Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Mindenkinek van lecsóreceptje

Szeged - Az egyik legkedveltebb szezonális nyári étel a lecsó. Szinte mindenki másképp csinálja, ahogyan a szülei tanították, vagy ahogyan a családja szereti: csípősen, rizzsel, tarhonyával.
– Felteszem a hagymát, megdinsztelem egy kicsit, ráteszem a paprikát, paradicsomot, utána tojást, esetleg kolbászt teszek rá – sorolta Molnár Istvánné, amikor arról faggattuk, hogyan készíti a lecsót. A nyugdíjas receptje lehet a legismertebb elkészítési módja ennek a szezonális ételnek.

A Mars téri piacon vásároltunk, hogy a legolcsóbban jussunk hozzá az alapanyagokhoz. A vöröshagyma kilója átlagosan száz forintba került. A paprika kilójáért 140–190 forintot kértek az árusok, de kicsit szottyadtabb lecsópaprikát már 98 forintért is láttunk. Az édes paprikának 20–40 forint volt az ára darabonként, a csípősért 25–45 forintot kértek.

A paprika kilója 140–190 forint, a paradicsomé 150–200 volt a Mars téri piacon. Fotó: Segesvári Csaba
A paprika kilója 140–190 forint, a paradicsomé 150–200 volt a Mars téri piacon.
Fotó: Segesvári Csaba

– A hagymára, a csípős paprikára és a paradicsomra annyi vizet öntök, hogy éppen ellepje, ráteszem a rizst, arra a kolbászt, és várom, hogy megfőjön. Ekkor már nem szabad megkeverni, mert akkor lemegy a rizs az aljára – magyarázta az őstermelő, Kiss Zoltánné Icu. Ő rizzsel készíti a lecsót, de úgy tudja, van, aki tarhonyát tesz bele.

Azt mondta, a családja imádja a lecsót, és szívesen készíti ezt az ételt még a nyári melegben is, mert egyszerű, gyorsan megvan, és nem melegszik fel a konyha főzés közben.

A választék bőséges, az árak magasak.  Fotó: Segesvári Csaba
A választék bőséges, az árak magasak.
Fotó: Segesvári Csaba

Kellőképpen megéheztünk a receptek hallatán, gyorsan továbbsétáltunk. A paradicsom kilója 150–200 volt, a tojás darabjáért 28–30 forintot kértek. A boltokban körülbelül 1500 forint volt a legolcsóbb házikolbász kilója, de láttunk 1990, 2590 és 2890 forintért is – ez a legdrágább hozzávaló. Két fő részére vásároltunk, a lecsó körülbelül 1300 forintból kijött.

– Zsírban kell főzni, füstölt kolbásszal, akkor a legfinomabb! – szólt közbe Tápai Gábor. A férfi éppen paradicsomot vásárolt. – Amikor készen van, kicsit széthúzom a forró lecsót és egy-egy tojást ütök bele – ezt nem keverem össze a többivel, hanem hagyom, hogy lágyra süljön – árulta el az elektrotechnikusként dolgozó Tápai Gábor, aki elmondása szerint imád főzni. Hozzátette: olykor belelop egy-két karika erős paprikát is a lecsóba, amitől kicsit csípős lesz az íze, mint a szegedi halászlének.

Olvasóink írták

  • 7. joy 2009. július 28. 23:36
    „Én speciell rengeteg féleképp készítem, mikor milyen kedvem van, illetve mi van otthon.
    Az alap 1/1/2 arányban hagyma/paprika/paradicsom füstölt mangalica szalonna kiolvasztott zsírján, víz nélkül, kevés pirospaprikával, kiskanálnyi sóval.
    Ebből azután bármi lehet.
    Rizses, tarhonyás, tojásos, kolbászos, virslis, főtt-sült húsos, cukkinis-padlizsános, lebbencses, krumplis...

    Télire annyit módosul, hogy a lecsóbefőttet zsír helyett olajjal készítem.”
  • 6. sörpocak 2009. július 28. 21:51
    „Ha már lecsó, igazi nyári étel.Igaz, már nem olcsó, de nem kell hozzá 1200 Ft-s, én mindíg lecsókolbásszal, főzőkolbásszal készítem és rizzsel. A tojásos sem volt rossz, tarhonyával, tökkel még nem próbáltam. A cigányok szeretnek töklecsót is készíteni, olcsóbb és állítólag ugyanolyan finom, mint a paprikával, paradicsommal készült. Én azért kissé drágállom a paprika 200-290 ft-s, a paradicsom 190-290 ft-s árát.Szezonban! Szentesen szeptember 5-én lecsófesztivál. Ott mindenki láthat, ha hagyják kóstólhatja is ezt a finom ételt.”
  • 5. Lucián 2009. július 28. 21:10
    „Én is anyám tojásos lecsóját fejlesztettem tovább.
    Néha én főzöm az aznapi tojásos lecsók közül a legjobbat a világon!
    Sokat számít, hogy milyen minőségű alapanyagokat használunk éppen,
    mert nem mindegy, hogy azok miként harmonizálnak.

    Valóban mindenki másképpen készíti.
    Ami szokás: szálára vágjuk a lecsőhoz a hagymát.
    Ami fontos: olyan zöldpaprikát használjunk, amiből kb. 15 darab egy kiló!”
  • 4. Szikesanyi 2009. július 28. 15:28
    „Kár vitatkozni.Ahány ház annyi szokás.Különben is mindíg az anyukám főzte volt a legjobb.”
  • 3. Lencsi80 2009. július 28. 11:49
    „Most éppen nem magasak az árak, csak tudni kell, hol vásároljon az ember. Van már 100-ért is paprika és gyönyörűek. Az 1300 forintos lecsó valóban drága, én ennek a feléért ki tudom hozni. Nem kell bele a legdrágább kolbászt tenni, ennyi. Amúgy finom parasztkolbász már kapható 1200 forintért is...elég a lecsóba egy szál, ami biztos hogy nem több, mint 25-30 deka. A lecsó a paprikáról paradicsomról szól, nem feltételen a rengeteg kolbászról.”
  • 2. IVY 2009. július 28. 11:16
    „Csak is tarhonyával és rengeteg tojással!!!!!!!!!”
  • 1. SP 2009. július 27. 22:24
    „Torz a kép.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindig egy kicsivel kevesebben leszünk

Szeged - Jobban fogy a lakosság Csongrád megyében: nálunk 5,5, az országban 4,8 ezrelék a csökkenés mértéke. Tovább olvasom