Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Minden második csökkent képességű ember talált munkát

A fele dolgozik azoknak az embereknek, akik rehabilitációs ellátást kapnak a megyében a kormányhivatal tájékoztatása szerint. Jobbak vagyunk, mint az országos átlag. Már csak a megváltozott munkaképességűek másik felének kellene munkát adni.
– Betegség miatt 2004 óta kapok rehabilitációs ellátást, egy évig lábadoztam. Nagyon örültem, amikor a munkáltatóm, a CE Glass visszahívott, hogy tud munkát adni. Most négy órában adminisztrálok, azt csinálom, amit korábban is. A rehabilitációs ellátás és a bérem kiad egy szűk fizetést, de ennél fontosabb, hogy nem vagyok otthon, fiatalok között lehetek – mondta Bodrogi Ferencné.
 
Bodrogi Ferencné négy órában dolgozik a CE Glassnál. Fotó: Kuklis István
Bodrogi Ferencné négy órában dolgozik a CE Glassnál. Fotó: Kuklis István

Csongrád megyében minden második megváltozott munkaképességű dolgozik. Tavaly decemberi adat, hogy a megyében 3417 ember kap rehabilitációs ellátást, 51 százalékuk, 1748 fő pedig állást is talált a Csongrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerint. Megtudtuk: ezek egyike sem támogatott, hanem „rendes" állás, mivel jelenleg nem fut ilyen uniós pályázat.
Szigor

A rendszer is szigorúbb a munkavállalókkal szemben: míg 2010-ben több mint 555 ezer fő kapott korhatár alatti ellátást egészségkárosodása miatt, 2015-ben már csak 415 ezren. Jelenleg a lakosság 5 százaléka részesül rehabilitációs vagy rokkantellátásban. Egy ember mintegy 66 ezer forintot kap. 2010-ben még 70 ezer forint járt neki.

Mi a helyzet az országban? – A rehabilitációs ellátásban részesülők 24 százaléka dolgozott 2015-ben az országban, vagyis minden negyedik ember – állapította meg Balog Lajos, a Trenkwalder rehabilitációs üzletágának vezetője. Csongrád megye tehát jobban teljesít.
Segített a rehabilitációs kártya, amellyel a szociális hozzájárulási adót spórolja meg a munkáltató 2 éven keresztül.


 A személyzeti szolgáltató cég szakembere ugyanakkor hozzátette: egyre jobban kettészakad az ország. Míg Soprontól Budapesten át Kecskemétig keresik a munkaerőt, addig a Dél-Dunántúlon, Békés, Csongrád és az ország keleti részén még mindig sokan vannak, akik a rehabilitációs járadékuk mellett el szeretnének helyezkedni.


Az elmúlt években kezdték el keresni a megváltozott munkaképességűeket a cégek a járulékkedvezmények, a támogatások és a megemelt rehabilitációs hozzájárulás miatt. Amennyiben egy 25 fősnél nagyobb létszámú társaság a létszámának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a munkavállalónkénti csaknem egymillió forintos éves rehabilitációs hozzájárulást. Segített a rehabilitációs kártya 2012-es bevezetése, amellyel a szociális hozzájárulási adót spórolja meg a munkáltató 2 éven keresztül.
Aki keres, de nem talál

A Facebookon írta nekünk Kószó Éva: Sajnos azok közé tartozom, akik nem találnak munkát, pedig minden hirdetésre küldök önéletrajzot, bejárok a kormányhivatalba. Sehová se kellek, vagy 4 órás munkaidőben 8 órás munkát akarnak elvégeztetni. Velem van baj? Már csak takarítói végzettségem nincs, egy rakás tanfolyamot elvégeztem, de minek? Kérem, ha valaki tud munkahelyet ajánlani, segítsen!

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szavazatot sem kapott, mégis ő lett az igazgató - Villáminterjú Konkoly Bélával

Egy szavazatot sem kapott, mégis ő lett az igazgató - Villáminterjú Konkoly Bélával
Noha Konkoly Béla egyetlenegy szavazatot sem kapott a kollégiumi közösségektől, mégis őt nevezte ki a KLIK szegedi tankerületi igazgatója a Fodor-kollégium igazgatójának. Tovább olvasom