Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Minden spórolt pénzük odalett

Szeged - Összes megtakarítását, családi örökségét, leendő kisnyugdíjának pótlására gyűjtögetett minden pénzét elvesztette a szegedi Quaestor-kárvallott, aki a Facebookon szerveződő sorstársait perre biztatja. Az MNB szerint ha a Quaestor-botrányban azt állapítják meg, hogy bűncselekmény történt, akkor a Beva kifizeti a károsultakat.
Bejegyzések a Facebookról

F. O.: 7,5 millió, minden pénzünk évekig lóg a levegőben? Ebbe csak belehalni lehet...
M. É.: Konkrét felelőst egyelőre senki nem nevezett még meg sem a Q, sem a pénzügyi felügyelet részéről. Úgy gondolom, hogy amíg nincs ló, akit ütni lehet, addig felesleges az ostort pattogtatni!
B. G.: Ebben az országban bárkit meglophatnak, de ne hagyd magad összetörni! Össze kell fogni és harcolni kell!

– Március 10-én bementem a szegedi Quaestor-fiókba ügyeket intézni, mivel a céges folyószámlámat is ott vezetem. Már az ajtó előtt rengetegen álltak. Tőlük tudtam meg, hogy előző este csődöt jelentett a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. Azt hittem, elájulok, remegni kezdett a térdem: ez az összeg, a feleségem öröksége volt az összes megtakarításunk, ami nyugdíjas éveinket megszépíthette volna. Vállalkozóként ugyanis csak aprópénzre számíthatok nyugdíjként – mondta Sándor, aki azóta már másokban is tartja a lelket, és csatlakozott a Facebookon szerveződő országos Quaestor Károsultak Hivatalos Oldalához, valamint a Szegedi Quaestor Károsultak Csoportjához.

Mi történt még március 10-én? Sándor szerint a fiók pénzügyi tanácsadói, valamint a fiókvezető azt mondták, hogy ez csak egy pénzügyi technikai probléma, az emberek a Buda-Cash bedőlése miatt megrohanták a Quaestort, és elfogyott a pénz. Mindenki nyugodjon meg, a cégnek 220 milliárd forintos az ingatlanvagyona, és ki tudják fizetni az embereket. Megerősítették: a befektetések egyénenként 6 millió forintig Beva-védelem alatt állnak.

– Már másnap felhívtam a Bevát: közölték, nem fizetnek, a Hrurira Kft. ugyanis nincs a tagok között, és a kötvénykibocsátóra amúgy se vonatkozik a védelem. Akkor még klasszikus öncsődről beszéltek, szó se volt fiktív kötvényekről.

– Lassacskán derült ki, hogy 150 milliárd forint értékben fiktív kötvényeket bocsátottak ki, vagyis a semmit adták el az embereknek, ami bűncselekmény. A szerdán kiadott MNB-közleményben is ez áll, tehát lehetne bizakodni. De én azóta egy szemhunyást se alszom, és a munkámra se tudok koncentrálni – számolt be a történtekről Sándor.

Quaestor-károsult Fotó: Frank Yvette
Quaestor-károsult. Fotó: Frank Yvette

– Amikor a Quaestorra bíztam a pénzemet, a kamat csak másodlagos volt, a legeslegelső az, hogy biztonságban van-e. A pénzügyi tanácsadó igennel válaszolt. Végig hazudtak, még azután is, hogy az MNB egyszer már figyelmeztette őket. Úgyhogy a minap, amikor a rendőrségen feljelentést tettem, név szerint az ügyintézők és a fiókvezető ellen indítottam eljárást. Mindenkinek azt javaslom, hogy ne ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentést. A szegedi mellett pedig az országos Facebook-oldalra is regisztráljon, hiszen minél többen vagyunk, annál eredményesebben küzdhetünk. Sándor arra nem is mer gondolni, mi lenne vele, ha nem kapná vissza a pénzért: – Az tragédia lenne, még egyszer ekkora összeget nem tudnék „összedolgozni" – mondta.

Friss hír, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődjének sehol sincs nyoma, nem jelent meg a Cégközlönyben. Ami azt is jelentheti, hogy a cégnél most is mehetnek kifizetések, mégpedig teljesen legális módon.

Az MNB közleménye

A Quaestor-visszaélés a vizsgálat jelen állása szerint azáltal valósulhatott meg, hogy a befektetési szolgáltató a kötvényvásárlási céllal nála befektetőknek nagy összegben hamis igazolást állított ki, és a valóságban nem keletkeztette meg a kötvényt. Így azt se lejegyezni, se adásvétel útján megszerezni nem lehetett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klarinétozik, családfát kutat és csúcsokra tör Hámori Attila bíró

Erdész, majd klarinétművész szeretett volna lenni Hámori Attila, aki végül jogászként a bírói pályát választotta. Tovább olvasom