Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Minden nap veszteséges

15 millió liter tejnek megfelelő tejport és vajat vásárol fel júniusban és júliusban az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. A tejtöbbletet vonnák ki a hazai piacról, hogy ne csökkenjenek még tovább a tejárak. 2009 után újabb mélypontra jutottak a felvásárlási árak.
Csak 1 százalékot „vezetnek le"

Az 1500 tonna tejpor és vaj mintegy 15 millió liter nyerstejnek felel meg, amely most feleslegként terheli a magyar piacot. Körülbelül egy százalékát teszi ki az 1,4-1,5 milliárd literes éves tejfelvásárlásnak.

– Kevesebb lesz a problémánk a tejpor és vaj állami felvásárlása miatt, de a gondok nem szűnnek meg. Jó, hogy a magyar tejet magyar feldolgozó „porítja", ez a cég helyezi majd el a piacon, és így levezetik egy időre a felesleget – fogalmazott László Róbert, a Makói Hagymakertész Kft. egyik tulajdonosa, a szarvasmarha-ágazat vezetője. – De sajnos továbbra is egyre több tej jön majd be az országba importból, mivel az orosz embargó miatt más országok is túltermeléssel küzdenek.

A felvásárlásra azért van szükség, mert áprilisban megszűntek az EU-s tejkvóták, azóta mindenki annyit termel, amennyit tud. A tavaszi tejtermelést ösztönző enyhe tél miatt pedig az Unió többi országában is nőtt a kínálat, a pluszmennyiség – ahogy azt László Róbert is hangsúlyozta – Oroszország kiesése miatt a helyét keresi a piacon.

– Jelenleg nettó 70–80 forintért veszik át tőlünk a nyerstej literjét. Amikor 80 forint alá esik a szerződött ár, az már azt jelenti, hogy minden napunk veszteséges – érvelt a makói termelő, aki tagja a piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak is.

– 2009-ben éltünk át hasonló mélypontot: akkor 55 forint volt a tej literenkénti felvásárlási ára. Az országban 86 gazdaság ment tönkre, és körülbelül ugyanennyi cég megfelezte az állományát. Mi is ezt tettük, az eltelt 5 évben pedig újra feltornásztuk – mondta László Róbert.

A vajháti tehenészetben. Több száz család megélhetése forog kockán. Archív fotó: Schmidt Andrea
A vajháti tehenészetben. Több száz család megélhetése forog kockán. Archív fotó: Schmidt Andrea

A megyében 26, „iparszerűen" tejet termelő kisebb-nagyobb gazdaság van, körülbelül 500 család, ezernél is több ember megélhetése forog kockán. Nem számoltuk azokat a kistermelőket, akik 1-2 tehénből élnek, a tejet, tejtermékeket piacon árulják.

– Már megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel arról, milyen feltételekkel vásárolnak majd fel sovány tejport és vajat a hazai piacról – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte 1500 tonna termék felvásárlása jöhet szóba, aminek költsége 1,5 milliárd forint lehet. Az állami tulajdonú kereskedőház várhatóan júniusban és júliusban vásárolja fel a nyerstejből származó tejport, illetve a hozzá tartozó vajat, de a további részletek egyelőre nem ismertek – mondta az elnök.

100 forintos különbség is van árban
Az egyik multinál ezekben a napokban akcióznak egy hatalmasat: az 1,5 százalékos zsírtartalmú, literes, külföldi eredetű tartós tejet 125 forintért adják. Ebben a kategóriában ugyanott egy magyar tej kerül a legtöbbe, 229 forintba. A 2,8 százalékos UHT-tejből a legolcsóbb szintén külföldi, egy liter 179 forintba kerül, míg a legdrágább egy magyar gyártmány 329 forintért. A külföldi tejekből nem a teljes áruskálát hozzák be a környező országokból, hanem csak a legolcsóbbat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellehetetlenítik a jogi karokat - tiltakoznak a dékánok

Huszonegy alapszak szűnik meg 2016-tól a felsőoktatásban. Szegeden egy kar érintett komolyabban, a többin csupán átneveznek néhány szakot. Tovább olvasom