Délmagyar logó

2017. 12. 19. kedd - Viola -3°C | 2°C Még több cikk.

Minden második ház vendégváró

Mórahalom - Némi újságírói túlzással Mórahalmon, főleg a főutcán, minden második ház magánszállás, vendégház vagy panzió. Csak 2009-ben 13 új magánszálláshely nyitott ki a nyári szezonra. Mórahalmon egy éjszaka egyszerre 682 vendég is alhat.
Amikor Mórahalom főutcáján, a Szegedi úton egy házat kicsinosítanak, felújítanak, már gyanítani lehet, hogy abban magánszálláshelyet alakítanak ki. A Zimmer Frei azonban sehol sincs kiírva, valószínűleg azért, mert elsősorban belföldi vendégek érkeznek az Alföld déli szegletébe.

Ebben az évben nyitott például a Sissy vendégház, amelynek tulajdonosa, Rónai Gábor azt közölte lapunkkal, egyelőre két szobát kínálnak nagyon igényes berendezéssel, fürdőszobával az épület fölszintjén, a fejlesztés majd az emeleten folytatódik. Azért keresztelte el Sissynek, mert külföldieket is vár: a szeretett császárné szerinte „jó név" a reklámhoz. A tulajdonos, aki többek között a mórahalmi fürdőt is vezette már, lát fantáziát a turizmusban, bár hozzátette: az elmúlt év kissé visszavett az optimizmusból.

Teleki Ferencné, a Tourinform-iroda vezetője a számok alapján a fejlődést látja. Elmondta: úgynevezett kereskedelmi szálláshely mindössze kettő van Mórahalmon, a Thermál Panzió 23, a Platán Panzió 5 szobával. A kettőben együtt 77 vendég alhatna egy éjszaka. Az egyéb szálláshelyekben viszont óriási a választék: 8 kulcsos házat, egy erdei iskolát, 2 kollégiumot, 73 magánszálláshelyet tartanak számon. Mórahalom teljes kapacitása szálláshelyben 682 fő. A mintegy 5 ezres lélekszámhoz képest ez szép teljesítmény. Ha a Colosseum Szálló is felépül, 74 szobájában további 148-an férnek majd el.

Szántó Győző két tanyát is felújított. Fotó: Schmidt Andrea
Szántó Győző két tanyát is felújított.
Fotó: Schmidt Andrea

Csak 2009-ben 13 magánszálláshely nyílt meg 29 szobával, 65 ággyal. Az egyik közülük a Diófás tanya, amely az Eperfás tanya kistestvére. A tulajdonos, Szántó Győző elmondta, az Eperfás 2007-re készült el, és már az első nyáron telt házat produkált. A romantikus környezetben lévő, finn szaunával, medencével, vagyis minden kényelemmel felszerelt tanyaépületben egyszerre 8-an alhatnak.

A tulajdonos 2003-ig Szegeden élt, akkor költözött Mórahalomra, tanyára, mert kandallóépítéssel foglalkozott. Amikor a közelben kihaltak a mostani Eperfásból, megvásárolta az épületet, és felújította. Látva a keresletet, egy másikat is vásárolt, és idén Diófás néven nyitotta meg. Ebben az épületben 2 apartmant alakított ki.

Szántó Győző szerint azonban most már lassan több lesz az eszkimó, mint a fóka, nagyon sokan választották kiegészítő jövedelemi forrásnak a vendéglátást. Márpedig az emberek pénze nem lesz több, az igényeik viszont egyre nőnek.

Ft/fő/éjszaka

Mórahalmon egy felnőtt általában 3000 forintért alhat meg, emellé még 350 forint idegenforgalmi adót kell fizetni. Ingyenes a szállás a 3 éven aluli gyerekeknek, és kedvezményes 18 éves korig a diákoknak. A legtöbb helyen reggelit is adnak, ez pluszpénzbe kerül, s van olyan hely is, ahol kemencés csülköt készítenek kérésre. A fürdést, a sétakocsikázást és a lovaglást csaknem minden szállásadó ajánlja a vendégeinek. Sajnos majdnem az összes vendég – akárcsak a Balatonon – a nyári hónapokban érkezik a Dél-Alföld legfiatalabb fürdővárosába.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. október 30. 15:33
    „Na APEH! Lehet indulni és adóztatni őket :D”
  • 1. IVY 2009. október 27. 10:53
    „SZIAAA GYŐZŐŐŐ!!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyforintos telkek, filléres emlékek

Dócon és Mártélyon is két-két család épített új otthont az egyforintos telkek 2005-ben meghirdetett akciójában. Tovább olvasom