Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Minden szegedinek van kedvenc szökőkútja

Szeged - A Széchenyi téri árnyas, a Glattfelder téri hideg és tiszta, a Dugonics téri zenél – úgy tűnik, Szegeden mindegyik szökőkutat lehet szeretni valamiért. A szegediek pedig szeretnek a víz mellett ücsörögni és nézelődni.
A Dugonics téri szökőkút a legnépszerűbb Szegeden, még akkor is, ha a melegben csak kevesen találnak maguknak árnyékos padokat körülötte. A képzeletbeli második helyet a Széchényi téri foglalta el, a legutolsó pedig a Móra parki lett – bár sokan megfeledkeztek a Szent György és a Glattfelder tériről, mert – mint mondták – nem járnak arra.

A Dugonics téren kezdtük a kérdezősködést. Az egyik padon apró betűs jegyzetet lapozgatott egy fekete szoknyás, fiatal lány. – Meditálok itt egy kicsit a vizsga előtt – árulta el a másodéves Belányi Indira, a szegedi egyetem mérnöki karának kömpöci hallgatója. Állítólag jót tesz egy kis nézelődés, így felkészül az agya a megmérettetésre.

A szökőkút másik oldalán két kismama beszélgetett. – A gyerekek szeretik, hogy zenél, ezért járunk ide. A Széchenyi térit nem szeretjük, mert nagyon gagyi – mosolygott Edit, aki körül ott szaladgált másfél éves kislánya.

Egyszerű, ám hangulatos a Széchenyi téri kút. Fotó: Segesvári Csaba
Egyszerű, ám hangulatos a Széchenyi téri kút.
Fotó: Segesvári Csaba

Valóban „egyszerűbb" a szökőkút a Széchenyi téren, de az áldást hozó és a romboló Tisza szobra mégis különlegessé teszi – magyarázta a nyugdíjas Nagy Andrásné, aki a fák árnyékában hűsölt barátnőjével és annak 14 hónapos unokájával, Zsófival. Szeretik a szökőkutakat: néhány éve Rómában szinte mindegyik mellett ücsörögtek pár percet.

– Órákat töltünk itt: mesélünk a kicsinek, hallgatjuk a vízcsobogást, csodáljuk a tulipánfát – mutatott körbe Révész-Ferenc Andrásné nyugdíjas művelődésiház-igazgató.

– Az a legfontosabb, hogy tiszta legyen és jéghideg – mondta a 23 éves Horváth Mónika, akit olvasás közben zavartunk meg a Glattfelder téri szökőkút mellett. A hűvösben ült, mert szerinte fontos, hogy kellemes környezetben pihenhessen. Többek között ezért nem szereti a Dugonics téri szökőkutat – ott minden tiszta beton, nagy a nyüzsgés, és árnyék sem nagyon van. A „kalapos hölgy" pedig egy nagyon szép szobor – tette hozzá az egyetemista.

A kalapos hölgy hideg és tiszta vízben áll. A fiatalok szívesen időznek mellette. Fotó: Segesvári Csaba
A kalapos hölgy hideg és tiszta vízben áll. A fiatalok szívesen időznek mellette.
Fotó: Segesvári Csaba

A kellemesen hűvös Szent György téren senkit nem találtunk, pedig nemrég újították fel az itteni szökőkutat: 10 darab új fúvókát szereltek bele, új vízképet alakítva ki ezzel. De a város legrégebbi szökőkútja, a Móra parki mellett sem múlatta az időt senki. Amellett, hogy ezt építették a legkorábban (a hatvanas évek elején), ez a legnagyobb, és úgy tűnt, hogy a legpiszkosabb vizű is.

Öt hónapos üzem

Szegeden tíz szökőkút található: a Széchenyi, az Aradi, a Dugonics, a Szent György, a Szent István, a Kodály és a Glattfelder téren, a Móra parkban, valamint kettő – Halas fiú és Korsós lány – az újszegedi ligetben. Május elsejétől szeptember 30-áig üzemelnek. Idén a Szent György térit – a felújítás miatt és takarékosságból – csak Szeged napja előtt indították be. A legnagyobb, Móra parki szökőkútban két fertőtlenítés között 400-450 köbméter víz van, de a többiben is jelentős mennyiségű vizet forgatnak.

Olvasóink írták

 • 7. Dittike 2009. június 13. 14:44
  „Múltkor Fenyő Miki koncerten vagy 30 ember táncolt a szökőkútBAN a móra parkban...gondolom nekik az a kedvenc szökőkútjuk :D ..pedig tényleg elég gyatra állatpotban van...szégyen..”
 • 6. AN 2009. június 10. 12:49
  „Épp most jövök a Széchenyi tér felől, megnéztem (más szemmel) a szökőkutat. Hát tényleg lehetne rajta javítani, mert a szép környezetben kár, hogy alig lehet megközelíteni a "kavicstengeren" keresztül.
  A múzeum előtti olyan ronda, hogy azzal díjat lehetne nyerni, a Dugonics téri egész jó volna, ha nem lepnék el a hajléktalanok, és nem a "jó ebédhez szól a nóta" féle zene lenne hozzá elég sokszor.
  A Novotelnél lévőt mostanában nem láttam. A többi tetszik.”
 • 5. zehn 2009. június 10. 10:50
  „Suhym! A Szechényi téri szökőkút Pásztor J. szobrai szépek. No de a medence? Az ötvenes évekből ittmaradt, tényleg gagyi. Nem különben a körülötte lévő kavicstenger.Díszkő helyett ugyebár!”
 • 4. zehn 2009. június 10. 10:44
  „Nos, a Móra parki szökőkút méltán indulhatna a ország legrondábbja címéért. Évek óta ezt a silány, szocreál ,igénytelen hupikékre festett betontömböket kell néznünk. Ez a környezet szebbet érdemelne!”
 • 3. IVY 2009. június 10. 10:32
  „Az enyém a "kalapos hölgy". :)”
 • 2. Yucca 2009. június 09. 22:40
  „1. - Egyetértek!”
 • 1. .suhym. 2009. június 09. 21:07
  „"..A Széchenyi térit nem szeretjük, mert nagyon gagyi - mosolygott Edit, aki körül ott szaladgált másfél éves kislánya..."

  Hmmm.....
  Van mit pótolni..."ismeretileg"....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talárosok a Széchenyi téren és a Stefánián

Szeged - Érdekes szegedi munkahelyeken jártunk – egy átlagember ritkán nyer bebocsátást például az ügyfélszolgálati pult mögé, a dolgozók konditermébe, vagy az irattárba. Tovább olvasom