Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Mindent kipróbálnak a vörösiszapos földeken

Kolontár, Szeged - Várhatóan az összes létező energianövény – így a szegedi gabonakutató által felajánlott napraforgó – tisztító hatását kipróbálják a vörösiszappal szennyezett kolontári, devecseri földeken. A gazdák eldönthetik, részt vesznek-e a kísérletben, vagy inkább tiszta területet kérnek az államtól.
Nemcsak pénzadományt, jó tanácsot is kapnak a kolontáriak, devecseriek. A katasztrófa óta a gazdákat, az önkormányzatot is megkeresték levélben, telefonon, e-mailben magánemberek, kutatóintézetek azzal kapcsolatban, hogyan, mivel lehetne helyreállítani a környezet eredeti állapotát. Ezeket a javaslatokat most már a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz továbbítják, hogy semmi se vesszen el, és szakszerűen döntsék el, mit lehet használni – tudtuk meg Szarka Gyula kolontári körjegyzőtől.

Azért kerestük, mert a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. is felajánlotta, hogy ingyen ad napraforgó-vetőmagot az ottani gazdálkodóknak, mert ez a növény alkalmas az ilyen szennyezett talajok megtisztítására. A kutató még nem kapott visszajelzést – ugyanakkor szerdán Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, elkezdődhet az érintett 1017 hektárnyi földterület rendbetétele, ökológiai rehabilitációja. A minisztérium erre a célra az energianövények, „ezen belül is a fás szárú fűz és a nádfajták termesztését támogatja". Vajon mi alapján dőlt el, hogy éppen ezeket? Mit szólnak az érintett földek gazdái? – vetődött fel a kérdés Szegeden.

Mint kiderült, még nem is dőlt el. Azt már nem lehet kinyomozni, hogy az államtitkár csak ezeket említette, vagy abból, amit elmondott, csak ezt emelték ki. Szabó Csaba miniszteri megbízott arról tájékoztatott, a 120 tulajdonosnak, bérlőnek még van ideje arra e hónap közepéig, hogy eldöntse, megtartja a földjét – és részt vesz az energianövény-kísérletben –, vagy elfogadja a felajánlott csereföldet. – A tulajdonosok egy része már levelet írt, de még egyeztető fórumokat is tartunk, és az látszik a legvalószínűbbnek, hogy minden szóba jöhető energianövényt kipróbálunk, egy tájrehabilitációs kutatóintézetet létrehozva, így hozzáértők ellenőrzése mellett eldől, melyik a legalkalmasabb a feladatra – mondta Szabó Csaba.

Olvasóink írták

 • 3. keiner 2010. december 06. 13:18
  „2. jozko, igazad van, egyszer már írtam. Én is tártok attol, hogy lesz "okos", aki forgalomba visz. Ilyenek sokkan vannak nálatok, de nálunk is vannak olyanok, akik moslékböl csinálnak aranyt. :-(”
 • 2. jozko 2010. december 06. 10:29
  „Ha már elégetik:
  "Elfújta a szél"

  Kis szerencsével az egyébként mérgező anyagokat is tartalmazó égéstermékek már úgy "felhígulnak" a levegőben, hogy már csak a megszokott mértékben mérgeznek.
  Annyi meg már szinte hiányozna is...

  Jobban aggódom ammiatt, hogy haszon-növények termesztése esetén /pl napraforgó/, a végén megállapítják: csak a /ki által?? / megengedett mérték alatt van a káros anyag tartalom és a termék emberi /vagy állati/ táplálékba kerül, akárcsak adalékként!

  Bízzunk a tudósainkban-amíg ugyanazt az élelmiszert eszik, isszák, és velünk egy levegőt szívnak!”
 • 1. keiner 2010. december 06. 07:36
  „Hmmmmmmmm, ha nem tévedek az energiának szánt növényeknek ez a jó, hogy nem annyira ártalmas a levegönek stb. Hogy ha szenyedeszett földön nö akkor ennek tartalmat felszívja. Szóval az olmot higgand stb. Hogy van ez akkor a környeszettel? Az emberekkel, akik ezt a levegöt vesznek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bronzvasárnap csak a nézelődésé

Bronzvasárnapon csak az élelmiszerüzletek kaszáltak. Míg az áruházláncok parkolói tömve voltak már kora délelőtt, a belvárosi üzletekben csak néhányan lézengtek. Tovább olvasom