Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Mindent lát a bejárónő, ami a családban történik

Csongrád megye - Csak ajánlás útján lehet a családokhoz bekerülni, hirdetéssel szinte hiába próbálkoznak – mesélte lapunknak egy kisvárosban élő asszony, aki öt évig járt másokhoz takarítani. Bejárónők mindennapjairól szóló sorozatunk harmadik részében egy olyan családanyával is beszélgettünk, aki bejárónőt alkalmaz.

– A takarítói állás nagyon kemény, de az egyik legbizalmasabb munka. A takarítónő A-tól Z-ig mindent lát, ami az adott családban történik: a házaspár kapcsolatát, az anyagi helyzetüket, a gyereknevelést – kezdte beszélgetésünket egy vidéki, középkorú nő, aki 5 évig dolgozott ebben a szakmában, miközben három gyereket nevelt.

– Ez valóban bizalmi dolog, főleg, amikor már kulcsot kap az ember, és még a riasztó kódját is tudja. Éppen ezért nem is lehet csak úgy bekerülni egy családhoz. Ajánlás kell hozzá, a hirdetés gyakran felesleges próbálkozás – folytatta az asszony.

Amikor ő maga felhagyott a takarítással, saját helyére ajánlott valakit. Vele is beszélgettünk. – Még csak három hónapja dolgozom, két családhoz járok, de valóban azt tapasztalom, hogy bizalom nélkül nem megy a dolog. Látom a csekkeket, az asztalon hagyott pénzt, de ezekkel nem foglalkozom. Letörlöm az asztalt és megyek tovább – mesélte a másik asszony, aki úgy véli, ennek ellenére sokan lenézik a takarítónőket.

Egy minimálbért össze lehet takarítani

– Valahol csak takarítani kell, de máshol megmondják, hogy mit szeretnének még: a takarítás mellett főzés, mosás, vasalás, gyerekfelügyelet. Én azt a szisztémát választottam, hogy csináltam egy átlagtakarítást, majd minden héten tettem hozzá valami pluszt, így például az egyik helyiségben ablakot is pucoltam. Vannak családok, amelyek ezt díjazzák – folytatta a tapasztaltabb asszony.

Az mondja, a pénzt soha nem kérte, az mindig a megegyezés szerint volt kikészítve az asztalra, sőt, volt, amikor több is. Vidéken 5-600 forintos órabérért takarítanak. – Az ideális, ha egy hétre 3-4 családja van egy embernek, mert tudni kell alkalmazkodni is, ha valaki időpontot akar változtatni, plusz jöhetnek a „beugró" munkák. Így átlagban egy minimálbért meg lehet keresni – mondta.

Ballagásra is meghívták egymást

– A munka mindenhol ugyanolyan, de a családok közül voltak, akiket jobban szerettem. Évekig jártam egy házhoz, ahol már családtagként kezeltek, én is őket. Karácsonykor, nőnapkor nem feledkeztek meg rólam soha, de volt, amikor családi összejöveteleket is rendeztünk, vagy éppen egy ballagásra hívtuk meg egymást – tette hozzá.

Abban mindkét nő egyetértett, hogy ez egy nagyon nehéz munka, akármilyen állapotban is van az ember, mindig 100 százalékot követelnek tőle. És hogy egy kistelepülésen szükség van-e takarítóra? Igen! – jelentették ki egyszerre. Főként akkor, ha mindkét szülő dolgozik, akár más városba ingáznak, nem marad idejük az otthoni teendőkre.

A másik oldal: megkönnyíti az életet

– Hozzánk heti egy alkalommal jár takarítónő. Ez akkor alakult ki, amikor a lányom allergiás lett, majd munka előtt s után is főztem neki, valamint közben az otthoni teendőket is intéztem. Egy idő után kimerültem, és úgy gondoltam, ott könnyítek, ahol tudok – mondta egy családanya, akikhez évek óta jár takarítónő.

– A heti nagytakarítás hétvégékre maradt, így akkor sem tudtam együtt lenni a családommal. Péntekenként nem a hétvégének örültem, hanem a takarítás miatt bosszankodtam. Mivel a párom egész héten más városban dolgozik, a család sincs együtt, ezért is nagyon praktikus számunkra egy bejárónő. Nekem nagyon sokat segít, heti plusz 1-2 pihenőnapot jelent az ő munkája, amit nagyon megbecsülünk – tette hozzá az asszony.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyen juthat kilátástalan helyzetbe az ember

Autisztikus vonásokkal bírt - ahogy megírtuk - a Kiskundorozsmán holtan talált 37 éves B. Géza, aki a rendőrség nyomozása szerint öngyilkos akart lenni. Tovább olvasom