Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Mindenki gyalogosnak született

Szeged - Veszélyes útszakaszokat lehet bejelölni Magyarország térképén a Mindenki gyalogosnak születik kampányban. Az országban két éve 192 gyalogost gázoltak halálra – 23 százalékukat a zebrán. Szegeden utoljára tavaly márciusban történt halálos gyalogosgázolás.
Nyerő matricázás

Az 54 millió forintba kerülő kampány része a Mindenki gyalogos matrica is: aki felragasztja járművére, lefotózza, majd feltölti a facebook.com/mindenkigyalogos oldalra, az a kampány végéig hetente értékes ajándékcsomagot nyerhet. A kampánnyal és a játékkal kapcsolatban bővebb információt a mindenkigyalogos.hu oldalon lehet találni.

Gyalogos, kerékpáros és autós egyaránt jelezheti észrevételét azon az interaktív térképen, amelyen az ország veszélyes csomópontjait lehet bejelölni. A Mindenki gyalogosnak születik című, napokban indult országos kampánytól a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a közlekedésbiztonság javulását várja.

A mindenkigyalogos.hu weboldal már működik: tegnap délben Szeged 10 veszélyesnek minősített pontja volt bejelölve a rendkívül jól áttekinthető várostérképen. Az észrevételeket a honlap tanúsága szerint eddig 8 gyalogos és 2 járművezető tette meg. Egy gyalogos szerint túl rövid a zöld jelzés a Tisza Lajos körúton az I. számú rendelőintézet (SZTK) felé. Egy másik gyalogos hiányzó zebráról számol be a Moszkvai körút–Nemes takács utca kereszteződésében. Szintén túl rövid ideig van zöld a Fő fasor és az Erzsébet liget között, míg egy autós szerint a Kálvária sugárúti körforgalomnál a belváros felé hajtva takarásban vannak a gyalogosok.
A bringások az interaktív térképen eleddig nem igazán hallatták hangjukat. Ifj. Nagy Gábor, a Magyar Kerékpárosklub szegedi titkára elmondta: a klub országszerte sokszor számolt már be veszélyes útszakaszokról az illetékes hivataloknak, de nem orvosolták a bajokat. – Hasznos ez a kampány, amely végre nem a gyalogost kiáltja ki fő bűnbaknak. Értelme viszont csak akkor lesz, ha változik az eddigi hozzáállás – magyarázta ifj. Nagy Gábor.Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta: az objektív felelősség elvének köszönhetően az elmúlt években csökkent a közlekedési balesetek és a halálos gyalogosgázolások száma az országban. 2001-ben még 355, 2010-ben már „csak" 192 gyalogost gázoltak halálra. Magyarországon két éve 2728 gyalogost ütöttek el – 23 százalékukat a zebrán. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a legutóbbi halálos gyalogosbaleset Szeged és illetékességi területén 2011. március elején történt: egy román kamion gázolt halálra egy fiatalembert a Temesvári körút és a Fő fasor kereszteződésében. A Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2010-ben 71, gyalogost is érintő balesetből 42-nek részese, 27-nek okozója volt a gyalogos. Két esetben a rendőrség osztott felelősséget állapított meg. Tavaly már csak 40 balesetben volt érintett gyalogos: 21-nek részese, 19-nek okozója volt. A rendőrségi statisztikák szerint 2011-ben és 2012-ben a legtöbb gyalogosbaleset a Tisza Lajos körúton történt Szegeden.

Olvasóink írták

 • 7. K.T. 2012. február 24. 20:42
  „1. atomboy
  A 13 kerékpárbolt egyelőre nem igaz. L.J. behazudta. :(”
 • 6. K.T. 2012. február 24. 20:34
  „Vajda utca :)”
 • 5. CsImre 2012. február 23. 20:30
  „A kerékpáros nem járművezető? A térkép szerint nem.”
 • 4. Beroesz 2012. február 23. 15:18
  „A cikk által már kicsit megdicsért várostérkép készítőiről se feledkezzünk meg... Ők az OpenStreetMap közösség, akik ingyenesen használható világtérképet gyártanak Wikipédiás módszerrel. Szeged az egyik leginkább kidolgozott város, köszönjük nekik.

  A legnagyobb probléma nem szerepel a problémalistán. Ez pedig az autósok "kicsit még tudsz várni" mentalitása.”
 • 3. ValakiaSOKKözül 2012. február 23. 09:23
  „Mi van azzal a lánnyal (talán iskolás), akit tegnap a Pick előtt ütöttek el a zebrán?”
 • 2. klj-54 2012. február 23. 09:21
  „Tessék bevezetni a svájci módszert!
  Ott egyértelműen a vezető a hibás oszt annyi.”
 • 1. atomboy 2012. február 23. 08:30
  „A cikkrol lemaradt, de itt lehet hozzajutni a matricakhoz:
  http://mindenkigyalogos.hu/agip_kutak.html
  (2 benzinkut es 13 kerekparosbolt)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichoaktív anyagok jegyzéke visszafoghatja a divatos drogok terjedését

Szeged - Elkészült a Nemzeti Drogstratégia C-listája, amely már nemcsak a konkrét tudatmódosító… Tovább olvasom