Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Mindenki lehetséges donor

Szeged - Nem arról kell nyilatkozni, hogy halálunk után szerveinket felajánljuk-e, hanem arról, ha ezt nem akarjuk megtenni. 18 év alatti gyerekek halála után a szervátültetéshez a szülő vagy a gyám beleegyezése kell, míg élődonoros átültetésnél elengedhetetlen a közjegyzői nyilatkozat. Gyerekeknél utóbbit a törvény nem teszi lehetővé.
„Ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit eltávolítsák, abban az esetben halála után szerveit el lehet távolítani transzplantációs célzattal" – idézte a hatályos törvény szövegét Szenohradszky Pál főorvos, a szegedi sebészeti klinika transzplantációs osztályának vezetője, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.

Az Országos Transzplantációs Nyilvántartóban tehát nem azt tartják számon, hogy ki ajánlotta fel szerveit halála esetén átültetésre, hanem azt, hogy ki az, aki ez ellen tiltakozott.

– Ezt a körzeti orvosnál, a nyilvántartó zöldszámán, illetve levélben lehet bejelenteni – magyarázta a főorvos. Hogy hazánkban mennyien vannak, akik ezt megtették, Szenohradszky Pál nem tudta pontosan, csak annyit, hogy nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

Műtét a szegedi szívsebészeten. Életet menthetnek szerveink. Fotó: Miskolczi Róbert
Műtét a szegedi szívsebészeten. Életet menthetnek szerveink.
Fotó: Miskolczi Róbert

A törvény szerint a hozzátartozókat a szerveltávolításról csak tájékoztatni kell. A családtagok tehát elvileg nem akadályozhatják meg a szervkivételt, de a gyakorlat azt mutatja, ha nagyon tiltakoznak ez ellen, a doktorok elállnak a szervkivételtől. – Évente 100-ból mindössze 6-8 esetben hiúsul meg emiatt az átültetés – mondta a főorvos. Attól azonban, hogy valaki potenciális donor, még közel sem biztos, hogy szervei megfelelőek annak, aki például májra, vesére, szívre vár. A szervnek tökéletesen egészségesnek kell lennie.

Lara szívre vár

A szentesi Bóta Lara Szonja két és fél hónapos volt, amikor először bekerült a szentesi Dr. Bugyi István Kórházba, majd a szegedi gyermekklinikán mentették meg az életét, innen szállították a fővárosba, az országos kardiológiai intézetbe. A most 16 hónapos Lara tavaly november 26-án műszívet kapott, melynek szövődményei átlagosan fél év után jelentkeznek, így ennyi idő alatt kellene donort találni a kislánynak. Az elmúlt időszakban több felajánlás is érkezett, de egyik szív sem volt megfelelő. A szívdonornak amellett, hogy teljesen egészséges a szerve, 6 hónapos kor felett a beteggel azonos vércsoportúnak kell lennie, valamint testsúlyban és magasságban is megközelítőleg egyezni kell.

18 év alattiak halála esetén azonban mások a szabályok: a gyerekek szerveinek átültetéséhez szülői vagy gyám hozzájárulása kell. Szenohradszky Páltól azt is megtudtuk, hogy az életkor felnőtteknél már nem annyira fontos: egy 30 éves ember ugyanúgy megkaphatja egy 60 évesnek az egészséges veséjét, mint fordítva. Gyerekeknél azonban fontos a kor és a méret is, azaz: az átültetett szerv elférjen a testükben.

Világviszonylatban kevés a rendelkezésre álló szerv, amelyet be lehet ültetni a rászorulókba – egyre jobban terjed az élődonoros átültetés. Ebben az esetben a törvény úgy szól, hogy genetikai rokon vagy egymással szoros érzelmi kapcsolatban levő személyek adhatnak szervet vagy szervrészletet hozzátartozójuknak, házastársuknak, közeli ismerősüknek.

– Genetikai rokon esetén egy közjegyzői nyilatkozat kell ahhoz, hogy önként, minden anyagi és erkölcsi ráhatás nélkül adományozza az illető a szervét a hozzátartozójának. Ha azonban érzelmi kapcsolatra hivatkoznak, a közjegyzői nyilatkozat mellett mindkét félnek a kórház etikai bizottsága előtt is meg kell jelennie. Itt szintén nyilatkozniuk kell, hogy a donor önként ajánlja fel a szervét – mondta a főorvos. 18 év alatti gyerekeknél az élődonoros szervadományozást a törvény nem teszi lehetővé.

Ismert emberek az átültetésről

Szirbik Imre, Szentes polgármestere: – Megfelelő orvosi kontroll mellett közeli hozzátartozóimnak szívesen felajánlanám a szerveimet. Távolabbi rokonoknál, ismerősöknél már kicsit elgondolkodnék. Materialista vagyok, ezért nem hiszek abban, hogy meghosszabbodik a földi lét, ha az ember szervei halála után tovább működnek valakiben. Ugyanakkor luxus, hogy elégessük, eltemessük azt, ami másnak az életet jelentené.

Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke: – Családomnak, rokonaimnak gondolkodás nélkül felajánlanám a szerveimet, a műtétet is szívesen vállalnám értük. A halál utáni felajánlásban már nem vagyok annyira biztos: rossz nem tudni, hogy kibe kerülhetnek a szerveim.

Szilágyi Annamária, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője: – Családtagoknak azonnal felajánlanám a szerveimet, de közeli ismerősöknek, barátoknak is, ha ezzel segíteni tudnék rajtuk. Lelkileg nehéz lehet egy hozzátartozónak, ha elhunyt családtagjának egy darabja másban él tovább, de az embernek a lelke él tovább, szervei úgyis csak az enyészeté lennének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérmet kapott a 100 éves tanár

Szeged - Érdekes élmény visszatérni a főiskola falai közé – mondta a tegnapi ünnepségen… Tovább olvasom