Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mindenki egyenlő lesz, ez a lényeg

Szeged - Magyarország biztosítja az alapvető jogokat faji megkülönböztetés nélkül – derül ki a jövőre hatályba lépő alaptörvényből. A jogszabály helytelenül alkalmazza ezt a biológiai fogalmat, mert az ember egy fajhoz tartozik. A nyelvész szerint ha nem is helyes, jobb híján így maradhat a szöveg.
Január elsején hatályba lép Magyarország Alaptörvénye. Ebben, a Szabadság és felelősség fejezet XIV. cikkében az áll, hogy „Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet – kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji (a szerző kiemelése), nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott." A XV. cikk szerint pedig „Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja".

A szöveg tudományos szempontból is kapott kritikát, a faj szó használatát internetes blogokban tárgyalták. „Tehát minden faj egyenlő, no és persze mind-mind egyenlők az emberrel (Homo sapiens sapiens). Vagy nem így gondolják a magasságos törvényalkotók?" – kérdezte A nap izéje blog szerzője. Ezen a szemüvegen keresztül nézve tényleg a magyar lett a világ legliberálisabb alkotmánya. Hiszen „Magyarországon minden csótány egyenlő minden házi léggyel, amőbával és fejtetűvel, nem szólva külön a gímszarvasokról és a feketefenyőkről? Avagy pusztán arról van szó, hogy ezzel a fajkérdéssel 1949 óta egyetlen alkotmánymódosító nekibuzdulás sem tudott megbirkózni, ezért most is úgy hagyják, hátha majd a következő kétharmados kormány újra nekiveselkedik?"

Biológia testközelből, a vadasparkban. Az alaptörvényt egyes kritikusai úgy értik, hogy az embert (Homo sapiens sapiens) és az oroszlánt (Panthera leo) januártól egyenlő jogok illetik meg. FOTÓ: FRANK
Biológia testközelből, a vadasparkban. Az alaptörvényt egyes kritikusai úgy értik, hogy az embert (Homo sapiens sapiens) és az oroszlánt (Panthera leo) januártól egyenlő jogok illetik meg. Fotó: Frank Yvette

A blogger véleménye annyiban vitatható, hogy az alaptörvény a szót egyértelműen emberi vonatkozásban használja: „mindenkiről", valamint „állampolgárokról" van szó. Ám az is igaz, hogy aki az általános iskola 8. osztályáig eljutott, megtanulta, hogy minden ember ugyanahhoz a fajhoz tartozik, ennek Homo sapiens a neve. Ezen belül minden ma élő ember a Homo sapiens sapiens alfajhoz tartozik, egy másik alfaj volt a Neander-völgyi ember, a Homo sapiens neanderthaliensis. A maiak közötti különbségek alapján megkülönböztetnek embertípusokat, ezeket rasszoknak nevezik.

Egy biológiai kifejezést nem szabad a tudomány alapfogalmaitól, igazságától eltérő értelemben használni – ez Gaskó Béla biológus, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettesének véleménye. Felvetésünkre azt válaszolta, a faj szó helyett a nagyrassz használata a helyes, az viszont nevetségesen hatna a törvényben. A felsorolás azonban a faj nélkül is tökéletesen körülírja, miről van szó, úgyhogy nyugodtan el lehetne hagyni. Jelenléte pontosabbá nem, csak dagályossá teszi a szöveget.

– Semmi esetre sem tudom nemzet vagy nép értelemben elképzelni ennek a szónak a használatát, még jogászok szövegében sem; sokkal inkább a rassz értelemben – érvelt más megközelítésből Maleczki Márta, a Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. – Csak persze a rassz tudományos terminológiát lejáratta a politikai rasszizmus, ezért kerülik ezt a szót, és használják helyette a faj kifejezést. Szerintem épp a rasszizmus jegyében üldözött emberi rasszokat – amelyeket persze nem okvetlenül tudományos alapossággal különítenek el a hétköznapi emberek – jelölik itt a faj szóval. Vagyis szerintem egyszerűen arra utal ebben a szövegben a szó, hogy „néger", zsidó, cigány stb. embercsoportba tartozó. De semmiképpen sem nemzet értelemben, hiszen a nemzeti hovatartozásuk nem egyértelmű az így meghatározott embercsoportoknak. Mindaddig, amíg létezik rasszizmus, valahogyan meg kell nevezni ennek a szörnyűséges elfogultságnak az áldozatait. Az idézett szövegrészekben jobb híján így nevezik őket.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pistimolnar 2011. december 31. 18:18
  „18.jozko! Hátha a zorbán is úgy jár!”
 • 21. sóska66 2011. december 31. 13:27
  „. keresztény 2011.12.30. 13:42
  Mindenki egyenlő, de a disznók egyenlőbbek! (George Orwell: Állatfarm)

  Olvastam a művet. Mindenkinek csak ajánlani tudom :)
  BUÉK!”
 • 20. santaclaus29 2011. december 31. 12:38
  „hahhahahahahahaha a két lábon járás még nem determinálja-hogy a fejben is van valami....amit EMBERINEK hívunk.”
 • 19. Lutetia 2011. december 31. 12:16
  „A faji hovatartozás helyett inkább etnikai hovatartozást kellett volna írniuk. Persze tudom, hogy az Alaptörvény írói sportot űztek abból, hogy minél kevesebb "idegen" szó jelenjen meg a szövegben, de mit csináljunk, ha nincs az "etnikai" szónak pontos magyar megfelelője?”
 • 18. jozko 2011. december 31. 09:04
  „"Mindenki egyenlő lesz, ez a lényeg..."

  Ezzel a tézissel Lenin már megbukott, de - tisztelettel szólva - Jézust is megfeszítették érte!

  Ettől függetlenül sikeres és boldog Új évet kívánok!”
 • 17. bakosandras 2011. december 31. 08:17
  „Minden kedves és kedvetlen olvasómnak boldog új évet kívánok!”
 • 16. Egyolvasó 2011. december 31. 05:53
  „9. KamuNeni 2011.12.30. 13:50

  En abban biztos vagyok hogy mikor ennek a sok kar okozasnak vege, a Fidesz part is meg fog szunni. Tobbet senki az eg vilagon nem fog rajuk szavazni es megvalasztani. Szerintem vegleg lejarattak meg azokat is akik oszinten hittek benne!!

  És akkor mi lesz? Jövőre hoznak egy 2/3-os törvényt, hogy a fideszt nem lehet elmozdítani jelenlegi parlamenti pozíciójukból.”
 • 15. tom_peris 2011. december 30. 23:02
  „Akkor már használhatták volna ezt is:
  Küllemre jellemre való tekintet nélkül...”
 • 14. Lugas6 2011. december 30. 21:18
  „A "faj" helyett, a "népcsoport" megjelölés nekem rokonszenvesebb lenne.”
 • 13. bánki 2011. december 30. 18:45
  „Mi a szarakodás tárgya ?”
 • 12. qrumpli 2011. december 30. 15:01
  „Hurráááá!
  Megyünk vissza a fára.
  Ilyen vezér kell nekünk.
  A piros virág titka az azért kellene.(hol van Maugli? )”
 • 11. Monthechristo 2011. december 30. 14:57
  „Ez az egyenlősdi "kardinális"kérdés manapság..de van igazsága,egyenlően egyformán carban vagyunk,voltunk,leszünk::)))))”
 • 10. tcs 2011. december 30. 14:21
  „Igen egyenloek leszunk, de mindig lesznek egyenlobbek....ahog most is vannak”
 • 9. KamuNeni 2011. december 30. 13:50
  „En abban biztos vagyok hogy mikor ennek a sok kar okozasnak vege, a Fidesz part is meg fog szunni. Tobbet senki az eg vilagon nem fog rajuk szavazni es megvalasztani. Szerintem vegleg lejarattak meg azokat is akik oszinten hittek benne!!”
 • 8. keresztény 2011. december 30. 13:42
  „Mindenki egyenlő, de a disznók egyenlőbbek! (George Orwell: Állatfarm)”
 • 7. SzőkenőSzarvas 2011. december 30. 13:32
  „A "faji megkülönböztetés" kifejezés már eleve a szó helytelen értelmezésén alapul, másrészt még így is értelmezhetetlen a "zsidó faj" kifejezés. De spongyát rá, a mi kis előítéletes, gyűlölködő társadalmunknak ez is jó.”
 • 6. SzaboImre 2011. december 30. 12:12
  „Erről az jut eszembe, hogy mi az összefüggés az idő, a tér és a tömeg között? Megfejtés: Ha jó az idő, a téren tömeg van... Nem kell magyarázni, a vicc azon alapul, hogy bizonyos kifejezések a szaknyelvben mást jelentenek, mint köznapi értelemben. Ez a helyzet azzal a szóval is, hogy faj.”
 • 5. Qllancs 2011. december 30. 12:09
  „Mit mondott Hofi régen : " igen is van fagyi megkülönböztetés : van , csokoládé ...."”
 • 4. achilleus 2011. december 30. 12:01
  „"faji megkülönböztetés"

  Google kereső a kifejezésre, 34 300 találat, rögtön az első:
  1969. évi 8. törvényerejű rendelet A faji megkülönböztetés ...
  www.hunsor.se/dosszie/ejd08.pdf "A faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről ... A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa a faji megkülönböztetés valamennyi formájának...."
  Teljesen helyénvaló a szóhasználat, de aki fajnak tartja a Homo sapiens sapienst, az téved, az ugyanis alfaj, a faj a Homo sapiens, így egyszer, a többi Homo sapiens alfaj már korábban kihalt. http://hu.wikipedia.org/wiki/Ember Furcsa, hogy olyan blogger csinál rendszertani cirkuszt egy nyelvhasználati problémából, aki az alfaj, faj nevezéktani különbségével sincs tisztában. Tiszta tudálékoskodás az egész.”
 • 3. klj-54 2011. december 30. 11:46
  „Igen, egyenlőek vagyunk!
  De egyenrangúak soha nem leszünk:(”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőrdaganat és az UV fény

307 millió 524 ezer forint támogatással valósította meg közös, a Társadalmi Megújulás Operatív Program által is támogatott programját az egyetem és a biológiai kutatóközpont közös konzorciuma. Tovább olvasom