Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Mindenki jöhet, aki fizet

A túlképzés miatt csökkentették a jogász- és közgazdászképzés keretszámait az államilag finanszírozott alapképzésen. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a költségtérítéses hallgatók számának növelésével próbálja ellensúlyozni a bevételkiesést. A népszerű szakokról kimaradók közül azonban nem mindenki vállalja, hogy 95-110 ezer forintot fizet félévenként.
– Szegeden akartam továbbtanulni közgazdász szakon. Egy ponton múlott, hogy nem vettek fel. A 134 pontommal simán bejutottam volna a pécsi vagy a debreceni egyetemre, de oda nem adtam be a jelentkezési lapomat, mert nem szerettem volna elmenni a városból – mondta a Radnóti gimnáziumban idén érettségizett Kutasi Levente, aki a költségtérítéses képzést nem jelölte meg a felvételinél. Pedig a fizetős képzésre már 94 ponttól felveszik a diákokat Szegeden.

Áthúzott számítások

Kutasi Levente szeptemberben gazdaságinformatikus szakon kezdi el a tanulmányait az SZTE-n – államilag finanszírozott nappali képzésen. A fiatalember valószínűleg nem próbálja meg újra a közgázt, mert – mint mondta – egyre több felől hallja, hogy telített a piac közgazdászból. Krajkó Judit viszont nem tudja elképzelni, hogy nem pszichológusként fog dolgozni.

A frissen érettségizett szegedi lány 134 pontjával Szegedről és Pécsről is lemaradt. Költségtérítéses képzésre mindkét helyre felvették volna, de ő nem kér a fizetős képzésből. – A harmadik helyen az SZTE környezettudományi szakát jelöltem meg, ahová bejutottam, de még hezitálok, nem tudom, hogy elkezdjem-e a tanulmányaimat szeptemberben – mondta Krajkó Judit.

Vágás a jogászoknál

Az államilag finanszírozott nappali jogászképzésen – mint megírtuk – nem tudták feltölteni a létszámot Szegeden, mert a minisztérium nem engedélyezte, hogy egy ponttal lejjebb vigyék a ponthatárt. Emiatt 36 hallgatót és közel 15 millió forintos költségvetési támogatást veszített a szegedi jogi kar. Az ügyben levelet írtak a jogi kari dékánok az oktatási és az igazságügyi miniszternek. – Még nem kaptunk hivatalos választ, de a televízióban Mang Béla felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár azt nyilatkozta, hogy jövőre kompenzálják a szegedi egyetemet – mondta érdeklődésünkre Szabó Imre. Az SZTE jogi karának dékánjától megtudtuk, hogy a költségtérítéses képzésre meghirdetett 65 helyet feltöltötték. Itt 110 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak félévente. Noha pótfelvételit nem hirdettek jogászképzésre, Szabó Imre elképzelhetőnek tartja, hogy megemelik a költségtérítéses képzés keretszámát. Ha ugyanis egy diák eredetileg államilag finanszírozott szakra jelentkezett, de nem vették fel sehová, az egyetem felajánlhatja számára a költségtérítéses képzést.

A fizetős – más

– Mi egyet kérünk: ha a túlképzés miatt létszámcsökkentésre van szükség, az minden karnál ugyanolyan százalékos arányban történjék meg. Ne fordulhasson elő a jelenlegi helyzet, hogy Szegeden, Debrecenben és Győrött több mint 30 százalékos, míg a másik öt jogi karnál csak 5-15 százalékos a csökkentés – hangsúlyozta a dékán.

Három hallgatóval ugyan, de csökkentették a létszámot a szegedi közgazdászképzés esetében is – tudtuk meg Hetesi Erzsébettől. Az SZTE Gazdaságtudományi Karának dékánja elmondta: 100 helyett csak 97 diákot tudtak felvenni, mert ha egy ponttal lejjebb viszik a ponthatárt, úgy 79-cel többen jutottak volna be a szakra. A költségtérítéses képzésben tanuló hallgatóknak félévente 95 ezer forintot kell fizetniük. Az SZTE-n pótfelvételit is hirdettek közgazdász szakra. A keretszám tíz, de a karnak lehetősége van arra – mondta a dékán –, hogy akár duplájára emelje a létszámot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom