Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Minden idők legnagyobb szegedi kiállítása nyílik

Szeged - Soha nem látott vállalkozásba fogott a szegedi Móra-múzeum: megrendezi történetének legnagyobb kiállítássorozatát A fáraók Egyiptoma címmel.
Három helyszínen 1200 négyzetméteren 5 hazai és külföldi múzeum együttműködésével jön létre a bemutató – jelentette be Fogas Ottó múzeumigazgató. Szerdán megérkezett a Szépművészeti Múzeumból a műtárgyak első csoportja, melyek az egyiptomi hitvilágot, művészetet, hétköznapi életet, temetkezési módot mutatják be.

Minden idők legnagyobb szegedi kiállítása nyílik - GALÉRIA

Kevély Flóra egyiptológus, a tárlat kurátora elárulta: a Kass Galériában kialakított sírkamrában eredeti környezetükben lehet megcsodálni a temetkezés kellékeit, a koporsókat, a halotti maszkokat, a túlvilági szobrokat, a korabeli ételek maradványait és kőbe vésett másait, illetve a múmia belső részeinek konzerválására szolgáló edényeket. Különösen érzékeny festett fatárgyak is vannak köztük. Koruk a Krisztus előtti második évezred és a Krisztus utáni századok közé tehető.

A szakemberek úgy állították össze a leletanyagot, hogy a Királyok Völgyének legjellegzetesebb sírtárgyait hozhassák el. A sírkamra belsejének leglátványosabb tárgyát, egy aranyozott fakoporsót csomagoltak ki elsőként. Az időszámításunk szerinti első századokból való, a benne lévő testet, mely nincs kiállítható állapotban a Természettudományi Múzeum őrzi. A leletek magyar régészek feltárásairól kerültek a hazai gyűjteményekbe.

Minden idők legnagyobb szegedi kiállítása nyílik - GALÉRIA

A monstre kiállítássorozat fáklyás hangulattal indul péntek este 8-kor a Kass-Galériában. Ugyanakkor Kass János témába illő illusztrációiból, rézkarcaiból is tárlat nyílik Kass – Ókor címmel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul az autóbusz-menetrend

Felújítási munkálatok miatt a kisteleki vasúti átjárót április 14-én, hétfőn 7 órától április 18-án, pénteken 18 óráig teljes szélességében lezárják. Tovább olvasom