Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Mindennapos az erőszak az iskolában - a mintát a felnőttek adják

Csongrád megye - A családban látott minták, a mai világ elvárásai és a büntetlenség is szerepet játszik abban, hogy az iskolai agresszió az utóbbi évtizedben soha nem látott mértéket öltött. Nem csupán a fizikai bántalmazásról van szó: a szóbeli megfélemlítés vagy a kiközösítés ugyanakkora probléma.
Minden tizedik magyar középiskolás részt vett már valamilyen iskolai verekedésben, a tanároknak pedig 2-4 százalékát érte fizikai erőszak diákjai részéről – derül ki az oktatási jogok biztosa által 2009-ben kezdeményezett felmérésből. Bár az iskolai erőszak korántsem új jelenség, a szakemberek egyetértenek: az utóbbi évtizedben soha nem látott méreteket öltött az agresszió az oktatási intézményekben. A híradásokban rendszerint a verekedések, rongálások szerepelnek, de ebbe a körbe tartoznak a zsarolások, megfélemlítések, kiközösítések, a szóbeli bántalmazások is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) bűnmegelőzési osztálya régiós konferenciát szervezett a témában tegnap, igyekezve feltárni az iskolai erőszak okait. A szakemberek kiemelték: az erőszak minden iskolában előfordul, oka pedig a felnőttek világában keresendő.

– A gyerek nem gonosz, csupán a látott minták alapján cselekszik – hangsúlyozta Schádné Zámolyi Judit, a CSMRFK Egészségügyi és Pszichológiai Alosztályának munkatársa, aki szerint a család és az oktatási intézmény éppúgy tehet erről a helyzetről, mint a médiából válogatás nélkül a fiatalokra ömlő agresszió. – Aki olyan környezetben nő fel, ahol az erősebb kutya viszi a csontot, vagy tudomásul veszi, hogy neki nem jut csont, vagy erős kutya lesz. A tekintélyt pedig ki-ki másként próbálja meg kivívni: ököllel vagy éppen szóbeli agresszióval.

A tanárjelölteknek van mit tanulniuk az iskolai erőszak pedagógiai kezeléséről. Képünk illusztráció
A tanárjelölteknek van mit tanulniuk az iskolai erőszak pedagógiai kezeléséről.
Képünk illusztráció

A mai világban az számít legjobban, hogy sikeresek legyünk, és az a fontos, mit tartanak rólunk – ez a szakember szerint előhívja, hogy bármi módon, akár mások bántása által is elérjük, amit szeretnénk. A jelenséget pedig folyamatosan életben tartja, hogy a diákok látják: a legtöbb esetben az ilyen viselkedésért semmiféle büntetés nem jár. A verbális agresszióval ugyanis a legtöbb esetben nem lehet mit kezdeni – sokszor a pedagógusok is tehetetlenek. A pszichés hadviselés terén is magas a látencia – a megfélemlítettek nem mernek szólni, ha kiközösítik, zsarolják vagy kihasználják őket. Jogi ügyek csak a valóban súlyos esetekből lesznek – testi sértésből, garázdaságból, rongálásból, zsarolásból.

– Kisebb súlyú bűncselekmények esetén szóbeli megrovás is elég lehet, ha valószínűleg az is hatni fog – mondta el Simon Dominika, a Szegedi Városi Ügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi ügyekben eljáró csoportvezető ügyésze. Tapasztalatai szerint az ügyek nagyjából fele rendezhető így. A konferencián elhangzott: a fiatalok sok esetben tisztában vannak azzal, hogy nem, vagy csak kis mértékben büntethetők, és ezzel bizony vissza is élnek.

Azzal kapcsolatosan azonban, hogy a büntethetőség alsó korhatárát 14-ről 12 évre szállítanák le, a pszichológus óvatosságra intett: – Ha a felnőtt elszalasztott valamit beletenni a gyerek puttonyába, óvatosan kérje azt később rajta számon – fogalmazott Schádné Zámolyi Judit.

Olvasóink írták

 • 11. kiokushyn 2011. október 13. 09:20
  „A gyerek a szülő tükre-kevés esttől eltekintve.”
 • 10. tol 2011. október 12. 22:18
  „ha a felnőttektől jön az agresszió, a felnőtteknek kell megoldani a drámai helyzetet. Statáriális megoldásnak ottan van van az angliai futball-huliganizmus kezelése. Megoldották. Hogyan? Tessék utánanézni! A szelídített változatra pedig tulipant polgártárs világított rá.”
 • 9. cat49 2011. október 12. 11:40
  „Sok a "kellene" szó a hozzászólásokban! H.Rózsa tervezetében kifejezetten megfogalmazza mindenféle agresszió elutasítását, és elég sok helyen megszigorít ennek érdekében. De nem tudni mi fog belőle megvalósulni, hangosabb az erőszak hangja, sok az ellendrukker. Mert a pénz beszél .... Ehhez e cikkhez is én csak a 9. hozzászóló vagyok 2 nap alatt.
  Ugyan kit érdekel ez? Csak a jövőnkről van szó! Nem a napi meggazdagodásról, celebekről és botrányokról. Az iskolák és pedagógusok elhiteltelenítése sikerrel zárult.”
 • 8. tulipant 2011. október 12. 10:38
  „En kulfoldon elek es itt ugy van hogy nagyon szigoruan buntetik az agresszionak mar a verbalis fajtajat is. Ez hulyeseg hogy cselekedni csak akkor lehet ha fizikai bantalmazas tortent. Ezt kellene megvaltoztatni szerintem. Mert igy sokkal konnyebb megfekezni mar az elejen. A fizikai bantalmazas elott mindig verbalis bantalmazas tortenik sokszor mar hetekkel elotte kezdodik es folyamatosan tortenik, es ez torkollik a verekedesekbe vagy durva eroszakba mert az eroszakoskodot senki nem allitja le. Otthon is rogton az elejen kellene cselekedni. Itt ugy van hogy van iskolankent egy szakember aki csak es kizarolag ezzel foglalkozik es van is dolga boven, de legalabb meg birjak fekezni ezt a sajnalatos jelenseget es nem is tortenik durva dolog mint gyilkossagok es hasonlok mint otthon vagy mint a tobbi europai orszagban. ( Ausztraliaban elek)”
 • 7. korsholm 2011. október 11. 18:12
  „A megoldäs egyszeru:nem nezni tv-t egyältalän,meg egy kicsit se!!!Megkockäztatom, hogy a felnöttek is nyugodtan lemondhatnänak a tv elött uldögelesröl,helyette több idöt kellene egyutt eltölteni,beszelgetni a gyerekekkel.Este pedig meselni jo kis meseket könyvböl,behuppanva a gyerekek melle az ägyba-a vilägon a legszorakoztatobb es leghasznosabb dolog ami törtenhet egy gyerekkel.Majd megtanitani a gyerekeket az olvasäs szeretetere, es a könyvtärbajäräs legyen a szenvedelye.
  Nälunk bevällt.”
 • 6. jozko 2011. október 11. 12:45
  „A mintát a felnőttek adják....

  Ez így sommásan nem más, mint a felelősség totális áthárítása , pontosan kire is?
  Nesze semmi, fogd meg jól!
  Ilyen semmitmondó véleménnyel kár kiállni a hallgatóság elé!

  A hiba nem úgy "általában" a felnőttekben van!

  Nagyon sok felnőtt /szülő és pedagógus/ legalább olyan kiszolgáltatottja a médiának, mint a gyerekeik!
  Én inkább úgy fogalmaznék: a jelenség a mai társadalom terméke!
  Felelősei pedig a döntési pozícióban lévő vezetők, kultúrpolitikusok, pénzemberek...

  Így , "senkiként" persze beszélhetek a vakvilágba, kutyaugatás nem hallatszik az égig.
  Felelős beosztásban "természetesen" másképpen "kell " nyilatkozni.
  Végül is miért ne: úgy általában a "felelős felnőttek" halmazába az általam említettek is beleférnek...
  Kis korrekcióval:
  Néha nem látszanak a feladataikhot felnőtteknek, felelősnek meg aztán végképpen nem!

  A médiában továbbra is pénz, a nézettsegg lesz az úr!”
 • 5. Atlasz 2011. október 11. 12:44
  „- Ha a felnőtt elszalasztott valamit beletenni a gyerek puttonyába, óvatosan kérje azt később rajta számon - fogalmazott Schádné Zámolyi Judit.”
 • 4. klj_54 2011. október 11. 12:31
  „A kedves frusztrált szülőktől erőszakos megnyilvánulásokat lát a kölök, tehát azt fogja követni.
  Ez van bármennyire is siralmas.”
 • 3. papika56 2011. október 11. 11:30
  „a gyerek olvasás helyett a TV előtt üldögél . Mivel van tele a műsor ?? a kékfény -c. műsor óvodás mese a filmekhez képpest ! Egy normális nincs ,csak öldöklés, erőszak , megölni-felgyújtani.
  Ott is rendet kellene tenni.”
 • 2. heró 2011. október 11. 11:14
  „Talán még több agresszív rajzfilmet kellene vetíteni Szombat-Vasárnap a televízióban!?”
 • 1. papika56 2011. október 11. 10:33
  „Se az iskolának, se a pedagógusnak nincs tekintélye. Se eszköze ,hogy hatékonyan fellépjen !
  Ha a tanár csak hangosan rászól v. rendre utasítja a gyereket --fél óra múlva ott az egész család --ordítva, verekedve a nevelőkkel !!!
  A szülőben SAJNOS felsem merül --hogy esetleg a gyerek a hibás, szemtelen, kötekedő, verekedő ! Ott tartunk , ha a tanár fegyelmez --diák-szülő még ki is rugathatja az állásából ! NA EZT KELLENE megváltoztatni !
  Régen amit a tanár mondott--az úgy volt jó ! Volt tisztelet, megbecsülés a tanár--suli felé ! MOST semmi !
  A büntetéseket sokkal jobban MEGSZIGORÍTANI !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt az M-Klub

Szombaton bezárt a Mátrix Közhasznú Alapítvány által üzemeltetett M-Klub a Roosevelt téren. A helyiségben ezentúl rendezvényeket nem tartanak. Tovább olvasom