Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Mindenkit kézen fog a jó útikönyv

Szeged - A nyaralási szezon első számú olvasmánya az útikönyv. Szegeden is óriási a választék. Már készül a legújabb megyeszékhelyről szóló városkönyv.
– Idegenvezetőként ugyanúgy használható a jó útikönyv, mint a legújabb nevezetességek (például squash-pálya, wellnessközpont) közötti válogatást megkönnyítő, friss kalauzként – mondja Pálfy Katalin. A 2001 óta töretlen népszerűségnek örvendő Látnivalók Magyarországon című, és más útikönyvek szegedi szerzője azt is fontos szempontnak tartja, hogy a lényeges és lényegtelen adatok halmaza helyett csevegő stílusban ajánlja a kulturális nevezetességeket, miközben az éttermi kínálatot is felvonultatja. – Például a színházról, vagy a gasztronómiai jellegzetességekről szólva, egy-egy helyi sztorit fölvillantva a város, a vidék hangulatát is visszaadja a jó útikönyv.

A nemzetközi licenc alapján készülő színes bedekkerek özönéből is kitűnnek a hazai kiadók igényes kötetei. A szegedi Fókusz Könyváruházban három-négyféle, egy-kétezer vagy öt-hatezer forintba kerülő kiadvány közül választhatnak, akik az idei három legnépszerűbb nyaralóhelyen – Montenegróban, Erdélyben, Horvátországban – pihennék ki a dolgos hónapok fáradalmait – tudtuk meg Tar Zsolt üzletvezető-helyettestől.

Szegedi bedekker

Az útikalauzokat közzétevő egykori lipcsei kiadótulajdonos, Karl Baedeker nevét őrzi a kifejezés: bedekker. A műfaj legjobb hagyományai alapján készül a Wel-Press Kiadó városkönyvsorozata. Hatodikként – többek között Pécs, Debrecen és Eger után – születőben a Szegedről szóló vendégváró, amelynek szerzője szegedi: Pálfy Katalin. Az ismert útikönyvíró legújabb könyve várhatóan nemcsak a Szegedre érkezőknek ad hasznos infókat, hanem a Tisza-parton élők számára a város újbóli felfedezésének örömét kínálja.

A Panoráma-sorozatot gyűjtötték sokan, mert a rendszerváltozás előtt csak „fejben" utazhattak. Ma ország- és világjáró körutakra készülhetnek az átdogozott és felfrissített, illetve új kötetekkel kiegészített sorozat segítségével. A Panorámát gondozó Medicina Kiadó szegedi könyvesboltjának vezetője, Lagzi Mária azt tapasztalja, Japánról vagy Kanadáról ugyanúgy megveszik az útikalauzt, mint a Prágáról, Budapestről vagy a Szegedről szólót.

– Épp a kaposvári vár maradványait keresem, mert saját tapasztalataim alapján írom az útikönyveimet. Vagyis amikor utazom, akkor is dolgozom – szól mobiljába Somorjai Ferenc. A Szeged, a legújabb Budapest útikalauz és számos túrakönyv szegedi szerzője szerint a jó bedekker kézen fogja a turistát, úgy vezeti látnivalóról látnivalóra, hogy közben a könyv szerzője értékeli, így minősíti is a nevezetességeket.

Erdély, Horvátország, Görögország, illetve magyarországi tájegységek és városok leírásai – ezek a leggyakrabban kölcsönzött útikönyvek a Somogyi-könyvtárban, ahol a legfrissebb kiadványok mellett új térképeket is kínálnak a szerényebb pénztárcájú, de tájékozódni óhajtó olvasónak.

– Manapság hat nap alatt legalább hat országot akarnak megmutatni a turisztikai irodák, s ehhez igazodik az útikönyvkínálat, vagyis a megbízható kiadványok mellett sok a felszínes kalauz. Én azokat a köteteket vásárolom meg, amelyek a műemlékek és más látnivalók részletes bemutatása mellett praktikus tanácsokat is adnak az adott ország, vidék szokásairól. Újabban az internetes úti beszámolókat is elolvasom, aztán ha tetszik a vidék, ahol járok, képes albumokat vásárolok emlékül – árulja el módszerét Klonkai László. A Központi Statisztikai Hivatal Csongrád megyei igazgatósága nyugalmazott vezetőjének és feleségének szenvedélye az utazás: több mint hetven országban jártak, otthonukban 200-300 útikönyv sorakozik a polcokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerült a bronz dombormű

Szeged - Ilyen még nem volt, megkerült egy temetőből ellopott színesfémtárgy. Jellemzőbb, hogy… Tovább olvasom