Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Mindenki máshogy teszi elviselhetőbbé a hőséget

Szeged - Óránként pihenő, korlátlan vízfogyasztás, tusolási lehetőség – a munkáltatók így próbálnak javítani alkalmazottaik közérzetén a kánikulában. Építkezésre, vasöntödébe és lángossütő konyhájába látogattunk. Megkérdeztük, hogyan viselik a hőséget, milyen módszerrel hűsítik magukat.
– Vizet! – kiáltotta a hőségben néhány munkás a szegedi Tisza-palota Felső Tisza-parti építkezésén. Már jött is a válasz: a födémen dolgozó Nagy Ambrus locsolóslaggal spriccelte a többieket. A betonmonstrumok szívják magukba a napsugarakat, szinte elviselhetetlen a hőség.

– Mindig mondják a munkatársak, nekem van a leginkább irigylésre méltó beosztásom: a betonfalakat rövid időközönként locsolnom kell, ez az úgynevezett utókezelés. A falakról gyakran visszacsapódik rám a friss, hideg víz, én így hűsítem magam – mesélte az 56 éves Nagy Ambrus, aki már a hetvenes évek óta építkezéseken dolgozik. Fiatalabb kollégája, Simon Sándor a födémen kapott munkát: állandóan odatűz a nap. Elárulta, már nagyon várja a kellemes, őszi hónapokat.

– A munkások korlátlan mennyiségben fogyaszthatnak a vízautomatákból, illetve a szódás palackokból, és természetesen óránként pihenhetnek 10-15 percet. – A szünetre egy hűvösebb konténert biztosítunk, illetve az elkészült épületrészek alsó szintjein is megszusszanhatnak – magyarázta Nagyné Bagi Szilvia, az építkezés műszaki vezetője. Mikor megérkeztünk a helyszínre, rögtön védősisakot raktak a fejünkre. Enélkül nem lehet a területen járkálni. Izzasztó élmény. A munkásoknak emellett zárt öltözéket és bakancsot kell viselniük még ilyenkor is.

Vukoszávlyev Ivánnak a 45 fokos hőség meg se kottyan. Fotó: Schmidt Andrea
Vukoszávlyev Ivánnak a 45 fokos hőség meg se kottyan.
Fotó: Schmidt Andrea

„Meleg üzem" – olvastuk a Szegedi Vasöntöde üzemcsarnokának bejáratánál, miheztartás végett. Bent csak néhány fokkal volt melegebb, mint az utcán. Ám az olvasztókemence és az öntőtégelyek közelében már kapkodtunk a levegő után: az 1500 fokos izzó vas több Celsius-fokkal is megturbózta a kinti forróságot.

Kovács Sándor, az öntöde ügyvezetője elmondta, a munkások óránként pihenhetnek, és letusolhatnak az öltözőkben. Ettől még nem áll meg a termelés, hiszen felváltva szusszannak. Emellett korlátlan mennyiségben ihatnak szódavizet, limonádét.

– Most egyáltalán nincs meleg, csak 45 fok van idebenn – magyarázta Vukoszávlyev Gyurica, az újszegedi Ligetfürdő egyik büféjének lángossütője. Fiával és egy fiatalabb kolléganőjével folyamatosan jár a kezük, a vendégek nem szeretnek sokat várakozni. – Ha 60-68 fok lenne, na, az már igen! Az lenne az igazi hőség! – bizonygatta edzettségét az 58 éves Gyurica. Nemrég hűtötte le magát: letusolt. Megmutatta a felhalmozott szőlőcukrot és pezsgőtablettákat – ezekkel tuningolják magukat az irdatlan meleg konyhában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arany János utca: új pályázat a bérlakásokra

Szeged - Évek óta üresen álltak azok az Arany János utcai szociális bérlakások, melyek bérleti… Tovább olvasom