Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Mindenki esik-kel: jégpáncél fagyott a megyére - fotók, videó

Az este érkezett ónos eső a mínusz 1 fokban vastag jégpáncéllá fagyott, ha útnak indul- akár gyalogosan, akár autóval - nagyon vigyázzon.
Télen is biztonságosan

Fontos, hogy a téli időszakban is körültekintően és biztonságosan közlekedjenek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok.Télen a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és saját magát is - ezekre a körülményekre. Ilyenkor elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Ilyenkor a lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja. A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a nappali órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. Fontos tudni, hogy a légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! Mindenki használja a biztonsági övet!

Külföldi utazást megelőzően célszerű tájékozódni, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely a téli gumik, vagy éppen a hólánc kötelező használatára irányul.

Havas, latyakos időben, a gyalogosok figyelmetlenebbek, ezért az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra.

A kerékpárosok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Ha fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelhetik. Folyamatosan tájékozódjanak elsősorban az úttesten való áthaladáskor, irányváltoztatáskor. A kerékpárosoknak fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a bicikli könnyen felborulhat, ha egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette. Az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.

- írta közleményében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hódmezővásárhelyen is gondot okozott a lefagyott ónos eső:
Hódmezővásárhelyen is gondot okozott a lefagyott ónos eső. Fotó: Antal Sándor - GALÉRIA
A főbb tömegközlekedési útvonalak jó nedvesek, a mellékutcában megmaradt az ónos eső utáni jégpáncél. Hiába van 0 fok, a jég nem olvad, a mai reggel legnagyobb vesztesei egyértelműen a gyalogosok.
Mindenki esik-kel: jégpáncél fagyott Szegedre. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A járdák a mindenhol a jégtől fénylenek, komoly bravúr kell ahhoz, hogy mindenki épségben eljusson a munkahelyére, vagy az iskolába.

Kisebb koccanásokról érkeztek már bejelentések korán reggel, komolyabb balesetről egyelőre nem kaptunk hírt.

Az SZKT-tól megtudtuk, a 4-es villamos vonalán pár percet késtek a villamosok, mert egy utas a Vitéz utcai megállóban megcsúszott, hozzá mentőt kellett hívni.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép. Indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről és az üzemanyag mennyiségéről.

A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ" alkalmazását és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket!
Van, aki élvezi a csúszkálást. Fotó: Segesvári Csaba
Van, aki élvezi a csúszkálást. Fotó: Segesvári Csaba

Több déli megyében  továbbra is másodfokú a riasztás az ónos eső veszélye miatt. Az  érintett területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell  készülni, több milliméteres jégréteg is kialakulhat.    

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló  veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú  figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt Csongrád mellettBaranya,  Bács-Kiskun, Békés, Somogy és Tolna megyében. Ezekben a  megyékben több órán át hullhat ónos eső, több mint 1 milliméternyi  csapadék eshet. Szintén az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés  van érvényben a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében.  

Emellett a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki  Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér,  Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.  
Fotók: Segesvári Csaba
Fotó: Segesvári Csaba

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: délelőtt a Dél-Dunántúlon és az  Alföldön, délután inkább csak az utóbbi területen várható ónos eső,  néhol fagyott eső. Másutt egyre inkább a havazás lesz a jellemző.  

Estig a Dunántúl nagy részén 5-15 centiméter vastag friss hó  hullhat, míg az ónos esős vidékeken délelőtt még több milliméter  vastag jégréteg alakulhat ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb  nappali hőmérséklet 0 Celsius-fok körül valószínű. Késő estére  mínusz 3 és plusz 1 fok közé hűl a levegő - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebédbefizetés sorban állás nélkül: gyorsaságot várnak a szülők a menzafigyelőtől

A szülők túlnyomó többsége interneten fizetné be óvodás és iskolás gyereke ebédjét - derült ki lapunk egy héten át tartó véleménykutatásából. Tovább olvasom