Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Minden lakás megtalálja a gazdáját – előbb vagy utóbb

Annak ellenére, hogy két lakás lassan annyira különbözik egymástól, mint a körte meg a szilva, „beálltak" az új építésű otthonok árai Szegeden és Vásárhelyen. A két város ingatlanpiaca között azonban jelentős a különbség: míg a megyeszékhelyen szinte minden új társasházi lakás elkel előbb vagy utóbb, Vásárhelyen pangásról beszélnek az építők.
„Sajnálom, már elkelt" – mondják a telefonvonal végén az ügyintézők, amikor eladó lakások iránt érdeklődünk. Hiába hivatkozunk arra, hogy még kint van a molinó a ház elején, miszerint lakás eladó, azt a választ kapjuk: tegnap még valóban volt egy.

A felszínes benyomásokat ingatlanszakértők is megerősítik. Az egyik ingatlanirodában megtudtuk, a tavalyi első negyedévhez képest 50 százalékkal volt nagyobb a forgalom 2007 első három hónapjában. Kelendőek az új lakások, mivel illetékmentesek, az építészek pedig kérésre fazonra igazítják a terveket: mindenki olyat kap, amilyet szeretne és meg tud fizetni. A városrészek közötti különbségek továbbra is megmaradtak: Újszeged változatlanul a drágább árfekvést képviseli, a középutat Alsó- és Felsőváros jelenti, a legolcsóbb lakásokat pedig a Vadaspark Lakóparkban, valamint a külső kertvárosokban lehet megvásárolni.

De már épületeken belül sem egyforma a lakások ára: megdőlt az első emelet fölénye, minden attól függ, mennyire egyedi a terv és milyen extrákat építtet be a tulajdonos. Míg korábban a tetőtereket jelentősen olcsóbban kínálták, ma egy panorámás, tetőteraszos legfelső szinti lakás többe kerül, mint egy első emeleti, ahonnan csak a szomszéd ablakát lehet látni. Lobozár József, a Reál Hungary Zrt. értékesítési igazgatója elmondta, a volt Hafner fatelepen épülő Tisza-palotában a panorámától függően kerül majd 230-280 ezer forintba egy négyzetméter kulcsrakészen.

Vásárhelyen kicsi a kereslet

A tapasztalat azt mutatja, Hódmezővásárhelyen általában fél, egy év alatt adhatók el az újonnan épített társasházi lakások, így csak a tőkeerős cégek maradhatnak talpon ezen a piacon. Kicsi a fizetőképes kereslet, az embereknek nincs befektetni való pénzük. A József Attila és a Kinizsi utca sarkán épített 18 lakásos társasházban négyzetméterenként 185 ezer forint a kulcsrakész ára a 35, 50 és 62 négyzetméteres lakásoknak. Az Andrássy utcai impozáns Sarokpont társasházban, amelyben 50 lakás, 45 garázs, 3 iroda és 6 üzlet található, már csak lakásokat lehet kapni. Az Építészmester Zrt.-nél 12 millióba kerül egy 60 négyzetméteres lakás.

Vagyis az átlagos 60 négyzetméteres otthonért közel 17 millió forintot kérnek el, egy hagyományos sátortetős kertvárosi ház árát. A Tisza-palotában mellesleg a legfelső szintekre tervezett lakások lesznek a legdrágábbak. A különböző magasságú, több emeletes épülettömb lakásainak értékesítését még nem kezdték el, most adják be engedélyeztetésre a terveket. Viszont díjmentes előjegyzést már felvesznek.

A Reál Hungary a Móra utcában, valamint Újszegeden, a Derkovits fasoron is építkezik, de még csak az alsóvárosi árak ismertek: a tizenkét lakásos épületben 250 ezer forint lesz egy négyzetméter kulcsrakészen. Ez az ár kicsivel magasabb, mint amilyeneket más alsóvárosi építkezéseken kifüggesztve láttunk. És hajazza a Vadaspark lakópark árait, ahol egy négyzetméter kulcsrakészen májusi vagy júniusi átadással 210 ezer forintba kerül.

Szeged másik lakóparkjában, a Harmóniában szerkezetkészre építik a lakásokat 185-200 ezer forintos négyzetméterárakon. Buella Attila a beruházó cég képviseletében elmondta, olyannyira nagy a kereslet, hogy egyik, még el sem kezdett házukat már teljes egészében eladták. Szerinte még mindig sokan vásárolnak kis lakásokat befektetési szándékkal.

„Noha már nem a tervezőasztalról adjuk el a lakásokat, hanem az egyéves kivitelezési ciklus alatt, de mindegyik megtalálja a gazdáját" – így Pasztovszki Péter, a Master Home Invest Kft. tulajdonosa fogalmazott. Összesen 94 lakásuk épül öt-hat házban a város legkülönbözőbb pontjain, 210-250 ezer forintos kulcsrakész négyzetméteráron, fekvéstől függően. A tulajdonos azt mondta, nem panaszkodhat, de azért a tavasz beköszöntével nagyobb élénkülésre számított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taj-kontroll – adatok nélkül

Tegnaptól kell taj-kártyájuk alapján ellenőrzni a betegeket: fizetnek-e utánuk egészségbiztosítást.… Tovább olvasom