Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Mindennapi testnevelésóra: kínlódva is megtartják

Szeged - A gyerekeken kívül kevesen örülnek a mindennapos testnevelésórának. A diákokat el is kell helyezni valahol.
– Négy helyszínen tudunk órát tartani. Egy sportcsarnok, egy kisebb sportterem, az udvaron egy betonos futballpálya és egy betonos kosárpálya áll rendelkezésünkre – mondja Kókai Gyula, a Rókusi Általános Iskola igazgatója.

Hétfőtől első, ötödik és kilencedik osztályban kötelező mindennap testnevelésórát tartani. Ennek az általunk megkérdezett tanárok szerint legjobban a gyerekek örülnek, hiszen óriási a mozgásigényük. A fiúk legszívesebben egész nap fociznának, de a lányoknak sincs ellenére a mozgás. A városi tanévnyitón Kissné Szamosközi Brigitta, a Gedói Általános Iskola igazgatója úgy fogalmazott: ezentúl fokozottan kell figyelni a diákokra, hiszen egyre több órát kell majd tartani az udvaron és a folyosón. Testnevelésórából több lett, sportcsarnokból nem.

Mindennapi testnevelésóra: kínlódva is megtartják. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nincs tanárhiány

Álláskereső portálokat böngészve feltűnő: egy-egy testnevelő tanári állásra 10-15 jelentkező van, tehát elegendő szakember áll rendelkezésre a mindennapos testnevelés biztosítására. Alsó tagozaton pedig a szakosított tanítók is el tudják látni ezt a feladatot.

– Amíg jó az idő, kint is tudunk foglalkozni a diákokkal. Utána pedig következnek az úszásórák, de tervezzük, hogy megyünk majd a műjégpályára is – fogalmaz Kókai Gyula. Tanárokból itt sincs hiány, jelenleg hét pedagógus tart testnevelésórát a Rókusiban.
Egy másik általános iskolában egy neve elhallgatását kérő testnevelőtanár szerint országos szinten legalább 3-400 sportcsarnok hiányzik. Elmondta, Szegeden a legtöbb iskolában nem megfelelőek a feltételek, őszig még valahogy kint is lehet tartani órát, de télen előfordul majd olyan eset, hogy akár 3-4 osztályt is a csarnokban kell foglalkoztatni. Így marad a folyosó, de akár az osztálytermekben is tornázhatnak a diákok.

* * *

Nem fizetnének a szülők

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint jogszabályi garanciákra van szükség ahhoz, hogy az iskolák ne a szülőkkel fizettessék meg a mindennapos iskolai testnevelés és sport költségeit, az uszodai belépőket, a testnevelésórákon tartott sporttanfolyamok, versenyek, az iskolán kívül tartott foglalkozások költségeit, a drága tornafelszereléseket, sporteszközöket, nevezési díjakat és sportköri tagdíjakat. Hozzátették: a szülők többsége egyetért a mindennapos testnevelés bevezetésével, ha nem kérnek pénzt érte, és gyermeküket nem buktatják meg, ha nem tud kötélre mászni.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. zöldbéka 2012. szeptember 10. 17:48
  „Amikor én jártam középsuliba, akkor a Fodor J. iskolának nem volt még tornaterme. Télen-nyáron a szabadban folyt a testnevelés óra. Volt, hogy kifutottunk az iskolából a Mátyás térre, ott egy kis gimnasztika, majd a Földműves utca, Sárkány utca, Horgosi út, Szalámigyár útvonalon vissza a suliba. Jártunk a Zalka laktanya pályájára is kondizni, focizni. Volt, hogy a Tanár Úr "gyógytorna" címen megfektetett bennünket a sárban, a laktanya melletti töltésen, a zuhogó esőben. Nem volt nyávogás, halálhörgés, csak vigyorgás és néhány okos kérdés a Tanár Úr kerékpárja felől. A szüleink sem mentek be rezonálni, nem írtak az ombucmannak, hogy a kölkök jogai sérülni látszanak! A jégpályánkat is magunk csináltuk az iskola udvaron, mivel Szegeden még nem volt. Szóval, azért felnőttünk tornaterem nélkül is!”
 • 43. la-za 2012. szeptember 09. 22:10
  „Most nehezen oldják meg....mi lesz 4 év múlva, amikor nem csak 2 (ill középiskolában 1) évfolyamon, hanem minden évfolyam, minden osztályának kötelező lesz a napi egy tesi....?”
 • 42. szatyi 2012. szeptember 09. 21:46
  „Világos! A Felcsúti Futball Akadémiára meg a debreceni stadionra kell jobban a lóvé!
  Ha a vezér így akarja!?”
 • 41. macs 2012. szeptember 09. 21:02
  „39. booo,
  nyugi, majd tartják a folyóson, a teremben, az aulában, a lépcsőházban, ebédlőben, stb. Mindezt természetesen néma csendben, hogy ne zavarják az osztályokban a tanítást.
  Mire az elsősök levetkőznek és átöltöznek tornaruhába, már kezdhetnek visszaöltözni. :-)”
 • 40. macs 2012. szeptember 09. 20:57
  „38. virág25,
  tudod, hogy a játékkal, pl. kidobós, hogy lehajtják magukat, és észre sem veszik, mert élvezik.”
 • 39. booo 2012. szeptember 09. 20:25
  „Két nagy kérdés vetődik fel!

  1, Mi lesz sok helyen ha elmúlik ez a mostani jó idő? Esik az eső vagy a hó? Mindegyik iskola meg fog felelni az előírásoknak?
  2, Nagy élmény a gyerekeknek az, amikor az első vagy a második órán jó leizzadnak és egész nap az áporodott testszagot kell beszívni, ugyanis 99%-ban lehetőség sincs a tusolásra, tisztálkodásra!

  Megjegyzem nem vagyok ellene a gyerekek megmozgatásának! Hasonló akcióban kötelezővé lehetne tenni a KRESZ oktatást is!!”
 • 38. virág25 2012. szeptember 09. 20:08
  „Testnevelés órát elég sok helyen lehet tartani. A teremben megtartott óráknak is akkor van értelme, ha valóban megtartják. A Rókusiban is kevés az a tanár aki érti a szakmáját! De a legszebb az amikor csak a játékon kívül semmit nem csinálnak! A tanár meg a telefonján játszik! Ez ám a példa!”
 • 37. Wacky 2012. szeptember 09. 18:33
  „34. kriszmol 2012.09.09. 15:13
  elég nagy baj ha azért írattátok be focizni mert nincs annyi tesiórája, így szépen meg is fogja utálni azt a hőn szeretett mozgást... pff gratulálok!”
 • 36. la-za 2012. szeptember 09. 18:14
  „Az ötlet jó, de sok helyen problémás a kivitelezés. Több olyan település van, ahol tornaterem hiányában a művelődési házba járnak át tornázni..... Ha rendezvény van, akkor mit fognak csinálni......?”
 • 35. vári 2012. szeptember 09. 16:11
  „hoppárézimi
  "Ráadásul középsuliban volt egy olyan tesitanárunk, aki "elvből" nem engedett hajat szárítani úszás után."
  A tesitanárod nem volt egészen százas. Az, hogy nem lett semmi bajotok, a szerencsének köszönhető.
  Azért álljon már meg a menet, a tévé/számítógép előtti tunyulás ellenszere nem ez...”
 • 34. kriszmol 2012. szeptember 09. 15:13
  „Nagyot csalodtam, amikor unokaocsem kozolte velem, hogy csak heti 3 tesioraja lesz, mivel o most 8.-os. Anyukaja és én is nagyon orultunk a hirnek, hogy minden nap lesz tesi ora, mert a mai vilagban a gyerekek nagy resze csak a szamitogep es a tv elott ul, vagy otthon tesped sajnos. Igy beiktattunk neki egy fociedzest szerdara, hogy jol kirohangalja magat. De ez meg mindig messze all attol, amiben en reszesultem gyerekkoromban, a heti 4 tesiora es a heti 3 masfeloras edzes....”
 • 33. macs 2012. szeptember 09. 14:39
  „30. hoppárézimi,
  hát, jobb ha, nem írom le mit is gondolok a tesi tanárodról. :-(
  Mi anno, hajnalban jártunk úszóedzésekre. Sose volt idő arra, hogy a hajunk megszáradjon. Hiába volt sapkám, állandóan meg voltam fázva, arc- és homloküreg gyulladásom volt, rengetegszer szúrták az orr- és homloküregemet. Nem kívánom senkinek se, mit álltam ki. Végül a család úgy döntött, ennyi volt és ne tovább!
  Elfogadom, hogy szükség van a sportra, és az egészséges életmódra, de talán nem árt mindezt ésszel csinálni.”
 • 32. vári 2012. szeptember 09. 14:19
  „haresz
  "Egyre jobban satnyul a társadalom!"
  Azért az megvan, hogy van, ahol nincs hová kimenni?
  Mi is éppen ezt szerettük volna - kimenni a szabad levegőre valami csapatsportot űzni -, de egyszerre volt testnevelésórája több csoportnak, és mi többnyire bennszorultunk az egyik kis teremben. Ami még nem is baj, de valahogy adja magát, hogy szekrényugrásszerű értelmetlenségeket csináltassanak az emberrel ahelyett, hogy felszabadultan futkározna.”
 • 31. vári 2012. szeptember 09. 14:15
  „Figyelő
  "A mindennapos testnevelés óráknak egy idő elteltével más hasznos hozadéka is lehet.
  Egyrészt, a gyermekekkel megszerethetik a a rendszeres testnevelést, sőt a rendszeres, mindennapos sportolást is."

  Attól, hogy ugrál az iskola folyosóján? Inkább csak nyűgnek fogja érezni, nevetséges dolognak.
  Én végig sportoltam valamit iskola mellett, de nem azért, mert az iskolai testnevelés megszerettette velem a mozgást, inkább a tornaórán végzett sokszor értelmetlennek érzett gyakorlatokat egyensúlyoztam ki vele. Ugyanis alig jutottunk ki a friss levegőre, és kevés volt a csapatjáték, amely meggyőződésem szerint az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekekkel megszerettessük a mozgást.”
 • 30. hoppárézimi 2012. szeptember 09. 14:08
  „Csöcskenőcs, erről beszéltem régebben a téma kapcsán... Mi úszni jártunk. Ráadásul középsuliban volt egy olyan tesitanárunk, aki "elvből" nem engedett hajat szárítani úszás után. Néha ráfagyott a fejünkre a hajunk, mire a suliba visszaértünk gyalog. Nem mondom, hogy ez a helyes, de hála az égnek az összes hajam megvan, és soha senkinek nem lett baja, pedig voltunk hosszú hajú lányok. Amúgy az uszodákban van hajszárító... Iszonyatosan el van tunyulva és kényelmesedve a mai gyermek és tini korosztály. Csoda, ha 30 évesen már szív-és érrendszeri problémákkal küzdenek? Mi lenne, ha történne valami, és túl kéne élni? A mai fiatalok háromnegyede belehalna, ha egy hónapig nem lenne villany, lépcsőn, gyalog kéne járni lift és autó helyett, kannában kéne hordani a vizet, és nem lenne gyorskaja meg nassolnivaló :-(”
 • 29. matylapát 2012. szeptember 09. 13:25
  „A Takaréktár utcai OTP-be, ahol a mozgáskorlátozottak lakásügyeit intézik, lépcsőn lehet bejutni. Akadálymentesítés?”
 • 28. Wacky 2012. szeptember 09. 13:14
  „23. hoppárézimi 2012.09.09. 11:55
  úúúgy imádom amikor kiragad valaki egy részletet és nem a egészét nézi a leírtaknak...”
 • 27. macs 2012. szeptember 09. 12:29
  „Szerintem, nem kéne összeveszni! :-)
  Régen se volt, most se egyforma az iskolák felszerelése. Volt aki megtanult mászni, volt aki nem. Ennyi, vagy tévedek?
  Egyébként miből gondolja bárki is, hogy a szülők lusták? Azért érdemes volna belegondolni, az óra után a táskába gyömöszölt átizzadt pólót, nadrágot, dresszt másnap nem lehet felvenni. Biztosan kell legalább 3 váltás.
  Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a "duci" gyerekekkel óvatosan kell bánni, fokozatosan lehet őket csak terhelni, de biztosan nem értek hozzá. :-)”
 • 26. roxper 2012. szeptember 09. 12:18
  „Szegény gyerekek, a nyakukba varrtak még heti 2-3 plusz tesiórát az eddigi 2-3 mellé, úgy hogy ezzel csak az óraszámuk növekedett és innentől kezdve már du 3-ig bent kell maradniuk a suliban, hulla fáradtan hazaérnek, jó lenne tanulni, vmilyen hobbit művelni, nyelvet tanulni, stb és nem ártana regenerálódni sem...
  A fizikai létesítmények hiányáról nem is beszélve, megint fordítva ülnek a pacin, vagyis a gombhoz kellene ruhát varrni a suliknak! :(”
 • 25. macs 2012. szeptember 09. 12:13
  „9. ipiapacs,
  mindent lehet, de itt tesi óráról van. Pintér Sándor a polgármestereket levélben instruálja annak érdekében, hogy a mindennapos testnevelés minél alaposabban megvalósuljon. Valahogy így:
  "Ennek biztosítása érdekében a testnevelés foglalkozásokat minden intézményben szigorúan tartsák meg, testnevelés óra ne maradjon el. A pedagógusok munkájának támogatására az intézmény-vezetők és az intézmény-fenntartók külön figyelmet szenteljenek. Külön felkérem Önt, mint intézmény-fenntartót, hogy tornaterem és felszerelés időszakos hiányában is tegyék lehetővé a gyermekek testnevelési órájának színvonalas megtartását. Kérem továbbá, hogy a törvény előírásainak betartását megfelelő rendszerességgel ellenőrizzék, illetve ellenőriztessék"”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szer Üzenete Díjat kapott Levente Péter és Nemeskürty István

„Alig vannak manapság igazi példaképek, majmok, pojácák és bohócok hadát istenítik milliók" – mondta Kiss-Rigó László szombati a Szobori búcsúban tartott ünnepi szentmiséjén. Tovább olvasom