Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mindenki átkelőt akar Ásotthalomnál

Ásotthalom - Határátkelőt szeretne Ásotthalom és Királyhalom között Becsey Zsolt, az érintett polgármesterek és az ásotthalmi utca embere. Az ötletet a külügyminiszter és a határrendészet is támogatja, de hangsúlyozták: megvalósítása hosszú egyeztetést igényel.
Határátkelőt javasol Becsey Zsolt néppárti europarlamenti képviselő Ásotthalom és a vajdasági Királyhalom között. A határt falunapokon korábban is megnyitották, az uniós képviselő szerint viszont állandó átkelő kellene, melyet a gyalogos, a kerékpárral és a személyautóval közlekedő szerb és uniós állampolgárok használnának. A teherforgalom a tervek szerint továbbra is Röszkén és Tompán át haladna. Az átkelő megnyitását a szabadkai polgármester javasolta Becseynek. Az europarlamenti képviselő szerint az érintett települések támogatják az ötletet, és Brüsszel sem gördít akadályt, de Magyarország felelőssége, hogy Schengen-konform legyen az átjáró.

– A negyvenes évek végén a határtól párszáz méterre laktunk. Játék közben nagyon kellett figyelni, hogy át ne tévedjünk a másik oldalra. Kellene az átkelő, már csak azért is, mert jó lenne néha átruccanni – mondta az ásotthalmi buszmegállóban egy asszony.

Gyalogosan, kerékpárral és személygépkocsival lehetne itt közlekedni hazánk és Szerbia között.
Fotó: Segesvári Csaba

Az átruccanásnál többre vágyik Petró Ferenc polgármester. Ásotthalom és Királyhalom – a két testvértelepülés – régóta tervezget közös beruházásokat, például almaléfeldolgozót, mezőgazdasági gépek szerelőüzemét – de nem mindegy, hogy hatvan kilométert kell utazni a két falu között (tompai kerülővel) vagy csak hatot. A polgármester szerint nemcsak nekik, hanem az egész Homokhátságnak jót tenne az átjáró, például a Mórakert beszállító köre is nagyobb lehetne.

– Sokéves álom valósulna meg – fogalmazott Petró Ferenc. Erre az évre egyébként nem terveznek egynapos határnyitást, mert ez – a polgármester szerint – Schengen miatt bonyolult lenne, és az ünnepség költsége is nagy.

– Nem csupán az egynapos nyitás költséges, sőt még csak nem is a Schengen-konform átkelő kialakítása a nagy összeg, hanem a fenntartás – mondta Sándor Klára szegedi országgyűlési képviselő, aki Göncz Kingával tárgyalt az átkelőről. A külügyminiszter támogatja az ötletet, de hangsúlyozta: nem elég a polgármesterek akarata, az átkelő uniós egyeztetést igényel.

Ma még zöldhatár

A leendő átjárót megközelíteni most olyan földúton lehet, ami egyszer csak Szerbiában folytatódik. A határkövet és az államhatár táblát nem mindenki tartja tiszteletben. Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő szerint a zöldhatáron jelentős a mozgás, a megyét érintő határsértések körülbelül hét százaléka bonyolódik ezen a területen. Egyébként a határrendészet is egyetért az átkelő ötletével, de Szenti Szabolcs megismételte a külügyminiszter szavait: hosszú szervező munkát igényel, melybe a szerb felet is be kell vonni.

Olvasóink írták

  • 1. zsoltee0716 2008. február 14. 09:56
    „Lehet meg kellene kérdezni a helyieket mit szólnának hozzá???!!
    Meg ha meg csinálják, lehetőleg helyi embereket kellene a munkával foglalkoztatni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a Valentin-nap! Legyen kedvese a DM-portálon Nap szépe!

Szeged - Szeretné kedvesét vagy házastársát látni a Délmagyarország internetes portáljának Nap szépe rovatában? Tovább olvasom