Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Mindennapi kincsünk: az ivóvizünk

Szeged - Csapvízpárti a tudós, de egyre több fogy palackozott ásványvízből. 10 ezer éves, 180–560 méteres mélységből nyert vizet isznak és használnak a szegediek, napi 30–40 ezer köbmétert, miközben a „szürkevíz" hasznosíthatóságáról alig hallani. Abban mindenki egyetért: a világ minden kincsénél értékesebbé válik a víz, ha hirtelen a szükségesnél kevesebb jut belőle.
„Hiányát nem élnénk túl 2–3 napnál tovább. Az egyetlen anyag, amely a Földön mindhárom halmazállapotban megtalálható. Geológiailag egyszerre kétféle: ásvány és kőzet is. Mi ez?" „Hát a víz!" – vágja a választ az összes iskolás. A diákok közül több ezren foglalkoztak a vízzel tegnap, a víz világnapján.

– Minden a víz körül forog nálunk – állította a kiskundorozsmai Orczy általános iskola igazgatója, Kádár Mihályné. – Az utóbbi két évben öt országhoz kapcsol minket a Víz hídjai programunk. Nálunk a természetismeret- vagy az olvasásórán kívül még a számtanfeladatok egy része is a vízről szól. Figyeljük, hogy az iskola 316 diákja minden egyes tanítási napon legalább 1,5 liter vizet hozzon magával, és azt meg is igya.

A palackozott ásványvizek fogyasztásának kultúrája a nagyvárosi környezetben terjedt el szélesebb körben – állapította meg GfK piackutató cég. A vizespalackok 24 százaléka gyerekes, 76 százaléka kicsiket már nem nevelő családok kosarába kerül. Például a Szeged Nagyáruház élelmiszerosztályán tegnap 15-féle márkájú, többféle ízesítésű és kiszerelésű ásványvíz közül választhattunk. Pedig hazánkban a csapvíz is alkalmas az ember napi 1,5–2 liternyi vízszükségletének kielégítésre.

– A legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a víz – mondta Balaton Kriszta, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetője. Szakembereik kéthetente végeznek ivóvízminőség-vizsgálatot. Ez egy évben több mint ezer mintavételt jelent, és tízezernél is több vizsgálatot.

Szegeden négy víztorony, köztük a Szent István téri szolgálja a fogyasztókat. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden négy víztorony, köztük a Szent István téri szolgálja a fogyasztókat.
Fotó: Karnok Csaba

– Csapvízpárti vagyok – jelenti ki Rakonczai János. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék docense, a Környezettudományi Intézet vezetője szerint az ásványvizek semmivel sem nyújtanak többet az emberi szervezetnek, mint a csapvíz. Hozzátette: vízben gazdag terület Magyarország, de helyzetünket jelentősen befolyásolja, hogy a felszíni vizek 96 százaléka a határokon kívülről érkezik. A felszín alatti vizeink mennyisége a 80-as évek végéig csökkent a felelőtlen rablógazdálkodás miatt: 5 milliárd köbméter víz hiányzott a Duna–Tisza köze mélyrétegeiből. Mára normalizálódott a helyzet. Ehhez az olyan csapadékdús időszakok is hozzájárulnak, mint a mostani. A tudós hangsúlyozza: a víz olyan erőforrás, amivel gazdálkodni kell.

A tizede a miénk. A felhasznált édesvíz háromnegyedét a mezőgazdaság és állattenyésztés, egyhetedét az ipar fogyasztja el. Emberi használatra az édesvízkészletnek mindössze a tizede marad. De ezzel a mennyiséggel nagyon pazarlóan bánunk. Amíg nagyszüleink napi vízfogyasztása nem érte el személyenként a 30–40 litert, addig napjaink átlaga 150 liter körüli. Ezért fontos hasznosítani az úgynevezett „szürkevizet": például a mosógépnél összegyűjteni és azzal öblíteni a WC-t. Takarékoskodás az is, ha az esővizet összegyűjtjük, és azzal öntözünk – magyarázza Iván Zsuzsanna, az algyői ökoiskola igazgatója. Az intézményben sokféle szempontból tanítják a gyerekeket és általuk a felnőtteket az ökoszemléletű takarékoskodásra – többek között az évek óta megszervezett, a víz világnapjától a Föld napjáig tartó rendezvénysorozaton. Az ENSZ 1993-ban nyilvánította a víz napjává március 22-ét, mert felismerték: az édesvízkészletek megóvása, minőségének megőrzése hosszú távon széles, nemzetközi együttműködést igényel.

Szegedi számok

Naponta 35–40 ezer köbméternyi jó minőségű vizet termel, amit több mint 670 kilométer hosszú hálózaton juttat el a fogyasztókhoz a Szegedi Vízmű Zrt. – 85 mélyfúrású kúttal, 6 vízműteleppel és 4 víztoronnyal. A szegedi víz közepes keménységű és 22–25 Celsius-fokos.

Olvasóink írták

 • 12. KisBandi 2011. március 24. 09:16
  „pinkcat25 !
  Csak szeretnék helyesbíteni az írásodon.
  1 A víz csatorna szagú. Ez csak azért lehetséges mert kevés vizet használsz. A víz nem frissül és pangó víz jön létre. Megoldás: folyatni kell egy kicsit a csapot hogy a rendszerben felfrissüljön a víz.
  2. Tele van nyomva vegyszerrel. Na ez sem igaz. A szegedi víz csak egy enyhe klórozáson esik át. Semmilyen más vegyszert nem tartalmaz.”
 • 11. szentmiki 2011. március 24. 08:03
  „3. szalamitolvaj , ez egyáltalán nem hülye ötlet, nálunk vidéken természetesen mindig is gyűjtöttük az esővizet, most is”
 • 10. Falcao 2011. március 23. 14:47
  „Naná, hogy eladják a megélhetési politikusaink.Nem kell az nekünk, csak esetleg százszoros áron!”
 • 9. fidelgasztro 2011. március 23. 11:34
  „Európa édesvízkészletének 50% hazánk alatt van. Reméljük ezt nem herdálják el!”
 • 8. gavallér 2011. március 23. 10:22
  „Szegeden nagyon finom az ivóvíz. Nem a víz csatorna szagú, hanem nem mostál fogat.”
 • 7. Falcao 2011. március 23. 10:18
  „Deszkásnál a pont.Ugyanezt akartam írni.”
 • 6. pinkcat25 2011. március 23. 10:08
  „Én is csapvízpárti lennék, ha nem lenne annyira rossz az íze!
  Kiengedem a pohárba és csatorna szaga van.
  Talán át kellene a vezetékeket tisztítani és nem a vizet telenyomni vegyszerekkel!
  Mert gondolom a palackozott víz nem folyik át több tíz éves rendszeren, hanem a kútból nyerik azonnal.”
 • 5. deszkás 2011. március 23. 09:11
  „A cimhez:nemsokáig és ma se a mi kincsünk.”
 • 4. szalamitolvaj 2011. március 23. 08:43
  „a csapviznek az ize is rosz”
 • 3. szalamitolvaj 2011. március 23. 08:42
  „1,az nem jutott eszedbe hogy az esövizet gyüjtsd?
  ugye milyen huje ötlet?”
 • 2. szalamitolvaj 2011. március 23. 08:41
  „mondjuk miért nem palackozzák az anna asvanyvizet?
  ep a minap hangzott el a zs tvben hogy 10 éven belül a viz dragabb lesz az aranynal...”
 • 1. szentmiki 2011. március 23. 07:57
  „ezért is pártolom olyan nagyon a házi szennyvíztisztítót a csatornázással szemben kis falunkban(bocsi, már város), nem vagyunk olyan gazdagok,hogy ivóvízzel húzzuk le a wc-t...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öleljen meg ma mindenki egy szociológust! Vagy holnap egy ügyvédet!

Március 23-a az "Ölelj meg egy szociológust" nap. De van hasonló napjuk a magas és alacsony embereknek, a szörnyeknek és a ninjáknak is. Tovább olvasom