Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Mindenki bekötötte magát

Csongrád megye - Magyarországon a felmérések szerint a biztonsági övet az autóba ülők 50-60 százaléka használja. Ez a szám a régi uniós tagállamokban 90-95 százalék. Ezért is kezdtek háromnapos országos közúti ellenőrzésbe a hazai rendőrök, de Csongrádban az első két napon uniós szintű övhasználatot nyugtáztak.
Magyarországon mindössze az autósok fele használja a biztonsági övet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya. Ezért is kezdtek fokozott országos közúti ellenőrzésbe a rendőrök keddtől csütörtökig, méghozzá nemzetközi akció részeként: főleg az öv használatát ellenőrzik. Csongrád megyében a 47-es és a régi 5-ös úton állítottak meg autósokat az egyenruhások.

– Az első tapasztalatok szerint a sofőrök és az utasok kilencven százaléka beköti magát. Csongrád megyében általánosságban sem mondható rossznak az öv használata – hallottuk Bagi Páltól, a CSMRFK közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadójától.

A kilencvenszázalékos mutatóról tegnap mi is meg akartunk győződni a 47-esen. Hódi Norbert őrmester öt személyautót állított meg ottlétünk alatt: a sofőr és az utasok be voltak kötve. Benéztünk a mellettünk elhúzó autókba is: mindenki használta az életmentő szerkezetet.

Canjavec Tamás Algyőig bekötötte a biztonsági övet Fotó: Segesvári Csaba
Canjavec Tamás Algyőig bekötötte a biztonsági övet
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyik leintett sofőr, az algyői Gulyás Sándor ugyanakkor bevallotta: csak a forgalmas utakon, főutakon kapcsolja be magát. – Ha csak néhány háztömbnyit autózik az ember, felesleges használni – mondta őszintén a férfi, akit eddig övhasználat elmulasztása miatt nem, de gyorshajtásért már többször büntették a rend őrei. Többen is úgy gondolkodhatnak, ahogy ő: a városban nem egy, biztonsági övet mellőző autóst láttunk. Canjavec Tamás Algyő felé igyekezett – szintén be volt kötve. Ő is azt mondta: ha nem megy messzire, nem használja mindig az övet. Mivel a KRESZ tavalyi módosítása óta már nem a vezető, hanem az utas felelőssége az öv használata, rákérdeztünk: ha ismerőseit fuvarozza, figyelmezteti őket az öv használatra? Elmondása szerint ő nem hívja fel erre külön a figyelmet.

Nem így a Hódmezővásárhely felé hajtó Hajdú Zsoltné, aki kocsijának hátsó ülésén kisfiát gyermekülésben, bekötve fuvarozta. Azt mondta, hogy ő mindig figyelmezteti útitársait: a biztonsági öv életet menthet.

A nemzetközi akció az országban ma folytatódik: ellenőrzésekre a 47-es és a régi 5-ös úton számíthatnak az autósok. Az akció számszerű eredménye a rendőrség tájékoztatása szerint hétfőre készül el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámaírók viadala a REÖK-ben

Szeged - Rendhagyó drámaíró verseny kezdődött tegnap Szegeden, a REÖK-ben: három ország négy magyar szerzőjének 24 óra alatt a Kogart-kiállításon szereplő festmények ihletésére kell egy-egy színművet írnia. Tovább olvasom