Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Minden jogász- és közgazdászhallgató fizetni fog

Szeged - 2013 szeptemberétől az egész országban megszüntetik az államilag támogatott jogász-, illetve közgazdászképzést.
– Sokan kerülnek majd nehéz helyzetbe a fővárosban és vidéken is – mondta Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. A Magyar Nemzet írta meg: 2013-tól az egész országban megszűnik az államilag támogatott jogász- és közgazdászképzés. Az önfenntartó felsőoktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy 2013-ban tovább szűkítsék az állami ösztöndíjas férőhelyek számát – írja a napilap Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkárra hivatkozva. Maruzsa szerint a jogász- és közgazdászképzésekben jövőre már valószínűleg egyáltalán nem lesz ösztöndíjas hely, hiszen ezek a szakok a felvételi adatok alapján a piacról is képesek eltartani magukat.

100 és 250

Már Idén szeptembertől százra csökkent az államilag támogatott férőhelyek száma országosan a jogászképzésen. Ezen két intézmény, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem osztozik fele-fele arányban. Közgazdászok közül 250-et támogat az állam.

Szegeden ezt már az idén muszáj volt bizonyítani, a jogi és a gazdasági karon szeptembertől nem volt állami ösztöndíj. Lapunk is beszámolt róla, hogy mindkét kar saját alapítású, és a partnercégek által létrehozott ösztöndíjakkal támogatja hallgatóit.

– A szegedi jogi kar nincs veszélyben, bizonyíték erre, hogy idén nem volt gond a jelentkezők számával, mindössze 20-30 diákkal lenne több, ha maradt volna az állami finanszírozás – mondta Szabó Imre. Szerinte két irányban lesz probléma, az egyik a szülői oldal. Nekik nehéz lesz előteremteni a felsőoktatás költségét. A diákhitel sem jó megoldás, hiszen rendkívül nehéz visszafizetni egy pályakezdőnek.

– Államvezetés szempontjából sem szerencsés, hogy nem támogatják a szakmát. Az állam a jogrendiségen alapul, a jog mestere pedig a jogász. Megértem, hogy rövid távú pénzügyi szempontok vezérlik a döntéshozókat, de ezt a szakmát az államnak támogatnia kellene – tette hozzá a dékán.

* * *

Állami pedagógia

Maruzsa Zoltán elmondta: az állam a jövőben sem vonul ki a felsőoktatásból. Szerinte azokon a területeken, ahol az állam a megrendelő, vagyis amelyeket nem lehet a piacra bízni – például a pedagógusképzést –, ott a későbbiekben is lesznek állami ösztöndíjas helyek.

Olvasóink írták

  • 2. DMagóg 2012. október 10. 11:50
    „Kezdjük: Az összes jogász-közgazdász képzettségű parlamenti és önkormányzati képviselő legyen köteles visszamenőlegesen megfizetni a képzésének költségeit, melyek kétségtelenül hozzájárultak az eladósodottságunkhoz! Erkölcstelen a közpénzen való élősködésük!
    Tovább is van, mondjam még? (Idézet: N. B. A.)”
  • 1. klj-54 2012. október 09. 12:36
    „Nem bolond ez a kormány megfinanszírozni azok képzését akik rámutathatnak a jelen kormány butaságaira!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklisávot a Zrínyi utcába?

Biciklisávot kér a Szegedi Kerékpáros Klub a Zrínyi utcába. Vagy a parkoló autók helyén, vagy a villamospályán járnának. Tovább olvasom