Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Minden ötödik alkalmazottjától megválhat a Lombard

Szeged - Csoportos létszámleépítést tervez a szegedi központú Lombard, de hogy pontosan mekkorát, arra még nem tud válaszolni Papp Zoltán HR-igazgató. A lízingpiac összeomlással felérő változása arra kényszeríti a társaságot, hogy újragombolja a kabátot.
– Most folynak az elbocsátással kapcsolatos egyeztetések, s mivel több, mint 30 alkalmazottról lesz szó, így a törvény értelmében csoportos létszámleépítést kellett bejelentettünk, ami szerdán meg is történt – erősíti meg információnkat Papp Zoltán.

– A 2000 és 2008 közötti években a Lombard árbevétele, munkatársainak száma dinamikusan növekedett, és a gépjármű-finanszírozásban piacvezetővé váltunk. Az elmúlt 3 évben azonban a svájci frank árfolyamának drasztikus változása, a lízingpiac összeomlása és a jogszabályok kedvezőtlen változásai miatt a Lombardnak jelentős veszteségei voltak. Ezt a helyzetet megpróbálta úgy átvészelni, hogy éveken keresztül a lehető legtöbb munkahelyet tudja megőrizni.

Fotók: Karnok Csaba
Fotók: Karnok Csaba

Mélyrepülés

A magyar lízingpiac a 2008-tól 2011 év végéig közel 75 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, ami a számok nyelvén 2008: 5,7 millió euró, 2009: 2,4, 2010: 1,6, 2011: 1,6 millió euró – ez természetesen az összes piaci szereplő, köztük a Lombard eredményeire is jelentős hatással volt.

Mára a társaság kénytelen volt felülvizsgálni stratégiáját, és úgy döntött, hogy a fenntartható működésre koncentrál. A leépítés a munkahelyek mintegy 20 százalékát érintheti – mondta a HR-igazgató. Az új stratégia szerint a Lombard arra koncentrál, amiben erős, így univerzális lízingcégből lakossági autós finanszírozóvá válik. Kiemelt üzletágként a lakossági újautó-, illetve használtautó-finanszírozást jelölte meg, ezen a területen ugyanis mindmáig piacvezető.

A HR-igazgató kérdésünkre válaszolva hangsúlyozta, mindez nincs közvetlen összefüggésben a múlt év végi vezetőváltással. „A most elfogadott stratégiát a Lombard vezetői és tulajdonosai már 2011 tavaszán felvázolták, a részletek kidolgozása után ebben a hónapban fogadta el az új stratégiát a cég vezetősége. Domonkos András, a Lombard Lízing Csoport korábbi vezérigazgatójának mandátuma a munkaszerződésében foglaltaknak megfelelően 2011 év végén lejárt."

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. lombardosvagyok1 2012. március 30. 13:49
  „Új munkaköri leírásom végjegyzete a csoportos leépítés után

  A lapátot erősen fogd, testvér,
  a víz már habokat hány.
  - Vigyázz, ki ne essél.

  Fölöttünk tomboló orkán,
  alattunk kóválygó örvény.
  - Le ne csússz a torkán.

  ×××× ××× ××××××××
  ×××× ×××× ××××××××
  ×××××××× ×× ×××××
  ××××××× ××× ×××××××××

  Mi - akik maradtunk -
  hisszük: nem hiába.
  Úszunk majd, hogyha kell
  - Akár Amerikába.

  Most a hajó könnyebb,
  tartsd erősen, testvér,
  mert így érzékenyebb
  lett a nehezebbnél.

  A lapátot erősen fogd, testvér,
  Fölöttünk tomboló orkán,
  Alattunk kóválygó örvény,
  A víz már habokat hány,
  - Vigyázz, ki ne essél.
  - Le ne csússz a torkán.

  (Búcsúzik, ki elmegy - Búcsúzik, ki marad)”
 • 84. mazsolaszolo 2012. február 24. 13:44
  „77, 78: A rosszindulatot nem bennem kell keresni, hanem magadban. Ne tulajdonítsd a magad rosszindulatát nekem, mert én ezt nem veszem be. Annál azért jóval többet tudok.
  A fogalmakat alaposan el kell sajátítani, és akkor nem beszélsz félre.

  Ha te örülsz annak, hogy olyan emberek kerülnek utcára, akik eddig- méltatlanul - magas lovon ültek, és osztották a nagy észt, kapták a magas pénzeket, és nézték le a náluknál szásztor többet érő, tehetséges embertársikat, akik nem ücsörögtek a húsosfazék körül, akkor az nem rosszindulat - mert nem azt kívánod, hogy legyen kára, hanem azt, hogy az igazságérzeted a helyére billenjen. Aki okos, aki értékes, az érvényesüljön, aki buta, és csak csókos, az kerüljön le a magas lóról. Ez így lenne rendjén - normális világban így is van. Nálunk - illetve nálatok, otthon - nincs most normális világ.

  Erről ennyit.”
 • 83. racionalitás? 2012. február 21. 16:55
  „82.Mike3 2012.02.21. 14:33

  na persze...ezért nem lett x5...<moderálva>..el kellett volna fogadni...tözsdézni onnan is lehet.”
 • 82. Mike3 2012. február 21. 14:33
  „voltam ott egyszer állásinterjún. 1 perc alatt zsebrevágtam a potenciális főnökömet. az arca persze hatalmas volt. az interjún már el is döntöttem, hogy nem akarok ott dolgozni, hát mondtam egy undorító összeget. másnap felhívtak, hogy oké a lóvé. nem mentem.”
 • 81. acidrain 2012. február 20. 11:08
  „80.: azért ezer milliárd euró kárt nem okoztak a fiúk hál istennek :)”
 • 80. saturnus 2012. február 20. 10:25
  „Mindenki figyelmébe ajánlom. Rendszerváltás kezdetén rossz irányba és önös érdekektől vezérelt politikusok /Antal kormány / elcseszték a rendszerváltást. Mindenki a saját zsebét tömte és közben kiárulták az országot. Járai fidesz kormány na ő tölle indultak a bajok. Magasan tartott/ hatalmi arrogancia /forint kamatra rácsaptak a bankok és a pénzügyi hitel intézmények,lízing cégek,mint a Lombard is mint /egy Német Osztrák Bank/képződménye,az akkori banki viszonyok között jóval olcsóbban és jóval biztonságossabban lehetett hitelhez jutni lakás építés, autó vásárlás /ami nem luxus lásd közművek szolgáltatásainak a használata sem luxus/ minden napi munkához stb,stb. Az állam kivonúlt a lakás építésből így az emberek önerőből + hitel igyekeztek önálló lakáshoz jutni ami szerintem jogos. Ma már szinte lehetettlenné vált az önálló lakáshoz jutás családalapításhoz ami a legtermészetesebb emberi tulajdonság. Csakhogy jött a világ gazdasági krízis. Nem a hétköznapi emberek váltották ki hanem a politikusok a pénzügyi körökkel karöltve. Senki sem bírálja azokat az embereket akik hitelt vettek fel mert őket az előbb említett körök hozták csapda helyzetbe. Tehát nem az a bizonyos nyolc év kormánya hozta ilyen helyzetbe a hiteleseket hanem az elmult fidesz kormány pénzügyi befektetői,valamint munkahelyteremtőinek irányába tett ellenséges megnyílvánulásai. Ugyan is ők kivonulnak és kivonultak látványossan az országból ,lásd Nokia. Elveszett munkahelyek,viszamenőleges tőrvénykezések mind bizalmatlansági lég kőrt teremtettek egy biztonságos nyugodt gazdasági kőrnyezet működéséhez. Mivel bizonytalanná váltak a feltételek és szinte nullára csökkent a hitelt kérők és fizetni is tudók száma nem csoda ,hogy visszavonulót hírdetett meg a Lombard.Elég ha szíjgyártó szó fosó,lézer lázár,okos kósa meg a papagáj kórus kiflis lány segédletével be tett a forintnak rendessen és közel két év alatt ezerd milliárd Euró kárt okozott a forint genygülésével és a hitelesek több mint 100 Ft -al gyengülő valuta /CH 150 Ft ról 250 Ft ra drágulását okozta. Ha bármelyik kommentelő egy terméket gyártó cég tulajdonosa lenne és annak a cégnek a termékeit nem tudják eladni a piacon mert elfogyott a vásárlók tömege nincs vásárló erő akkor ő nyílván leépítené a több száz netán ezer dolgozóját/autóipari gyártók/ mert veszteségessé vált. Egy zőldséges is bezár ha nem veszik a portékáit. Ne Botkára hivatkozzanak mert nem ő építette fel ezt a céget és ha társadalmi robbanás lessz nem ója,Caucseszku bukása,Rákosi,bukása,Kadhafi bukása,No most pedig Szíriai események. Ha egy polgárt polgárháborús eseményekben sérelem ér nem egy ember fogja elkövetni hanem emberek egymás ellen mert a jelenlegi kormány egyértelműen abba az irányba viszi a dolgokat.”
 • 79. kormoska 2012. február 20. 09:24
  „A Lombardosok nem véletlenül gyászolnak,szegedi szinten a cég elit munkahely(volt).Én dolgoztam banknál alacsonyabb beosztásban,sajnos már nem vagyok ott de máig gyászolom a nettó 120000ezres fizetésem,az éves 170000cafeteriám,az ebédjegyem és a többit amit sehol nem fogok többé megkapni!A lizing és bankszektor mindig jól fizetett az ott dolgozók mindig kivételezettnek érezhették magukat.Volt pár munkatársam akik a Lombardtól jöttek át,sokat panaszkodtak de egyikőjük sem a fizetést említette,nem is illik egymás bérét firtatni.Annyit elmondtak,hogy néha teljesíthetetlenül sokat kellett melózni de megfizették őket,nehéz is volt bekerülni hozzájuk.A Lombard szegedi "egyeduralmáról"én is hallottam de ennyire szerintem nem volt vészes a helyzet.Azt gondolom hogy a cég már túl sok mindennel foglalkozott,és túl sok üzletágba belenyúlt.Most a recesszió visszatér a kezdetekhez(a gépjárművekhez)de ez sok ember állásába kerül.Őszintén sajnálom az elbocsátottakat!”
 • 78. Egy optimista olvasó 2012. február 19. 14:32
  „76. mazsolaszolo
  "És hogy milyen érzés utcára kerülni? Ahogyan én annak idején megtudtam, úgy hamarosan magad is megtudod."

  <moderálva>

  A dolgozóknak pedig kitartást és sok szerencsét kívánok,nagyon nehéz időszak elé néznek.”
 • 77. Véleménymondó 2012. február 19. 12:27
  „"Kedves" mazsolaszolo!

  Sajnos én is megtapasztaltam már, hiszen valahogy a céghez kerültem és akkor nagyon hálás voltam, hogy alkalmaztak.
  De a mostani írásod után, amiből süt a rosszindulat azt kívánom, ennél ne legyen nagyobb örömed az életedben hogy ismeretlen emberekről nyilvánítasz véleményt!
  Ja és még valami: ha az ember vállalkozóként dolgozik saját magának, addig ő képviseli a munkáját. Egy ekkora cégnél meg azt csináljuk amit mondanak a fizetésünkért, amiből élünk!
  Részemről a vita lezárva.”
 • 76. mazsolaszolo 2012. február 19. 09:58
  „71: kedves véleménymondó,

  a rosszindulatot a magad soraiban is keresheted, akkor, amikor - úgymond - véded a mundér (vagy inkább a magad) becsületét. A Lombard híres volt arról, hogy mennyi nagyképű embert foglalkozotatott. De hát ez nem is csoda: az ilyen cégek nagyon híresek a mindenáron versenyezni mentalitásukról, ami igen hamar kiöli az emberből az embert.

  És hogy milyen érzés utcára kerülni? Ahogyan én annak idején megtudtam, úgy hamarosan magad is megtudod.

  Üdv. mazsolaszolo”
 • 75. jozko 2012. február 18. 23:16
  „74. macs:
  "vajon miért...?"

  Mindketten pontosan tudjuk.
  Nem pontosan egyforma az értékrendünk - és jól van ez így.
  A lényegben egyetértünk.

  Sajnos nincsenek -nem csak 20 éve nincsenek - olyan nagy formátumú államférfiaink,
  mint teszem azt volt annó gróf Széchenyi István.
  Természetesen a Széchenyi család is túlesett az eredeti tőkefelhalmozáson -jómódban is éltek, ha úgy tetszik,
  kizsákmányolók is voltak-viszont életművük több száz évre jó! nyomott hagyott az ország gazdaságán!

  Nem vagyok biztos abban, hogy mindig a legjobbkor és a legjobb módszerrel szakadtunk le egy nagyobb szövetség köldökzsinórjáról a szabadság szent nevében.

  II. Rákóczí Ferenc kuruc szabadságharca török sugalmazásra - de támogatás nélkül...
  -túl nagy áron hozott nagyon keveset. Megvezettek minket - többszörösen.
  A 48-as szabadságharc vesztesége már tiszta magyar politikai és stratégiai tévedés.
  De sorolhatnám a világháborúkat, Trianont...tipikus példái a magyarok erőmegosztó marakodására épített
  /külső/ nagyhatalmi mesterkedésnek- és az ostobaságunknak mi adtuk meg az árát!

  A nyugati "tojóstyúkok" óvatos madarak : csak abban a fészekben költenek, ahol biztonságban gondolják a fészekalj jövőjét..a magyarok széthúzása pedig nem a legjobb ajánlólevél!
  A magyar "milliárdosok" legtöbbje a rendszerváltozás után lopta össze a milliárdjait /bocsánat: jókor voltak jó helyen/:
  igyekeznek azt minél messzebb kimenekíteni, vagy eldugni- tartva attól, hogy a végén még visszaveszik tőlük!
  Kell ahhoz pár év, amíg a biztonságosabbnak látszó környezetben egy részük bátran beruház-
  mások pedig megkapják a kis zárkájukat, ami már hívogatja őket!
  Addig a piaci mozgásokra gyorsan reagálni tudó, talpraesett vezetőkkel rendelkező mikró vagy mini vállalkozásoknak kell/lene boldogulni.
  Ez a rövidtávú fejlődés záloga - a nagyobb szektorok lassabban épülnek ki és lassabban mozdulnak!”
 • 74. macs 2012. február 18. 22:18
  „68. bambinaXX,
  tudom nem fogsz hinni nekem, de olvasd el és kérlek gondold végig!
  "A magyar bankrendszer a CHF-hitelezésben pusztán hitelközvetítő volt. Közvetítőként beállt a svájci bankrendszer és a magyar lakosság közé. Ennyi a sztori lényege. A svájci bankrendszer áttételeken keresztül hitelt nyújtott (CHF-ben) a magyar lakosságnak, úgy, hogy ebbe közvetítőként beszálltak a hazai bankok.
  Mondjuk felvették a magyar bankok 3%-on CHF-ben (!!!) a hitelt egy svájci banktól és kihitelezték ezt a hitelt 6%-on (megintcsak CHF-ben!!!) a magyar lakosságnak forintban, mert nálunk ez az hivatalos fizetőeszköz (az ne tévesszen meg senkit, hogy a pénzt forintban "adták oda", mert csak annyi történt, hogy a CHF-et "kiosztás előtt" beváltották forintra, de ettől függetlenül ők CHF-ben hiteleztek, és azzal is tartoznak a külföld felé). Ennél egyszerűbben ezt már nem lehet elmagyarázni, aki ebből nem tudja levonni a következtetéseket, az menjen vissza a középiskolába. A bankok nyeresége a kamatkülönbözet a 3% és 6% között, ennyit keresnek függetlenül attól, hogy hol a CHFHUF árfolyam, tehát nem "szakítanak jó nagyot". Pont annyit szakítanak 180-nál mint 250-nél. Illetve azért nem, mert ha az ügyfél a magas árfolyam miatt nem tud fizetni, akkor azt hitelezési veszteségként ők nyelik be (ennyivel csökken a nyereségük, és ha kellően sokan nem fizetnek, akkor veszteségesekké válnak). Tehát a bankok az ALACSONY CHFHUF árfolyamban érdekeltek, mert adósaik akkor fizetik vissza nekik a hiteleket, a magas CHFHUF árfolyam közvetett módon árt nekik."
  Zdeborsky György közgazdász
  70. jozko,
  kösz! ha nem is ilyen veretesen, de ezt mantrázom én is. Két lehetőségünk van, vagy a magyar milliárdosok szállnak be a buliba, vagy olyan körülményeket teremtünk, hogy a külföldi ide jöjjön. Valamiért mostanában egyik se történik. Vajon miért?”
 • 73. roozee 2012. február 18. 21:31
  „,,tizenéve az egyik ismerősöm tajtékzott,mert nem adtak neki készpénzre autót!!!??? és aki vett, ott a akereskedő meghatározta,hogy melyik lízingcéggel köthettek szerződést!!!??? nem lehetett ám válogatni!!!és hogy hogynem igencsak Lombardos volt a zöme....lehet, hogy mindez véletlen???”
 • 72. bambinaXX 2012. február 18. 21:18
  „69! Lehet, hogy ezért (is) kell elküldeni a bírókat nyugdíjba?..”
 • 71. Véleménymondó 2012. február 18. 20:39
  „Csak annyit szeretnék írni ott dolgozóként, hogy nagyon sajnálom azokat akik a mi kárunkon élvezkednek most.
  Ha igaz, hogy sok pénzt eltüntettek, az a pénz biztosan nem a "talicskát tologató rabszolga" zsebében landolt. Mi végezzük a dolgunkat nap-mint nap és ebből tartjuk el a családunkat, gyerekeinket. Az évek óta tartó munkanélküliség közepette ki nem vállalt volna munkát a cégnél ha lehetősége lett volna rá? Téved aki azt gondolja, hogy nagy pénzekért dolgozunk, van aki igen, de azok feljebb vannak. Mi is tudjuk, hogy sok öltönyös, kosztümös, nagyképű dolgozik a cégnél, de nem kéne egy kalap alá venni mindenkit. Sok ember ész nélkül vett fel hitelt, és eleve eszébe se jutott fizetni de vannak akik hibájukon kívül nem tudták fizetni.
  De itt ez a cikk nem erről íródott!!!!
  Hamarosan 100-120 ember kerülhet az utcára és szerintem Ti kedves rosszindulatú kommentelők, nem szeretnétek a helyünkbe lenni.”
 • 70. jozko 2012. február 18. 18:19
  „Macs:

  Az értékteremtő munkahelyek létrehozása a szándékon túl hozzáértést, kitartást és nem utolsó sorban
  finanszírozást igényel!
  Nem csak a pénzen múlik!
  A munkamegosztás kialakulkása óta a kereslet - kínálat törvénye uralja a termelést és a piacot.
  Ezt nálunk már a rendszerváltozás előtt elkezdték tönkretenni - és az elmúlt 20 év alatt módszeresen folytatták-
  nemzeti iparunk, mezőgazdaságunk, kerekedelmi hálózatunk gyakorlatilag nincs.

  Tekintettel a nemzetközi piacokon mutatkozó hatalmas árúfeleslegre, a nagyon is behatárolt vásárlóerőre -
  kicsi a mozgásterünk!
  A kis nyersanyag és energiafelhasználást -de nagy szakértelmet, precíz és drága gyártási technológiát igénylő
  termeléshez nincs szakképzett, tapasztalt munkaerőnk !
  /A "szén és acél országa voltunk" - és sokáig ebben az ostoba szemléletben éltünk!/

  A - jó ideje nem létező! - szakember képzésről ne beszéljünk!
  Lassan talán észbe kap az oktatásügy és beindul...

  Teljesen nem reménytelen az ügy.
  A nemzetközi munkamegosztás, a "határok nélküli" kerekedelem és a munkaerő áramlás a hátrányai mellett lehetőségeket is biztosít:
  Ha nem tudunk egyik napról a másikra arany tojást tojó tyúkot varázsolni- a fészkét meg lehet teremteni, hogy ide jöjjön, itt tojjon -és valami hasznot itt is hagyjon.
  Ehhez racionális gondolkodás, talán visszafogottabb "nemzeti öntudat", korrekt gazdasági , adózási környezet és együttműködési készség kell.
  Közben meg lehet -sőt meg is kell!! tanulni a jó technológiát, munkafegyelmet, gazdálkodát.
  Nem a karvalytőkétől - de nem is azokra bízni az ország gazdagodását, akik tönkretették!

  Elmondani, leírni könnyű ezt - véghezvinni legalább egy emberöltő, egy új nemzedék szükséges...
  Nekünk ehhez 4 fiunk van- én már nem tudom megváltani a világot.Nekik sikerülni fog.
  És remélem, többeknek, velük együtt.”
 • 69. deszkás 2012. február 18. 17:19
  „BAMBINA! Minden per elbukik. Nincs annyi jogász a parlamentbe. Aki van az meg a komcsizással van elfoglalva.”
 • 68. bambinaXX 2012. február 18. 17:15
  „51, 59! kivételesen egyetértek.
  JABBA! amit írsz, az az "igazságkereső" által sokat emlegetett indexálási trükk: NINCS a chf hitel mögött valódi chf, csak abban számítva vezetik a hitelt. azok a hitelek sosem láttak devizát, a bank nem vett devizát, amit tovább folyósított neked, majd emelte a törlesztőd, mondván: emelkedett az árfolyam. ez egy átverés, ami ellen nem lépett a kormányzat és mély a hallgatás körüötte.. próbapareket lehetne indítani, biztos megérné!!”
 • 67. racionalitás? 2012. február 18. 17:13
  „59. lukrecia 2012.02.18. 14:30

  na tessék-mindig a bank a hibás----ha nem vagyok éhes.adhatnak nekem bármilyen szuper étlapot -nem választok róla----amúgy meg egy embert szeretnék már végre látni-akit MEGERŐSZAKOLTAK---mert nem vett fel hitelt....unalmas a téma!!!”
 • 66. deszkás 2012. február 18. 16:58
  „Majd a Merci is sorra kerül kedves LUKRÉCIA. Nincs egy hónapja hogy nem igy látták.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ambrus Attila új életet kezdene

Tizenhárom börtönben töltött év után a szabad emberek életét élheti Ambrus Attila. Tovább olvasom