Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Minden párt ért a gátvédelemhez

Szeged - Nagykoalíció születne Magyarországon, ha most a belvíz lenne az egyetlen megoldandó probléma: mindegyik párt hosszú távra szóló, gondos árvízvédelmi tervet, tározókat követel és ígér. A szakma örülne, ha ez a lelkesedés nem fogyna el a választások után – és a felszín alá is nézne a politika.
A mezőgazdaság eredményessége nálunk jobban függ az időjárástól, mint Nyugat-Európában. Biztonságosabbá kell tenni a termelést, amennyire lehet, ehhez pedig jó belvízelvezető rendszer kell, és tározók, amelyek megtartják az öntözéshez szükséges vizet – mondta lapunknak Mágori Józsefné, a Fidesz Makó térségi országgyűlésiképviselő-jelöltje. Ez a párt elképzelését is tükrözi, de ő tapasztalatból is beszél, családi vállalkozásuk fokhagymát termel.

A vízről a többieknek is van mondanivalójuk. A Lehet Más a Politika képviselőjelöltje, Szabó Rebeka szerint, aki bölcsen használja a tájat, az figyelembe veszi a természeti adottságokat: nem kell mindent fölszántani, s az ártereket is lehet használni – gyümölcsösnek, legelőnek. Komplex nemzeti vízgazdálkodási stratégiát sürget a párt. Az MDF szakpolitikusa, Makay Zsolt úgy fogalmazott: egy okos állam a vízgazdálkodásban is hosszú távra tervez, vezérelve a kiszámíthatóság, a kapkodás helyett, s a Kárpát-medencén végigzúduló víztömeg amekkora gondot, ugyanakkora lehetőséget is jelent, élni kellene vele. A Jobbik új vízközműtörvényt kezdeményezne, komplex hasznosítású tározókban, a vizes élőhelyek helyreállításában gondolkodik – és a vízben élőről is van mondanivalója: harcolna az orvhalászat ellen.

Ám az MSZP is látja a Homokhátság elsivatagosodását, a belvizet is, és szintén hosszú távra tervez. Tabajdi Csaba, a párt uniós delegációjának vezetője nemrég arról beszélt, hogy „átfogó, uniós szintű vízgazdálkodási politikára van szükségünk, amely hatékonyan kezeli a vízhiányt, az áradások, a takarékos öntözés, a vízszennyezés problémáját... A 2011-ben induló magyar EU-elnökség ezért is tekinti kiemelt feladatának az uniós vízpolitika megújítását".

Az tényleg jó lenne, ha a vízgazdálkodás rendszereinek tökéletesítésére minél több uniós forrás érkezne ide, hiszen ha ma nyugaton egy parcella öntözhetővé válik, értéke megtízszereződik – véli Balla Iván, a Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója. A szakember ugyanakkor arra emlékeztet, hogy hiába szerették volna újból üzembe helyezni a valamikori nagy téesztáblákon még meglévő lineáröntözőket, a parcellák mai tulajdonosait nem lehet közös nevezőre hozni.

Olvasóink írták

  • 1. gróf 2010. március 16. 10:03
    „A gátvédő vajúdástechnika lényege, hogy pont akkor lazítsd el izmaidat, amikor jönnek a szülés érzetek (ne fájásoknak nevezzük), s mikor kell egy kis gyakorlattal melegíteni gátadat, hogy elasztikusabb, rugalmasabb legyen a táguláshoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét késik a roma diákok ösztöndíja

Országszerte 14 ezer, Csongrád megyében mintegy 300 roma diák nem kapta meg időben az ösztöndíját. Tovább olvasom