Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Minden rekordot megdöntött a 25. THEALTER

Szeged - Sikeres színházünnepet zárt a 25. THEALTER: rekordérdeklődés kísérte a kilencnapos szegedi rendezvénysorozat közel 70 programját. Az ismert művészek mellett az új generáció is rendkívüli teljesítményt nyújtott, a díszvendég k2 társulat több fesztiváldíjat is nyert.
A rekordok fesztiváljaként emlékezhet a 25. THEALTER-re a házigazda MASZK Egyesület: soha ennyi néző nem volt még kíváncsi a szegedi Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójára. A kilencnapos, 14 szegedi helyszínen közel 70 programot kínáló fesztivál szombaton díjkiosztóval zárult. Az ünnepségen Balog József, a THEALTER művészeti vezetője elmondta: extrém fesztivált zártak, soha ekkora érdeklődés és ilyen forró időjárás nem kísérte még a programokat. A záróeseményen megemlékeztek Koltai Tamás színikritikusról, Haás Vander Péter szinkronszínészről és Ács János rendezőről, akik a múlt héten hunytak el.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A 25. THEALTER záróakkordjaként átadták a fesztivál elismeréseit is. A közönségdíjat az Igenis, miniszterelnök úr! című előadás kapta – a Kultúrbrigád produkciójában Alföldi Róbert és Hevér Gábor varázsolta el a szegedieket. A kritikusok díját a THEALTER díszvendégének, a k2 társulatának (a Szkéné Színházzal közös) Züfec című produkciója kapta. De más kategóriában is tarolt a társulat. A fesztivál bloggerei, munkatársai idén a legjobb férfi szereplőnek járó díjat is átadták, amit megosztva szintén a k2 két színésze, Horváth Szabolcs (Apátlanok) és Domokos Zsolt (Züfec) kapott.

– Nem számítottam erre az elismerésre, de elképesztően jólesik – fogalmazott Domokos Zsolt, aki a több mint háromórás Züfecben végig a színpadon volt. – Addig szenved csak az ember, amíg a takarásban várakozik, addig rossz csak, amíg érzem, hogy sül rám a ruha, de onnantól, hogy a színpadra lépek, az egész testem más ritmusban működik – mesélte.

Fotó: Révész Róbert
Fotó: Révész Róbert

A fiatalok sikere is azt mutatja Martinkovics Katalin szerint, hogy generációváltás történt a THEALTER-en. – És nem akármilyen generáció következik, csodálkozva nézem, mennyire felkészültek, milyen gazdag színházi eszköztárral rendelkeznek. Van közlési vágy, és van hozzá agy, pedig az olyan elődök, mint Pintér Béla és Társulata magasra tették a lécet – fogalmazott a házigazda MASZK Egyesület gazdasági vezetője, a fesztivál egyik alapítója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 millió forinttal több ment a konzultációra, mint a menekültekre

Idén négy hónap alatt 1,1 milliárdot költött Magyarország a menekültekre. Tovább olvasom