna, hogy "beemelt" linkekre hivatkoztam volna!
  A véleményemmel szoktam jelentkezni!
  Amivel természetesen lehet vitatkozni-nincs kőbe vésve!

  Ami Istent illeti: -módjával-Istenfélő vagyok!

  Számomra egy mindenek felett álló intelligencia létezését bizonyítja a körülöttünk lévő világ rendje.
  A józan eszünk és a felelőőségtudatunj kell , hogy irányítsa a mindennapjainkat, ezt a "Teremtő" nem vállalja helyettünk!
  Hát így vagyok én ezzel!”
 • 71. jozko 2010. december 05. 19:05
  „Eldöntött kérdés ez.

  A bolondok azok, akik eltűrik, hogy egy kisebbség bolondot csináljon belőlük!
  Vagyis mi vagyunk azok.
  Kényszerzubbonyt azért nem hordunk, hogy dolgozni tudjunk:

  Elő kell teremteni azoknak a jélétéhez szükséges javakat, amelyet az okos kisebbség igényel
  és alanyi jogon meg is kap!”
 • 70. becsei.sandor 2010. december 05. 18:28
  „Nem vitatom el a te igazságodat,csupán a már sokszor,sokhelyen felvetődött dilemára keresem a
  választ,hogy ki döntheti el,hogy a rács melyik oldalán vannak a dilisek,kívül,vagy belől ? Lehet,hogy
  neked a teremtőtől kapott adomány és természetes jog ezt eldönteni. Sajnos nincs már közöttünk
  az "Aranyketrec" tévedhetetlen szerzője,Benedek professzor,talán ő hiteles volna. Sajnos mára már
  a mennyei sárga házat igazgatja ez a derék ember is. Idős korára annyira jobbra húzódott,hogy
  nem vette észre,ott már nincs semmi,és bele hullott abba a nagy semmibe. (Így mondta ezt Örkény
  egyik,egyperces hőse is. Mindannyian a semmiből jövünk és el is megyünk a nagy,büdös semmibe.)
  Természetes,bármilyen segítségre,gépfegyverre,gázra,neutron bonbára van szükséged csak szólj.
  ( Szerintem a kényszerzubbonyra sincs már szüksége,főorvos úr. El oldozzam ?)”
 • 69. becsei.sandor 2010. december 05. 15:32
  „NNNNem flexsnake meggyőzésének szándékával idézem pár sor erejéig József Attilát,1933 tavaszán
  írta. / A tőkések hasznáról /
  " /Dagassz gázlángnál kenyeret,/ /vagy éges lukas,vörös téglát,/ /törje kapa a tenyered,/
  / áruld magad míg leng a szoknyád,/ / feküdj hanyatt és deszkázz aknát,/ / cipelj zsákot a
  piacon,/ /tanulj,vagy ne tanulj ki szakmát- a tőkéseké a haszon./
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  A jánlás
  Proletár,folytathatnám,de unnád,
  tudod,hogy nem élsz lazacon_
  vagy ténferegsz,vagy adnak munkát,
  a tőkéseké a haszon.

  Természetesen ez csak 1933 és József A. igazsága,ma már nem így mennek a dolgok.”
 • 68. Herli 2010. december 05. 15:06
  „65. hozzászólás flexsnake** 2010.12.05. 11:16

  Ha kirúgnak, te is sorba fogsz állni munkáért és könyörögsz legyen hol. De, ha nem lesz, hát így jártál.”
 • 67. info 2010. december 05. 12:24
  „35. hozzászólás zoltanszabo 2010.12.04. 13:02 -----
  Ha ennyi ismerőse, van vajon merne-e szembe állni velük, hogy rájuk olvassa a leírtakat?! Ez ugyanis mindeddig rágalom!
  A másik , amikor az ember álláskeresésre indul az un. cég elküldi a dolgozni kívánó embert, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, ha menet- közben kiderül, hogy milyen betegségek birtokában van, egyszerűen közlik, hogy alkalmatlan a státusz betöltésére. PL. egy mellrákos esetében akit gyógyultnak nyilvánítanak, alkalmas a munkavégzésre, de a cég orvosi vizsgálata szerint nem minden esetben végződik pozitívan.
  Vagy, akinek csupán a gerince vagyon csavarokkal rögzítve, különböző helyeken, nem kifejezetten alkalmas ülő vagy állómunka végzésére. A fájdalom nagy úr. De ezt csak az tudja aki maga is megéli vagy megélte. Na itt szólalhatnak meg az okosok, HOGY PEDIG NEM IS LÁTSZIK RAJTA! Aki a felsoroltakat irigyli, talán még része lehet benne, mert hosszú az élet.”
 • 66. frakk 2010. december 05. 11:39
  „Szegeden vissza-vissza térő téma ," hogy nem kell munkahely. A polgármesternek ez ügyben semmi tennivalója nincs." Itt azért szurkolnak egyesek, nehogy szülessenek termelő munkahelyek. Azonnal vasöntödét asszociálnak , ha felmerül ez a téma. Riogatnak, hogy iparvárossá válik Szeged. Csak egyetem , és önkormányzati foglalkoztatásban érdekeltek a szűklátókörűek.
  Talán nem véletlenül van ennyi rokkant nyugdíjas, mert értelmes munka semmi. Mindenhol a csókosok álláshalmozásába ütközünk. A sisere had az összes rokont ismerőst betette a még létező állásokba is. Ez a csapat természetesen a választások alatt megszavazta a BOTkát az állásaik védelme érdekében. Botka ismét terpeszkedhet a bársonyszékben 4 évig, munkahely egy sem jön Szegedre ismét.
  A nép önmaga alatt vágja a fát, de a pillanatnyi túlélés mindennél fontosabb számukra. Csongrádmegye a vörös iszap termelőberuházása”
 • 65. flexsnake** 2010. december 05. 11:16
  „64. igen, és ha lenne munka a cigányok ott tolonganának.... menj már a demagóg dumáddal.”
 • 64. Herli 2010. december 05. 09:02
  „Ha lenne elegendő munkahely, és a munkát meg is fizetnék, akkor nem kellene rokkantakról beszélni.
  A munkanélküliség hozta a rokkantakat, ami a rendszerváltás torz szüleménye.

  Munkahely létesítését kérjetek !!!”
 • 63. becsei.sandor 2010. december 05. 08:57
  „A végtag hiányos rokkantakat három évente ellenőrzik,no nem arra számítanak,hogy esetleg kinőtt
  időközben a keze,vagy a lába,azt ellenőrzik,hogy esetleg valami szuper művégtagot vett e magának,
  aminek segítségével már egészségesebb 50%-nál.Igaz,hogy munkát senki sem ad neki,de legalább
  rokkantsági nyugdíjat sem kap.8 Biológiai megoldás a rokkantak számának csökkentésére.Előbb-
  utóbb éhen hal.) Tamási Áron Ábelje,a vonaton utazva beszélgetni kezd a szemben ülő rokkanal
  -Hát magának milyen fából van a lába ?
  -Kőris-hangzik a válasz. -Hát vonatból voltál e már kidobva ? Kérdezi a rokkant.
  -Voltam,de akkor meg is érdemeltem,mert ugyan ezt kérdeztem amit most maga. Mondja Ábel.
  Hát valahogy így megy ez.”
 • 62. butagyerek 2010. december 05. 08:40
  „Ki kellene hirdetni, hogy a rokkantsági nyugdíjat 10 % -al emeli a nyugdíjfolyósító minden rokkantnyugdíjasnak, akik részt vesznek, egy szigorított felülvizsgálaton. (Ez persze kamu.)Erre egy hónapig lehet jelentkezni. Na utána kell elkezdeni kivizsgálni azokat akik nem jelentkeztek, mert nem merik kockáztatni a jó pénzért megvett igazolványukat.”
 • 61. butagyerek 2010. december 05. 08:35
  „Ha már ennyire nyilvánvaló, és mindenki tud róla akkor miért is nem léptek eddig a kamu rokkantsági nyugdíjasokkal kapcsolatban? Szerintem csak az lehet az oka, hogy akik ezt kivizsgálhatták volna illetve felügyelniük kellene ....... Na lehet, hogy ők is a rendszer részei? ( csak esetleg kevesebbet kellet fizetniük a leszázalékolásért ) Ezt a két orvost is szépen felmentik és csendben kapnak valahol egy praxist. Itt sírunk-rívunk mi magyarok, hogy a költségvetésbe mekkora hiány van minden évben. Talán ha ténylegesen átvilágítanák a korábbi eseteket .... nem kellene a dolgozókat tovább terhelni.”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Summer Sisters Szegeden és Deszken

Szeged - A megyébe látogat szombat délután az X-Faktorból megismert Nyári Alíz és Edit, azaz a… Tovább olvasom